Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 217 záznamů.  začátekpředchozí182 - 191dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stravovací návyky žáků základní školy
VONEŠ, Martin
Bakalářská práce se zabývá stravovacími návyky souboru 50 žáků 9. tříd ve věku 14-15 let základní školy Jana Ámose Komenského v Blatné. Zjišťuje stravovací návyky a preferenci základních potravin pomocí dotazníkového šetření. Energetický příjem 30 žáků 9. tříd základní školy byl zjišťován zpracováním jejich týdenního jídelníčku. Cílem práce bylo zjistit, jak se pubescenti ve věku 14-15 let v současné době stravují a jaký mají energetický příjem v průběhu celého týdne. Výsledky dotazníkového šetření jsou zapsány v tabulkách a preference potravin graficky znázorněna v praktické části. U týdenních jídelníčků byly zjištěné hodnoty tabelovány včetně hodnot BMI. Hodnocením energetického příjmu pubescentů bylo zjištěno, že ani jeden ze 30 sledovaných nedosahuje příjem energie doporučený organizací FaO z roku 2006.
Které skutečnosti nejvíce ovlivnily stravovací návyky studentů?
DOLEŽALOVÁ, Markéta
Cílem bakalářské práce je objasnit, které skutečnosti nejvíce ovlivnily stravovací návyky studentů a zároveň porovnat návyky studentů gymnázia a studentů oborů středního vzdělání s výučním listem. Teoretická část se bude zabývat smyslem správné výživy, a to zejména ve vývojovém období dospívání. Tomuto bude předcházet historický a současný pohled na stravovací návyky. Dále se bude věnovat výživě, a to především zdravé výživě. Na závěr této části upozorní na problémy související se špatným příjmem potravy. Praktická část se pokusí zachytit konkrétní vlivy na stravování dospívajících. Pomocí metody dotazníku osloví studenty gymnázia a učně středního vzdělání s výučním listem. Výsledky budou sumarizovány, vyhodnoceny a interpretovány. V závěru budou formulována doporučení ve vztahu ke studentům, jejich rodičům i škole.
Problematika mentální anorexie v dětském věku
ROUBÍKOVÁ, Alice
Mentální anorexie je popisována jako extrémní hladovění. Podle Mezinárodní klasifikace nemocí jde o onemocnění vyvolané úmyslným snižováním váhy, které si způsobuje postižený sám tím, že se vyhýbá většině jídel a využívá další způsoby snižování váhy jako vyprovokované zvracení, užívání laxativ, diuretik, nadměrné cvičení. Není to pouze onemocnění, jde z větší části a poruchu psychiatrické podstaty. Mentální anorexie začíná nejčastěji v dětském věku, a to mezi 14-18 lety života, ale může se objevit dříve i později. Často se její počátky objeví při nové životní situaci či události, se kterou se daný jedinec nedokáže vypořádat. Co se týče prevence mentální anorexie, je ze zdrojů zřejmé, že je velká propojenost mezi programy proti mentální anorexii a základními i mateřskými školami, ale překvapivě je realita ve většině případů odlišná. Stejně tak kolik terapií je zpracováno pro léčbu mentální anorexie ve srovnání s tím, kolik druhů terapií se v realitě k léčbě opravdu využívá. V práci je zmapována literatura česká i zahraniční, bylo čerpáno z časopisových a novinových článků, brožur, videí a televizních pořadů, dále z internetových zdrojů odborných i laických pro jejich autentičnost a samozřejmě nejvíce ze zdrojů v knižní podobě. Bakalářská práce s názvem Problematika mentální anorexie v dětském věku je zpracována teoretickou formou. Tato práce se zabývá problematikou mentální anorexie v dětském věku. Sama mentální anorexie, jako porucha příjmu potravy, je přes vysokou úmrtnost stále ještě opomínaným problémem hýbajícím lidskou společností. A přitom právě společnost posledních let mohla sama zapříčinit nárůst procent postižených mentální anorexií u stále mladších jedinců. S rychlostí, jakou dnes svět nabývá pokroku, se zdá, že všeho lze dosáhnout téměř hned, a tak se nejvíce dívky toužící po extrémně štíhlé postavě stávají oběťmi této poruchy, aniž by tušily, že je drastické metody, jak svého ?cíle? dosáhnout co nejrychleji, vedou stále častěji k tomu nejhoršímu - smrti. Ovšem pokud zavčasu nezasáhne jejich okolí a není jim poskytnuta lékařská péče a dohled, anebo se samy nerozhodnou vyhledat pomoc, což se stále ještě stává až příliš vzácně. Příčiny vzniku mentální anorexie rozhodně nejsou u všech jednotné. Záleží na prostředí, z kterého dítě pochází, na genetických předpokladech, co se obezity týče, a dále pak na psychickém stavu. V dnešní době je mnoho studií vypracovaných právě na prevenci mentální anorexie, ale přesto nikdo nemůže říci na 100 procent, který z vlivů dnešní společnosti má největší podíl na vzniku tohoto onemocnění. Domnívám se, že je to jeden z ukazatelů zákeřnosti této poruchy. Hlavní pozornost je v práci ovšem směřována na samotnou ošetřovatelskou péči a léčbu postižených mentální anorexií. Po hospitalizaci pacientek je přední souhrn cílů nadcházející léčby, mezi něž patří dosažení a akceptace zdravé tělesné váhy, změna sebehodnocení pacientek, změna jejich postoje k jídlu a stavování vůbec, úprava jejich problematických postojů a chování v dalším životě a zaujmutí zodpovědného přístupu k řešení vlastních problémů. Dále je důležité podle psychických problémů pacientek, zajistit přísun medikamentů, ať už antidepresiv, neuroleptik, či anxiolytik. A to i přesto, že určité zdroje uvádějí absolutní neúčinnost farmak při léčbě mentální anorexie.
Orthorexia Nervosa: Patologické zaujetí zdravým stravováním
BRYXOVÁ, Petra
Práce se zabývá představením konceptu orthorexie jako u nás dosud nezpracovaným a málo známým tématem. V práci je popsán vznik a jednotlivé formy poruch příjmu potravy, dále možné definice samotného pojmu orthorexie, stejně tak historie této poruchy. Následuje analýza orthorexie vzhledem k ostatním poruchám příjmu potravy a jiným psychickým poruchám. V závěru práce jsou uvedeny možnosti léčby této poruchy, popsána je také orthorexie v kontextu k náboženství.
Analýza stravování a pohybové aktivity adolescentů v Českých Budějovicích
DEDKOVÁ, Veronika
Tato práce je zaměřena na pohybovou aktivitu, způsob stravování, denní režim a dietní zvyky adolescentů na dvou českobudějovických gymnáziích. Ve vybrané složce také zjišťuje výskyt obezity a anorexie Výzkumu se zúčastnilo celkem 311 studentů ve věku od 15 do 19 let. Každý z žáků vždy vyplnil dotazník týkající se výživy a pohybu a následně u něj byla změřena tělesná váha, výška a podkožní tuk. Zjištěné údaje byly zpracovány metodami BMI a BIA a poté porovnány s údaji z měření z roku 2008. Výsledky ukazují na 16 % probandů s nadváhou a pouze 1 % s obezitou podle metody BMI. Metodou BIA bylo naměřeno 4 % obézních a 9 % trpících nadváhou. Porovnání s rokem 2008 přineslo zjištění, že ubylo studentů s obezitou, ale naopak přibylo těch s nadváhou.
Informovanost studentů Středních odborných učilišť a Gymnázií v Žatci a v Lounech o poruchách příjmu potravy
PROKŮPKOVÁ, Šárka
Tato bakalářská práce pojednává o informovanosti studentů o poruchách příjmu potravy a částečně o jejich způsobu stravování. Zaměřena je především na děti a rané adolescenty. Teoretická část popisuje základní druhy poruch příjmu potravy, kterými jsou mentální anorexie, mentální bulimie a záchvatovité přejídání, ale i méně časté a to drunkorexii, bigorexii a ortorexii. Dále pojednává o jejich historii, prevalenci a incidenci. Zmíněny jsou i rizikové faktory, které mohou mít vliv na vznik nebo také na průběh poruch příjmu potravy. Druhá polovina teoretické části se zabývá energetickou bilancí, stručným popsáním Body mass indexu, zdravotními komplikacemi, klinickou praxí, léčbou a terapií. Závěr teorie je věnován problematice poruch příjmu potravy v dětství a rané adolescenci ? definici a diagnóze, somatickým aspektům, terapii, školnímu vzdělávání a následkům v dospělosti. V praktické části jsem využila výsledky zpracovaných anonymních dotazníků, které byly vyplněny studenty Středních odborných učilišť a Gymnázií ze Žatce a z Loun. Výsledky jsou v práci prezentovány v přehledných grafech. Bakalářská práce ukazuje nedostatečnost informovanosti studentů, i když se jich problematika poruch příjmu potravy přímo dotýká. Velmi důležitá je prevence a proto by se neměla v tomto směru podceňovat. Děti a adolescenti ve svém věku často s výživou experimentují a neuvědomují si, že to pro ně může mít fatální důsledky.
Úloha ošetřovatelství v prevenci poruch příjmu potravy
ŠENKÝŘOVÁ, Tereza
Prevence poruch příjmu potravy je důležitá, neboť se jedná o jedno z nejčastějších a nejzávažnějších onemocnění dospívajících dívek a mladých žen se závažnými somatickými, psychickými a sociálními důsledky. Léčba poruch příjmu potravy je svízelná a ne vždy úspěšná. Jedná se totiž o onemocnění, u kterých je obtížné navodit potřebnou motivaci a spolupráci pacienta k léčbě. Pacienti trpící poruchami příjmu potravy mají zkreslenou představu o vlastním těle, své tělesné hmotnosti a tvaru postavy. Nadměrné snížení tělesné hmotnosti má dopad na zdravotní stav. Nejzávažnějšími komplikacemi jsou komplikace kardiovaskulární, při nichž může dojít až ke smrti pacienta. Mentální anorexie patří k psychiatrickým onemocněním s nejvyšší úmrtností, která dosahuje až 18%. Prvním cílem diplomové práce bylo zjistit výskyt rizika vzniku poruch příjmu potravy u žáků 2. stupně základní školy. Druhým cílem bylo zmapovat informovanost žáků 2. stupně základní školy a zjistit zdroj informací. Ke zpracování problematiky byl použit kvantitativní výzkum. Jako metoda sběru dat bylo zvoleno dotazování, technikou dotazníku. Při výzkumu byl použit standardizovaný dotazník EAT ? 26, který obsahoval 26 uzavřených otázek. Další část našeho dotazníku zahrnovala 5 uzavřených otázek, které zjišťovaly identifikační údaje respondentů, 2 otázky polouzavřené, při kladné odpovědi bylo nutno písemně doplnit odpověď, kterou vyplnili všichni kladně odpovídající žáci, a 1 polouzavřená otázka s možností doplnit odpověď jiné. Dotazník vyplnilo 141 žáků 5. ? 9. ročníku Základní školy Grünwaldova v Českých Budějovicích. Z výsledků vyplývá, že riziko poruch příjmu potravy u dívek a u chlapců je srovnatelné. Dle zjištěných výsledků se u žáků 5. ročníku objevuje nejmenší riziko vzniku poruch příjmu potravy, neboť se ještě nezabývají vlastním vzhledem, postavou a tělesnou hmotností jako respondenti vyšších ročníků. Spokojenost s tělesnou hmotností je nejvyšší u žáků 5. ročníku, u žáků vyšších ročníků se snižuje. U našich respondentů se neobjevilo riziko vzniku poruch příjmu potravy, přesto je nutné zabránit nárůstu tohoto rizika. Je třeba zde vyzdvihnout edukační a preventivní roli sestry. Ta může zabránit případnému zvýšení rizika vzniku poruch příjmu potravy v pozdějším věku nebo dokonce propuknutí mentální anorexie či mentální bulimie.
Hloubková sonda do životního způsobu dospívajících a mladých lidí od 15-26 let žijících na malé vesnici.
ZHORNÁ, Petra
Pro zpracování bakalářské práce bylo zvoleno téma: Hloubková sonda do životního způsobu dospívajících a mladých lidí od 15-26 let žijících na malé vesnici. Hlavním cílem bylo získat informace, na jejichž základě by bylo možné charakterizovat životní způsob dospívajících a mladých lidí ve věku 15-26 let ve vesnici Pojbuky. V teoretické části je shrnuto dosavadní poznání daného jevu. Použita byla obsahová analýza relevantních dokumentů. Jsou zde vysvětlené a definované důležité pojmy, které souvisí s výše zmiňovaným tématem. Pro zpracování empirické části bakalářské práce byl zvolen kvalitativní výzkum. Byla použita technika dotazování- hloubkový rozhovor. Tematické okruhy rozhovoru byly zaměřeny na několik kategorií, poté byl použit proces otevřeného kódování. Pro výběr výzkumného souboru byla použita technika totálního výběru. Pro splnění výše zmiňovaného cíle byly stanoveny tří výzkumné otázky: Jaká je nejčastější forma trávení volného času současné mládeže na vesnici? Mají v dnešním životě mladých lidí žijících na vesnici své místo tradice? Jaké rizikové faktory nejčastěji působí u dospívajících a mladých lidí od 15- 26 let? Všechny tyto otázky byly zodpovězeny. Práce reflektuje aktuální téma současné české společnosti: život soudobé vesnice, a to k pohledu dospívajících, tedy nastupující generace, jež ovlivní osídlení vesnice, utváření rázu krajiny a povahy specifického lokálního prostředí. Dále práce přispěje k obohacení vědomostí o problematice životního způsobu mladých lidí žijících na vesnici.
Rizikové faktory vzniku poruch příjmu potravy.
DVOŘÁKOVÁ, Gabriela
Práce se zabývá rizikovými faktory poruch příjmu potravy. Teoretická část charakterizuje jednotlivé poruchy spolu s jejich příznaky a následky. Dále teoretická část rozebírá vznik těchto poruch a jejich postupný historický vývoj, který za dobu své existence prošly. Další částí jsou rizikové faktory poruch příjmu potravy a moţné způsoby jejich léčby. Praktická část diplomové práce je zaměřena na výzkum modelingu jako jednoho z rizikových faktorů poruch příjmu potravy. Tato část se opírá o informace získané prostřednictvím osobních rozhovorů vedených s respondenty z oblasti modelingu a oblasti působící mimo tento obor. Výsledná data jsou zaznamenána pomocí případových studií, tabulek a grafů.
Poruchy příjmu potravy
LUKEŠOVÁ, Petra
Cílem bakalářské práce je vytvořit preventivní program v oblasti poruch příjmu potravy. Ve své práci jsem se pokusila o zpracování problematiky poruch příjmu potravy zejména v období dospívání a rané dospělosti. Snažila jsem se o upřesnění a vysvětlení základních pojmů, historický vývoj těchto onemocnění a jejich příčiny.Především jsem se však věnovala možnostem prevence. Data získaná kvalitativním výzkumem mi pomohla zodpovědět otázky, které se týkaly znalostí studentů v oblasti problematiky poruch příjmu potravy. Dotazníky byly rozneseny k vyplnění na tři střední školy v Jižních Čechách. Jejich návratnost byla stoprocentní a vyhodnocení mi posloužilo k vyhotovení preventivního programu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 217 záznamů.   začátekpředchozí182 - 191dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.