Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 77 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Hodnocení obsahu organických živin a epifytní mikroflóry u vybraných druhů trav
Sankot, Jiří
Práce se zabývá hodnocením obsahu živin a epifytní mikroflóry u vybraných druhů trav, a to jílku vytrvalého (Lolium perenne L.), bojínku lučního (Phleum pratensis L.), kostřavy rákosovité (Festuca arundinaceae Schreb.) a festulolia (Lolium multiflorum Lam. x Festuca arundinacea Schreb.) v letech 2017 a 2018 na stanovišti Vatín. Úkolem bylo zjistit vliv dávek hnojení digestátem, roku sklizně a pěstovaného druhu na obsah organických živin a epifytní mikroflóry. Z organických živin byl hodnocen obsah dusíkatých látek, tuků, vlákniny, ADF a NDF. Statisticky významný (P<0,05) pro vliv na obsah dusíkatých látek byl rok. Statistická významnost (P<0,05) pro obsah tuku byla prokázána pouze u druhu.Na podíl vlákniny, ADF a NDF v pícninách měly statisticky významný vliv (P<0,05) rok sklizně, druh pícniny i varianta hnojení. Druhou hodnocenou oblastí v píci byla epifytní mikroflóra. Statisticky významná na CPM (P<0,05) byla pouze varianta hnojení. Pro výskyt BMK byl statisticky významný (P<0,05) rok sklizně a varianta hnojení. Výskyt Enterobakterie čeledi Enterobacteriaceae, celkový počet mikromycet a kvasinek nebyl statisticky průkazný z žádného sledovaného hlediska. U plísní byla statisticky průkazná (P<0,05) varianta hnojení. Neprojevil se jednoznačný vliv varianty hnojení digestátem na množství živin a mikroorganismů.
Hodnocení obsahu organických živin a mykotoxinů v píci kostřavy rákosovité a jílku vytrvalého
Částková, Monika
Tato diplomová práce se zabývala zhodnocením obsahu mykotoxinů a organických živin v píci kostřavy rákosovité, jílku vytrvalého a festulolia v letech 2015 až 2018. Cílem bylo zjistit, zda může ovlivnit druh, rok nebo hnojení obsah mykotoxinů a organických živin. Detekovanými mykotoxiny byl DON a ZEN, kdy byly hodnoceny metodou ELISA. Na obsah deoxynivalenolu měl průkazný vliv rok (P˂0,05). Nejméně mykotoxinu DON bylo detekováno v roce 2016, kdy v některých vzorcích nebyl detekován vůbec, a naopak v roce 2017 se vyskytoval ve všech vzorcích. Výsledky u stanovení ZEN byly obdobné jako u stanovení DON, kdy vyšly obdobné hodnoty u stejných druhů, pouze u ZEN v nižších koncentracích než u DON. Rozdílem bylo, že ZEN byl detekován ve všech vzorcích a nebyla potvrzena žádná průkaznost vlivu druhu, roku nebo hnojení. U organických živin byla stanovena sušina, dusíkaté látky, vláknina, NDF a ADF. Na obsah vlákniny měl průkazný vliv rok (P˂0,05) a druh (P˂0,05). U NDF a ADF byl také průkazný vliv roku (P˂0,05) a druhu (P˂0,05). Na obsah dusíkatých látek měl průkazný vliv druh (P˂0,05) a interakce druhu a hnojení (P˂0,05). Z výsledků této diplomové práce vyplynulo, že obsah mykotoxinů, ale i organických živin může ovlivnit několik vlivů, a to rok, tudíž převážně teploty a roční úhrn srážek, ale také druh píce. Mykotoxiny byly detekovány ve většině vzorků, ovšem v tak nízkých koncentracích, že splňují všechny povolené limity.
Geneticky modifikovaná krmiva
Štefan, Petr
Bakalářská práce se věnuje Geneticky modifikovaným krmivům, které jsou v současné době budoucností ve výživě zvířat. Zabývá se historií a vývojem biotechnologií. Dále pojednává o legislativní problematice v oblasti GMO v České republice, Evropské unii a ve světě. Pojednává o významu GM plodin/krmiv ve výživě zvířat. Mapuje statistiky pěstovaných plodin a státy, které se nejvíce věnují pěstování GM plodin.
Vliv výživy na složení mléka dojnic
Čumová, Klára
Tato bakalářská práce se zabývá především výživou a jejím vlivem na složení mléka doj-nic. V první části je popsána fyziologie a anatomie mléčné žlázy, dále pak trávicí trakt zaměřený na specifika, která se u přežvýkavců vyskytují – například ruminace (přežvykování), motorika předžaludků, trávení jednotlivých živin v bachoru a tenkém střevě. Další část se zabývá mlékem a jeho hlavními složkami, mezi které patří bílkoviny, cukry a tuky, a také složkami minoritními jako je močovina, kyselina citrónová, volné mastné kyseliny a ketolátky. Popsány jsou základy výživy, techniky krmení, a především vliv výživy na jednotlivé složky mléka. Vzhledem k tomu, že dokážeme výživou ovlivnit složení mléka, můžeme naopak jeho hodnocením zjistit úroveň výživy a metabolismu dojnic. V závěrečné části bakalářské práce jsou představeny i ostatní důležité vlivy, které způsobují změnu složení mléka, a ne vždy je můžeme ovlivnit. Je to například genetika, plemeno, věk a další.
Výživa a krmení králíků středních plemen v drobnochovu
Šiplák, Tomáš
Tato bakalářská práce na téma Výživa a krmení králíků středních plemen v drobnochovu uvádí ve svém úvodu obecné informace o králících. Nejprve se zabývá jejich zoologickým zařazením, dále pak jejich původem a domestikací a také významem jejich chovu. Následně je zde charakterizováno několik středních plemen králíků, která jsou mezi drobnochovateli nejoblíbenější a nejčastěji chovaná. V navazující části je popsána trávicí soustava králíků. Nejprve z anatomického pohledu a dále pak z pohledu fyziologického, který popisuje vlastní trávení a vstřebávání živin. Podstatná část této práce se zabývá především výživou a krmením. Nejprve je zde uvedeno rozdělení krmiv s charakteristikou základních živin. Následně jsou uvedena krmiva, která jsou vhodná pro krmení králíků v drobnochovech. Závěrečná experimentální část je zaměřena na sledování růstové schopnosti králíků v závislosti na odlišném složení krmné dávky. Po vyhodnocení tohoto experimentu můžeme konstatovat, že králíci krmení kompletní krmnou směsí dosahují vyšších přírůstků, a tím pádem rychleji dosáhnou porážkové hmotnosti v porovnání s králíky krmenými tradičním způsobem.
Vliv výživy na růstovou schopnost králíků
Horáková, Lucie
Bakalářská práce pojednává o vlivu výživy na růstovou schopnost králíků. První část práce se zabývá historií, vývojem, domestikací a významem chovu králíka domácího. Velká pozornost je věnována anatomii králíka, zejména trávicí soustavě a fyziologii trávení. Na ni navazuje vstřebávání živin. Další kapitola se zabývá krmivy vhodnými pro výživu králíků a správnou technikou krmení. V experimentální části je popsán výzkum dvou skupin králíků z vlastního chovu, kde byl sledován vliv dvou různých krmiv na přírůstek živé hmotnosti v různém věku života.
Výživa hospodářských zvířat v ekologickém zemědělství
Telenská, Anna
Tato práce řeší problematiku ekologického zemědělství ve spojitosti s výživou a krmením hospodářských zvířat. Zaměřila jsem se na základní charakteristiku krmiv využívaných v ekologických chovech. Seznamuje s ekologickými principy a úkoly na kterých je ekologické zemedělství postavené, přehledem legislativy a metabolických onemocnění spojených s výživou hospodářských zvířat. Dále popisuje krmná aditiva a jejich využití ve výživě. Konečná část práce je zaměřena na porovnání finálních produktů z ekologického a konvenčního zemědělství a rozdíl v kvalitě a zdraví života zvířat.
Stravitelnost krmiv pro kapra obecného
MAREŠ, Josef
Tato bakalářská práce testuje a vyhodnocuje složení a bilanční stravitelnost různých druhů krmiv i různých ingrediencí použitelné pro krmení kapra obecného. V práci se dále posuzuje vhodnost jednotlivých ingrediencí na základě stravitelnosti samostatných živin. Z výsledků vyplývá, že správnou kombinací krmiv dojde ke zlepšení efektivity v chovu kapra obecného, sníží se spotřeba krmiva, zvýší se přírůstek. V neposlední řadě by mělo dojít ke snížení negativního dopadu přikrmování na kvalitu vodního prostředí. Bakalářská práce sumarizovala doposud známé hodnoty stravitelnosti u jednotlivých krmných ingrediencí pro kapra. Následně se zabývala vlastním experimentem, který byl časově velmi náročný. Podařilo se potvrdit některé již známé hodnoty, ale také zjistit úplně nové informace o hodnotách obsahu jednotlivých komponent v krmivech a jejich následné využitelnosti. Výsledky pro pšenici a kukuřici byly porovnány s naměřenými hodnotami jiných autorů. Tritikále, dafnie a larvy pakomára byly pro experiment použity prvně, tudíž hodnoty nebylo možné porovnat, ale podařilo se analyzovat základní informace, které dobře poslouží pro další výzkum v této oblasti. Průměrný obsah jednotlivých parametrů u obilovin byl: 16 % obsahu bílkovin a stravitelnost 64 %, obsah tuků 2 % a stravitelnost 70 %, obsah BNLV 74 % a stravitelnost 74 %. Obsah vlákniny 5 % a popelovin 2 % s velmi nízkou stravitelností. Obsah fosforu 0,6 % a stravitelností 30 %. Průměrný obsah jednotlivých parametrů u přirozené potravy byl: obsah bílkovin 55 % a stravitelnost 86 %, obsah tuků 5 % a stravitelnost 74 %, BNLV 20 % a stravitelnost 41 %, obsah vlákniny 7 % a stravitelnost 8 %, obsah popelovin 14 % a stravitelnost 30 %, obsah fosforu 1,2 % a stravitelnost 74 %. Výsledným prvkem bylo stanovení nejvhodnějšího krmení pro rybniční akvakulturu. Dle dostupných výsledků se jedná o pšenici v kombinaci s přirozenou potravou. Pšenice je velmi energeticky bohatá, ovšem má nízký podíl bílkovin. Naopak přirozený potrava je bohatá na dobře využitelné bílkoviny. Optimální poměr přirozené potravy a pšenice byl 0,25:2. V tomto poměru dokážeme ideálně splnit nutriční požadavek kapra obecného (31 % stravitelných bílkovin, 0,6-0,7 % fosforu, ~3200 kcal?kg-1 stravitelné energie). Vhodným využitím krmiva jsme schopni snížit negativní vliv na kvalitu vody, a to je do budoucna jeden z hlavních cílů.
Stanovení stravitelnosti in vitro sušiny a organické hmoty u vybraného krmiva pro psy
UHLÍŘOVÁ, Gabriela
Tato práce pojednává o základních aspektech ve výživě psa. V práci je též uvedeno porovnání stravitelnosti in vivo a in vitro sušiny a organické hmoty granulovaného krmiva pro psy.
Kontrola kvality TMR pomocí Penn State separátoru u vysokoužitkových dojnic
BRABENEC, Vojtěch
Cílem bakalářské práce byla zaměřit se na kontrolu výživy dojnic v zemědělském podniku, neboť výživa je tím nejdůležitějším faktorem při výrobě mléka. V literární rešerši je stručně popsán způsob a technika krmení v jednotlivých fázích laktace. Dále jsou zde popsána objemná i jadrná krmiva, jejich využitelnost v krmné dávce a živinové vlastnosti. V bakalářské práci je v neposlední řadě zmíněno plemeno Holštýn, jeho charakteristika a potřeba živin ve výživě. Hlavní částí práce byla seznámení s Penn state particle separatorem (2002), který je využíván pro kontrolu krmení na farmách. Tato část bakalářské práce charakterizuje jeho využití v praxi, postup při použití, vyhodnocení krmné dávky s vlivem na zdraví a užitkovost dojnic. Výsledky byly porovnány s normou stanovenou pro separátor a vyhodnoceny vzhledem k dojivosti a složkám mléka. Ve vlastní práci byla provedena série pokusů za sledované období, které jsou vyhodnoceny v závěru práce, a vliv struktury krmné dávky na užitkovost i zdraví dojnic.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 77 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.