Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 19 záznamů.  předchozí11 - 19  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Základní chemická charakteristika brusinkové šťávy
Cao, Ha Thuy ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Bakalářská práce pojednává o brusinkách (Vaccinium vitis-ideaea, L.) a klikvách. Konkrétně se zabývá jejich plody – bobulemi, které byly využity na vybraná chemická stanovení. Ve spolupráci naší fakulty s Výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářským v Holovousích, s. r. o., bylo dodáno 6 poddruhů brusnice brusinky a 3 poddruhy klikvy. Bakalářská práce obsahuje teoretickou část, kde se nachází botanické zařazení brusinky a klikvy a také popis jejich vzhledu. Obecný popis charakteristických látek, které obsahují. Zejména jsou to vitamíny, přírodní barviva a antioxidační vlastnosti. Je zde uveden stručný výčet zpracování těchto bobulí nejen v potravinářském průmyslu. Dále obecné charakteristiky použitých metod pro analýzu a výpočty pro experimentální část. Experimentální část je založena na konkrétních analýzách, jsou zde uvedeny postupy, výpočty, použité chemikálie a laboratorní vybavení na jednoduchý chemický rozbor šťáv z těchto bobulí. Stanovuje se tedy výtěžnost surové šťávy, která se pro brusinku pohybuje mezi 50–60 %, s výjimkou Runo bielawskie, který má 31, 49 %, pro klikvu se hodnoty pohybují mezi 37–43 %. Obsah celkové sušiny sušením je pro brusinku vyšší než pro klikvu. Konkrétně brusinka má sušinu mezi 14,00–15,97 % a klikva mezi 11,14– 3,11 %. Obsah cukerné sušiny, respektive index lomu, odečtená z refraktometru je pro brusinku mezi 11,58–16,08 % a pro klikvu mezi 10,00–11,17 %. Metodou podle Bertranda se určil obsah redukujících cukrů, kdy více cukrů bylo v brusince (8,81–12,92 %) a méně v klikvě (7,90–9,03 %) vztažená na původní navážku bobulek. Za pomocí pH-metru se určila hodnota pH, které se pohybovala kolem hodnoty 3, konkrétně brusinka 2,84–3,16 a klikva 2,91–2,95. Zároveň se vypočítala titrační kyselost, která vyšla pro brusinku v rozmezí 32,04–49,60 mmol.l-1 a pro klikvu byl hodnota vyšší mezi 55,40–60,67 mmol.l-1. Spektrofotometricky se stanovilo více fenolických látek v brusince (2187,11–3476,75 mg.l-1) a anthokyanů je nejvíce v klikvě (54,91-65,29 mg.l-1). Naměřené a vypočítané výsledky jsou vyneseny do grafů. Nakonec je srovnání a pojednání o závěrech jednotlivých metod.
Zvýšení výtěžnosti BGA opravárenského procesu
Janíček, Martin ; Vala, Radek (oponent) ; Řihák, Pavel (vedoucí práce)
Předkládaná práce se zabývá možnostmi zvýšení výtěžnosti BGA opravárenského procesu v prostředí reálné výroby. Nejprve je zde uvedena základní problematika, její pojmy, problémy a možnosti. Dále se zabývá technologickými aspekty oprav součástek v pouzdrech BGA. Rovněž je zde zpracována základní problematika vyhodnocování výtěžnosti. Je uveden současný stav řešení problému spolu s návrhem na vytvoření nového systému, který by vykazoval optimálnější možnosti vyhodnocování výtěžnosti procesu. Práce obsahuje výsledky praktických testů vlivu metody nanášení tavidla a druhu použitého tavidla na kvalitu pájeného spoje. Závěrem jsou uvedeny možné způsoby dalšího zlepšení výtěžnosti procesu oprav součástek v pouzdře BGA.
Ekonomické aspekty využití energie z fotovoltaické elektrárny
Cerman, Marek ; Procházka, Jiří (oponent) ; Macháček, Jan (vedoucí práce)
Hlavním tématem této diplomové práce je vytvoření komplexního modelu obecné fotovoltaické elektrárny (FVE). První kapitoly se věnují rešerši oboru fotovoltaiky, seznamují čtenáře s vývojem instalovaného výkonu ve světě a analyzují situaci v České republice. Je přiblíženo spektrum podmínek platných v ČR, od rámce platné legislativy až po úroveň slunečního svitu. Popsány jsou dostupné technologie a jejich přednosti, zejména výtěžnost. Očekávané trendy budoucího vývoje konverzní účinnosti jsou zmíněny spolu s predikcí výrobních nákladů fotovoltaických panelů. V souvislosti s tím vystupuje otázka dosažení parity, stavu, kdy výrobní náklady elektřiny z fotovoltaiky dosáhnou úrovně retailových cen síťové elektřiny. Vlastní model fotovoltaické elektrárny je vytvořen v programu Microsoft Excel. Matematický aparát je sestaven v samostatné kapitole, a to odděleně pro část technického řešení, jehož ústřední výsledek – množství ročně vyrobené elektřiny, přejímá část ekonomické analýzy. Jejím výstupem jsou v praxi používané ukazatele: čistá současná hodnota (NPV), vnitřní výnosové procento (IRR), výrobní náklady elektřiny (LCOE). Model umožňuje uživateli zadat řadu veličin, které mohou mít významný dopad na výrobu elektřiny a ekonomiku záměru a jež jsou často opomíjeny ve zjednodušených propočtech dodavatelů, jmenovitě krytí investice úvěrem, výměna střídačů, provozní náklady ad. V předposlední kapitole jsou modelem vyhodnoceny záměry na elektrárny o výkonu 2,75 kWp, resp. 28,98 kWp v podmínkách roku 2013 a je vypracována citlivostní analýza, která uchopuje význam výše zmíněných veličin. Závěrem jsou shrnuty dosažené výsledky a vyjmenovány klíčové faktory, které rozhodují o ekonomické úspěšnosti záměru FVE.
Vliv původu intenzivně odchovávaného okouna říčního (\kur{Perca fluviatilis}) na výtěžnost, chemické složení a organoleptické vlastnosti jeho masa
FLOKOVIČ, Ondřej
V experimentálních podmínkách při teplotě 20°C byl ve 3 opakováních proveden odchov sedmi skupin různého původu okouna říčního (Perca fluviatilis) od vykulení váčkového plůdku až do věku 278dní při intenzivním krmení s použitím krmiva BioMar Inicio plus 0,5mm s obsahem 15% tuků a v pozdějším rozkrmu bylo použito krmivo BioMar Inicio plus 1,1mm s obsahem 18% tuku. Průměrná finální hmotnost ryb v jednotlivých skupinách se pohybovala mezi 79,4g až 27,63g. Na závěr růstového testu bylo provedeno stanovení výtěžnosti (hmotnostní podíl filetů bez kůže, na celkové hmotnosti), dále základní chemická analýza filetů (obsah sušiny, N-látek, tuků, popela) a organoleptické posouzení kvality svaloviny. Nebyl zjištěn žádný vliv původu ryb na výtěžnost. Průměrné hondnoty se pohybovaly mezi 35,41% -32,21%, ale byl zjištěn vliv původu na obsah N-látek. Nejnižší hodnoty byly stanoveny u populace ze severu Německa 77,52% a naopak nejvyšší hodnoty byly stanoveny u populace ze Štrbského plesa 80,35%. Nejnižší obsah tuků byl zjištěn opět od populace ze severu Německa 7,14% a naopak nevyšší obsah tuku byl zjištěn od populace ze Slovenska 8,66%. Výsledky organoleptické analýzy neukázaly zásadní rozdíly. Celkově možno konstatovat, že sledování neprokázalo významné vlivy původu ryb na sledované parametry, což potvrzují výsledky podobných sledování provedených jinými autory např. u pstruha a kapra.
Možnosti pěstování mužáku prorostlého Silphium perfoliatum L. pro výrobu bioplynu: metodika pro praxi
Usťak, Sergej
Cílem metodiky je poskytnout zemědělcům, zemědělským poradcům, provozovatelům bioplynových stanic a všem zájemcům o pěstování a zpracování zemědělské biomasy jako obnovitelného zdroje surovin a energie základní informace o perspektivní netradiční plodině – mužáku prorostlého Silphium perfoliatum L. Doposud komplexní metodika pěstování této plodiny v podmínkách ČR zpracována nebyla. Publikace poskytuje základní botanickou charakteristiku rostliny, specifikuje půdně-ekologické nároky rostliny na stanoviště, popisuje způsoby zakládání porostů, agrotechniku pěstování, hnojení, ochrany rostlin, sklizně a posklizňového ošetření za účelem následné konzervace silážováním a produkce bioplynu. Na závěr je uveden přehled výnosů biomasy a potenciální produkce bioplynu, zejména metanu, včetně jejich ekonomického hodnocení.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Energetické využití zemědělské biomasy
ŠPAČEK, Zdeněk
Bakalářská práce se zabývá porovnání vhodnosti pěstování travin k energetickému využití oproti energetickému využití zbytkové zemědělské biomasy. Práce obsahuje charakteristiku, agrotechniku, pěstování, sklizeň a výnosnost jednotlivých druhů plodin a jejich porovnání je znázorněno v několika grafických ukázkách. Dle zjištěných informací se kukuřice a čirok hodí nejvíce k výrobě bioplynu a to zejména díky množství vyprodukované zelené hmoty. Ke spalování se nejvíce hodí Ozdobnice čínská, která vyniká zejména vysokými výnosy suché hmoty, odolnosti proti plevelům, největší výhřevností a výtěžnosti energie.
Pšstování rychlerostoucích dřevin
KOSTOHRYZOVÁ, Lenka
Tématem bakalářské práce je porovnání agrotechniky a produkční schopnosti vybraných listnatých a jehličnatých dřevin, zejména RRD na zemědělské půdě. Tato práce se zabývá pěstováním RRD, srovnáním jejich přírůstků i agrotechnických postupů. RRD byly pěstovány v lokalitách: Svatý Jan nad Malší (Chlum nad Malší), Všemyslice - Neznašov a Lesy města Český Krumlov s.r.o. Zkoumání bylo zaměřeno na porovnání výnosů listnatých (topol) a jehličnatých dřevin (smrk, modřín), agrotechnických postupů. V závěru je porovnání výnosů s výnosy z dostupné literatury.
Faktory ovlivňující výtěžnost při výrobě uzené makrely
KÖLBL, Antonín
Cílem této práce je určit faktory mající vliv na výtěžnost při výrobě uzené makrely a přispět tak ke zpracování správných technologických postupů při zpracování makrel. V práci jsou zachyceny klíčové momenty technologického postupu při zpracování ryb do výrobků pro tržní sféru a uvedeny výsledky vlastního sledování. Byly porovnány výtěžnosti při suchém a mokrém rozmrazování, při použití solného roztoku, při různém postupu navěšování a zchlazování.
Intenzivní odchov a výkrm sivena arktického (Salvelinus umbla) do tržní velikosti
ŠVINGER, Viktor William
U sivena arktického bylo provedeno testování různých krmiv při odchovu plůdku, půlroční násady a ryb o stáří 1+ do tržní hmotnosti. Součástí experimentu u plůdku byl orientační rozbor celkového tuku v krmivech a těle ryb. Pozitivní vliv krmiva na produkční charakteristiky byl prokázán pouze při odkrmu plůdku, kdy bylo u krmiva DAN-EX 1362 dosaženo signifikantně lepších produkčních výsledků oproti krmivu Milkivit (p{<}0,05). U dalších věkových skupin sivena arktického nebyl mezi testovanými krmivy (DAN-EX 2844, DAN-EX 2446) prokázán žádný signifikantní rozdíl vlivu na produkční charakteristiky. Na konci odkrmu tržních jedinců bylo provedeno zhodnocení jatečné výtěžnosti, odpadu, podílu viscerálního tuku a gonadosomatického indexu (GSI) v závislosti na pohlaví, kde bylo u jikernaček dosaženo průkazně lepších výsledků (p{<}0,05). Součástí posouzení stolní hodnoty tohoto druhu ryby byla senzorická analýza filetů. Na základě výsledků senzorického posouzení byly prokázány horší organoleptické vlastnosti mlíčáků v chuti a konzistenci svaloviny (p{<}0,05).

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 19 záznamů.   předchozí11 - 19  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.