Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 24 záznamů.  začátekpředchozí15 - 24  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Historické a krajové odrůdy jižní Moravy
Nováček, Tomáš
Tato bakalářská práce se zabývá historickým vývojem vinařství a vinohradnictví na jižní Moravě od jeho počátků až po současnost. Vyzdvihuje nejdůležitější historické události, které měli vliv na dnešní podobu vinařství a vinohradnictví v této oblasti. Věnuje se rozdělení jižní Moravy do vinařských podoblastí, které jsou rozebrány z pohledu geologického, klimatického a z pohledu pěstování různých odrůd révy. Tyto odrůdy jsou roztříděny do skupin dle jakosti a genové příbuznosti. Následně jsou konkrétní historické a krajové odrůdy popsány. V tomto pojetí je zmapována dopodrobna oblast Křepic a Nosislavi. Část této práce je také věnována horenskému právu, prvním historickým pravidlům pro vinaře z oblasti Židlochovic a Mikulova.
Izučenije vybrannych fenolnych veščestv, obladajuščich antioksidantnoj aktivnostju, v jagodach i vine novych mežvidovych sortov vinograda v uslovijach Juga Moravii, Češskoj respubliki
Khafizova, Asiya Askhadovna
Užitečnost hroznů a vína a jejich blahodárné účinky na lidské zdraví jsou známé už od starověku. V poslední době se mnohem více pozornosti věnuje fenolickým látkám vína, jehož střídmá konzumace působí pozitivně na lidské zdraví. Podle četných studií mohou fenolické látky hroznů a vína snížit riziko onemocnění srdce, mají baktericidní, fungistatické, antioxidativní a vitaminozní vlastnosti. Většina autorů se shoduje v tom, že stanoviště, tj. kombinace půdy a klimatických faktorů, má zásadní vliv na akumulaci a distribuci fenolických sloučenin v hroznech. To byl důvod, proč byla sledována míra vlivu různých stanovišť a podnoží na obsah jednotlivých fenolických sloučenin bobulí a spektrofotometrických údajů moštu a vína nových mezidruhových odrůd révy vinné. Na základě průzkumu můžeme doporučit používání jednotlivých podnoží a preferovaných stanovišť pro jednotlivé odrůdy. Srovnání s kontrolní odrůdou ukázalo zvýšený obsah fenolických látek ve zkoumaných druzích. Bylo zjištěno, že klimatické podmínky roku mají větší vliv na obsah jednotlivých fenolických látek než vliv sledovaných faktorů. Znalosti v této oblasti mohou pomoci pečlivě vybrat a doporučit stanoviště pro výsadbu vinic s použitím sledovaných odrůd a podnoží. Korelační analýza antiradikálové aktivity s většinou jednotlivých fenolických látek našla pouze slabou korelaci, což pravděpodobně označuje nepřímý vliv jednotlivých fenolických látek a jejich synergických akcí. Na druhé straně bylo zjištěno, že korelace antiradikálové aktivity moštu s obsahem katechinů je velice silná, což naznačuje, že role katechinů v antioxidační aktivitě moštu je velice důležitá.
Porovnání kvality hroznů z ekologické a integrované produkce ve vinohradnictví
Kovářová, Magdaléna
Tématem této práce jsou dva systémy produkce révy vinné, ekologická a integrovaná produkce. Oba sytémy jsou zaměřeny na šetrnost k životnímu prostředí a jeho udržitelnosti, avšak jsou mezi nimi rozdíly. Ekologická produkce má pravidla pěstování a ošetřování révy vinné výrazně přísnější, a to zejména z pohledu povolených přípravků na ochranu rostlin. Cílem práce bylo zjistit, jestli má některý ze systémů vliv na kvalitativní parametry hroznů a který. Porovnávání proběhlo na základě analytického měření vybraných parametrů kvality u pěti testovaných odrůd révy vinné. Testované vzorky pocházely z téhož stanoviště. Výsledky byly statisticky zhodnoceny metodou ANOVA. Hlavním zjištěním byl pozitivní vliv na hodnotu pH hroznů, jasně hovořící ve prospěch systému ekologické produkce. U ostatních parametrů kvality nebyl zjištěn tak jednoznačný a statisticky významný vliv způsobu ošetření.
Změny látkových složek během zrání hroznů révy vinné
Prát, Oto
V předložené práci jsou shrnuty výsledky hodnocení čtyř odrůd hroznů v období od zaměkávání až do fáze přezrávání. Vzorky byly odebírány třikrát za uvedené období a byly označeny jako nezralé, zralé a přezrálé. V předložené práci jsou obsahové látky rozděleny na netěkavé a těkavé sloučeniny. Jako hodnotící kriteria netěkavé sušiny posloužila rozpustná sušina, titrační kyseliny a pevnost bobule získané tlakovým zatěžováním. Z formulovaného indexu zralosti jako rozpustná sušina krát pevnost bobule děleno titrační kyselostí se získaly hodnoty od 11 do 18 v pořadí odrůd - Frankovka, Tramín červený, Chardonnay a Müller Thurgau. Těkavé aromatické sloučeniny byly stanoveny plynovou chromatografií s hmotnostní spektrometrií. Hodnoty koncentrace terpenů a laktonů jsou v nanogramech na kilogram.
Význam glutathiónu pre kvalitu hrozna a vína
Kacina, Michal
Glutathion má důležitou roli jako antioxidant při oxidaci muštů bílých odrůd. Do jisté míry omezuje hnědnutí muštů, má ochranný efekt na aromatické látky a zabraňuje netypickému stárnutí vína. Je překurzorem některých aromatických volatilných thiolů. Jeho obsah v hroznech je ovlyvněný odrůdou, ročníkem a zásobou živin v půde. Jeho obsah v muště ovlyvňuje vystavení kyslíku, aktivita tyrosinázy, délka předfermentační macerace a podmínky lisování. Jeho koncentrace během alkoholické fermentace kolísá. Glutathion má synergický efekt s oxidem siřičitým na stabilitu vína a umožňuje znížení jeho dávek. Cílené řízení hladiny glutathionu během vinifikace může zvýšit kvalitu výsledného vína a délku jeho skladovatelnosti.
Vplyv odlistenia viniča hroznorodého na reguláciu cukornatosti a kyselín v hrozne
Dolinajová, Barbora
Cílem mé bakalářské práce je porovnat teoretický a praktický pohled na význam odlistění révy a vliv jeho provedení a zvoleného termínu na kvalitativní parametry hroznů, zejména cukernatost a kyseliny. Bakalářská práce také poukazuje na význam odlistění v otázce prevence proti houbovým chorobám, negativním důsledkům slunečního záření, tak podporu optimálního mikroklimatu.
The study of individual phenolic compounds with antioxidant properties in grape berries and wine produced from new interspecific varieties under the conditions of South Moravia, Czech Republic
Khafizova, Asiya Askhadovna
Užitečnost hroznů a vína a jejich blahodárné účinky na lidské zdraví jsou známé už od starověku. V poslední době se mnohem více pozornosti věnuje fenolickým látkám vína, jehož střídmá konzumace působí pozitivně na lidské zdraví. Podle četných studií mohou fenolické látky hroznů a vína snížit riziko onemocnění srdce, mají baktericidní, fungistatické, antioxidativní a vitaminozní vlastnosti. Většina autorů se shoduje v tom, že stanoviště, tj. kombinace půdy a klimatických faktorů, má zásadní vliv na akumulaci a distribuci fenolických sloučenin v hroznech. To byl důvod, proč byla sledována míra vlivu různých stanovišť a podnoží na obsah jednotlivých fenolických sloučenin bobulí a spektrofotometrických údajů moštu a vína nových mezidruhových odrůd révy vinné. Na základě průzkumu můžeme doporučit používání jednotlivých podnoží a preferovaných stanovišť pro jednotlivé odrůdy. Srovnání s kontrolní odrůdou ukázalo zvýšený obsah fenolických látek ve zkoumaných druzích. Bylo zjištěno, že klimatické podmínky roku mají větší vliv na obsah jednotlivých fenolických látek než vliv sledovaných faktorů. Znalosti v této oblasti mohou pomoci pečlivě vybrat a doporučit stanoviště pro výsadbu vinic s použitím sledovaných odrůd a podnoží. Korelační analýza antiradikálové aktivity s většinou jednotlivých fenolických látek našla pouze slabou korelaci, což pravděpodobně označuje nepřímý vliv jednotlivých fenolických látek a jejich synergických akcí. Na druhé straně bylo zjištěno, že korelace antiradikálové aktivity moštu s obsahem katechinů je velice silná, což naznačuje, že role katechinů v antioxidační aktivitě moštu je velice důležitá.
Hroznová šťáva a její využití
Drobilová, Marcela ; Vítová, Eva (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
V bakalářské práci je popsána charakteristika složení vína, vinných hroznů a vinné šťávy jako přírodního produktu s příznivými účinky na zdraví. V bakalářské práci je stručně popsána i technologie zpracování vinných hroznů. Bakalářská práce byla zaměřena na možnost využití hroznové šťávy a výrobě produktů pro zdravou výživu. Byla testována účinnost hroznové šťávy a jejího využití v kombinaci s bezovou šťávou. V praktické části bylo provedeno senzorické testování chuti různých koncentrací jednotlivých složek (hroznové a bezové šťávy) tak, aby byla vybrána senzoricky nejvhodnější varianta produktu se zdravotně příznivými účinky.
Kyseliny v hroznech a vínech a jejich vliv na kvalitu vín
Zatloukalová, Magdaléna
Bakalářská práce byla napsána v Lednici na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně v roce 2014. V literární části práce byly popsány fyziologické procesy zrání hroznů, dále také jednotlivé organické kyseliny v hroznech a vínech a možnosti jejich úpravy. V experimentální části byl sledován vliv vybraných kyselin na celkovou kyselost a chuť vína. V hodnocení celkové intenzity kyselosti se u obou koncentrací projevily jako méně intenzivní vzorky s přídavkem kyseliny vinné a mléčné, vzorky s kyselinou jablečnou a citrónovou působily na hodnotitele kyseleji. V hodnocení celkového chuťového projevu byl jako nejpříjemnější označen vzorek s kyselinou vinnou. Nejméně chutnými se staly vzorky s přídavkem kyseliny citrónové a jablečné.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 24 záznamů.   začátekpředchozí15 - 24  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.