Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 59 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Kvasinky jako součást mikrobioty osidlující potravinové suroviny a potraviny
Ferbyová, Kateřina
Práce v teoretické části shrnuje obecné poznatky o kvasinkách z oborů cytologie, morfologie buněk a fyziologie. Kvasinky jsou zařazeny do systému a některé rody významné v potravinářství jsou blíže charakterizovány. Dále práce popisuje kulturní i potenciálně kontaminující mikrobiotu hlavních potravinových komodit. V závěru literární rešerše jsou popsány některé komerční konzervační metody. Praktická část práce se věnuje stanovení celkového počtu mikroorganismů (CPM), kvasinek a plísní ve dvou vzorcích spontánně kvašeného piva a dvou vzorcích vína s různou technologií ošetření, a to za účelem zachycení přirozené mikrobioty těchto alkoholických nápojů. Vzorky byly inokulovány na agar s chloramfenikolem, kvasničným extraktem a glukózou v případě stanovení počtu kvasinek a plísní, a na půdu plate count agar (PCA) při stanovení CPM. Nalezené kvasinky byly znovu rozočkovány pro získání čisté kultury a dále identifikovány soupravou CANDIDA-screen (Erba-Lachema). Ve vzorcích byly identifikovány kvasinky C. glabrata, C. krusei, C. lipolytica a S. cerevisiae. Na PCA půdě určené ke stanovení CPM narostly také plísně, které byly identifikovány mikroskopicky na základě morfologických znaků. Identifikováni byli 3 zástupci rodu Penicillium a 1 zástupce rodu Aspergillus.
Organoleptické defekty vína zpôsobené plesňami
Peško, Jakub
Tato práce se zabývala problematikou dopadu plísní na kvalitu vína. Objasňuje negativní dopady plísní, které se vyskytují již ve vinohradu na hroznech a ostatních částech révového keře. Vysvětluje také že plísně se do vína nedostávají pouze z hroznů napadeného houbovými chorobami ale i během výroby a školení vína v sklepním hospodářství. Rozebírá vlastnosti a dopady některých sekundárních metabolitů plísní a jejich změny ovlivňující kvalitu vína. Dále popisuje metody stanovení některých látek negativně ovlivňujících organoleptické vlastnosti vína a dokonce ohrožující zdraví člověka.
Probiotické mikroorganismy v masné výrobě
Zelinková, Kateřina
Tato bakalářská práce se zabývá masnými fermentovanými výrobky s plísní na povrchu. Účinky plísní na senzorické vlastnosti těchto výrobků a možnosti použití probiotických eukaryot, hlavně plísní, k jejich úpravě. Plísně používané na povrchovou úpravu salámů můžou vést k žádoucímu i nežádoucímu efektu. Do nežádoucích efektů patří růst nechtěných plísní a tvorba jejich toxických sekundárních metablitů. Žádoucí efekt je spojen se zlepšením jejich údržnosti, textury, chuti a vůně. Probiotika jsou mikroorganismy, které mají kladný vliv na trávicí trakt jak člověka, tak zvířat. Musí být odolné vůči stresu a být schopné projít trávicím traktem bez poškození. Díky tomu se zachovává jejich pozitivní vliv na trávení.
Mikrobiální kontaminace medů
Sojková, Tereza
Diplomová práce Mikrobiální kontaminace medů se v literární rešerši věnuje chemickému složení medu, jeho vlastnostem a účinky na lidské zdraví. Podstatná část se zabývá mikrobiální kontaminací medu, charakteristikou významných skupin mikroorganismů a popisem vad medu vznikajících jejich činností. Dále uvádí možné způsoby boje proti těmto nežádoucím změnám. Experimentální část je zaměřena na mikrobiologickou analýzu a spektrofotometrické měření barvy květových a medovicových medů zakoupených od včelařů z kraje Vysočina prodejem ze dvora. Zkoumá změny v počtech mikroorganismů a změny barvy v závislosti na čase.
Vliv skladování krmných surovin na výskyt mykotoxinů
Mrvová, Kateřina
Mrvová K.: Vliv skladování krmných surovin na rozvoj mykotoxinů. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017. Tato diplomová práce se zabývá vysvětlením pojmů týkajících se plísní, mykotoxinů a jejich vlivu na skladování krmných surovin. Dále je pak v práci zahrnut účinek těchto patogenů na zdraví zvířat a možnosti jejich eliminace. Experimentální část je zaměřena na inokulaci plodiny plísní druhu Fusarium culmorum a následnou analýzu mykotoxinů v roce výsevu a po roce skladování. Nejvíce zastoupeným toxinem byl deoxynivalenol, který se ve vzorcích vyskytoval z 57 %, dalšími hlavními zástupci byly DON-3-glukosid (maskovaný mykotoxin) a zearalenon, taktéž jeden z nejčastěji figurujících mykotoxinů v krmivech. Na základě zjištěných dat, byl vyvozen závěr, že až na některé výjimky, jakými byly např. 15-acetyl-DON, beta-zearalenon a enniatin A1, se i při optimálních skladovacích podmínkách obsah většiny mykotoxinů zvýšil, a to i přes předešlou aplikaci fungicidních prostředků.
Mikrobiální kontaminace baleného masa
Cholastová, Kateřina
V bakalářské práci je popsána mikroflóra baleného masa. Zabývá se chemickým složením masa a faktory, jež ovlivňují růst mikroorganismů. Největší část tvoří charakteristika mikroorganismů zapříčiňujících kažení baleného masa a mikroorganismů způsobujících vznik alimentárních onemocnění. Jsou v ní uvedeny způsoby boje proti nežádoucím mikroorganismům. V práci jsou charakterizovány druhy obalů, možnosti balení masa, požadavky na obaly i nedostatky při jeho balení. Experimentální část práce je zaměřena na stanovení významných skupin mikroorganismů ve vzorcích různě baleného masa.
Mikrobiální kontaminace a její změny v průběhu skladování baleného výsekového masa
Cholastová, Kateřina
Diplomová práce je zaměřena na problematiku mikrobioty baleného výsekového masa. Jsou v ní charakterizovány významné vnější a vnitřní faktory, jež působí na růst a množení mikroorganismů. Další část tvoří stručná charakteristika skupin mikroorganismů zapříčiňujících kažení baleného masa a mikroorganismů vyvolávajících onemocnění z potravin. Jsou zde uvedeny způsoby prodloužení údržnosti masa, z čehož největší část je věnována možnostem balení masa, zmíněny jsou i funkce obalů, plastové materiály a možná migrace látek z nich. Experimentální část práce je zaměřena na porovnání různě balených vzorků vepřového výsekového masa z hlediska významných skupin mikroorganismů. Významnou část tvoří porovnání barevných změn v průběhu skladování různě baleného masa změřené na spektrofotometru.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 59 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.