Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 24 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analýza vlivu vybraných klimatických faktorů na výnos a rozvoj chorob a škůdců u vinné révy na Znojemsku
Prachowski, Jan
ABSTRAKT Cílem této práce bylo vyhodnocení klimatických faktorů na rozvoj chorob a škůdců s ohledem na výnos u révy vinné v okresu Znojmo. V práci byl popsán podrobný způsob hospodaření ve vinicích i ve vinném sklepě. K analýze byly použity metody: terénního šetření a komparativní. Práce zahrnovala podrobný popis pracovních úkonů až po technologii zpracování vín. Z výsledků vyplývá, že rozvoj chorob je závislý na klimatických faktorech, způsobu provedení zelených prací a aplikaci chemické ochrany.
Porovnání ruční a mechanizované defoliace a hodnocení vlivu na kvalitu hroznů
Nováček, Tomáš
Diplomová práce byla věnována problematice vlivu termínu odlistění zóny hroznů na kvalitu. Práce se také zabývá porovnáním mechanizovaného a ručního odlistění hroznů. První část práce se zabývá shromážděním a vyhodnocením dostupné odborné literatury k této problematice. Další část je věnována vlastnímu pokusu, jeho vyhodnocení a vlastním doporučením. Provádění pokusu mi bylo umožněno ve vinařství Plaček, v Moravských Bránicích. Pro pokus bylo vyčleněno 11 řádků odrůdy Sauvignon blanc, kdy každý řádek představoval odlišnou variantu pokusu. Odlistění zóny hroznů probíhalo od 7.6.2018. Při ručním odlistění byly vždy odstraněny 1-3 listy a zálistky ze zóny hroznů. Od termínu 15.6.2018 bylo ve vinici prováděno i mechanizované odlistění pomocí defoliátoru. Následující varianty pokusu byly prováděny ve stejných termínech jak ručně, tak mechanizovaně. V termínu 1.7.2018 proběhlo poslední mechanizované odlistění a také byla provedena varianta odlistění, která sloužila jako kontrola. Poslední varianty pokusu byly vytvořeny v termínech 26.7.2018 a 2.8.2018, kdy bylo využito odlišné odlistění nad zónou hroznů, za účelem zpomalení zrání. V průběhu zrání hroznů byl sledován jejich zdravotní stav a proběhlo ve čtyřech termínech zhodnocení kvalitativních parametrů hroznů. Byla měřena cukernatost bobulí, hodnota pH, obsah titrovatelných kyselin, asimilovatelného dusíku a další parametry související s odlistěním hroznů. Všechna měření probíhala ve školní laboratoři v Lednici. Všechna data byla vyhodnocena a na jejich základě byla sepsána vlastní doporučení pro vinaře a vinohradníky.
Studium škodlivých látek v hroznech, moštech a vínech z vinic podél různě zatížených dopravních komunikací
Marek, Josef
Bakalářská práce je zaměřena na srovnání obsahu 17 těžkých kovů pocházejících z dopravy v hroznech a následných produktech z vinice poblíž dopravně zatížené komunikace a referenční, dopravně nezatížené lokality. Analýza je prováděna v 6 fázích zpracování hroznů pomocí instrumentální metody hmotnostní spektro-metrie s indukčně vázaným plazmatem.
Porovnání klonů odrůdy Tramín po stránce kvalitativní a kvantitativní
Hub, Pavel
ABSTRAKT Cílem této práce bylo zhodnotit kvalitativní a kvantitativní parametry u klonů odrůdy Tramín. Na úvod popisuje odrůdu Tramín, její původ, rozšíření, mutace a klony a věnuje se také problematice požadavků na stanoviště, odolnosti odrůdy, pěstitelským vlastnostem a klimatickým podmínkám v oblasti pokusné viniční trati. V samotném experimentu jsou pak popsána fakta k jednotlivým analýzám klonů s uvedením metodiky, popisem stanoviště, na kterém byl proveden sběr hroznů a jejich vyhodnocení. Vzhledem k výsledkům porovnávání jednotlivých klonů ze stejné lokality by bylo vhodné nezaměřovat se pouze na jeden klon, ale vždy alespoň na tři klony, které se budou navzájem podporovat. A to nejen při technologii výroby, ale i co se týká senzorických vlastností, kdy jeden klon podpoří ten druhý či třetí v tom, co jednomu klonu chybí. Bude jistě vhodné se také zaměřit na závislost mikro klimatických podmínek, půdních podmínek aj. Hlavním cílem bylo doporučit vhodnost kombinaci klonů odrůdy Tramín s různými vlastnostmi pro výrobu kvalitního vína dle získaných dat. Dle dosažených výsledků bych navrhoval zaměřit se na pěstování klonů francouzský, a to klon 47 a 1077, které poskytují příjemnou kořenitost a také na klon 46-106, který dává vína květinových tónů, ovocnosti a jemnou aromatickou. poněvadž se navzájem velice dobře doplňují jak po stránce výnosů, tak i z hlediska kvality a aromatiky vyrobených vín.
Historické a krajové odrůdy jižní Moravy
Nováček, Tomáš
Tato bakalářská práce se zabývá historickým vývojem vinařství a vinohradnictví na jižní Moravě od jeho počátků až po současnost. Vyzdvihuje nejdůležitější historické události, které měli vliv na dnešní podobu vinařství a vinohradnictví v této oblasti. Věnuje se rozdělení jižní Moravy do vinařských podoblastí, které jsou rozebrány z pohledu geologického, klimatického a z pohledu pěstování různých odrůd révy. Tyto odrůdy jsou roztříděny do skupin dle jakosti a genové příbuznosti. Následně jsou konkrétní historické a krajové odrůdy popsány. V tomto pojetí je zmapována dopodrobna oblast Křepic a Nosislavi. Část této práce je také věnována horenskému právu, prvním historickým pravidlům pro vinaře z oblasti Židlochovic a Mikulova.
Izučenije vybrannych fenolnych veščestv, obladajuščich antioksidantnoj aktivnostju, v jagodach i vine novych mežvidovych sortov vinograda v uslovijach Juga Moravii, Češskoj respubliki
Khafizova, Asiya Askhadovna
Užitečnost hroznů a vína a jejich blahodárné účinky na lidské zdraví jsou známé už od starověku. V poslední době se mnohem více pozornosti věnuje fenolickým látkám vína, jehož střídmá konzumace působí pozitivně na lidské zdraví. Podle četných studií mohou fenolické látky hroznů a vína snížit riziko onemocnění srdce, mají baktericidní, fungistatické, antioxidativní a vitaminozní vlastnosti. Většina autorů se shoduje v tom, že stanoviště, tj. kombinace půdy a klimatických faktorů, má zásadní vliv na akumulaci a distribuci fenolických sloučenin v hroznech. To byl důvod, proč byla sledována míra vlivu různých stanovišť a podnoží na obsah jednotlivých fenolických sloučenin bobulí a spektrofotometrických údajů moštu a vína nových mezidruhových odrůd révy vinné. Na základě průzkumu můžeme doporučit používání jednotlivých podnoží a preferovaných stanovišť pro jednotlivé odrůdy. Srovnání s kontrolní odrůdou ukázalo zvýšený obsah fenolických látek ve zkoumaných druzích. Bylo zjištěno, že klimatické podmínky roku mají větší vliv na obsah jednotlivých fenolických látek než vliv sledovaných faktorů. Znalosti v této oblasti mohou pomoci pečlivě vybrat a doporučit stanoviště pro výsadbu vinic s použitím sledovaných odrůd a podnoží. Korelační analýza antiradikálové aktivity s většinou jednotlivých fenolických látek našla pouze slabou korelaci, což pravděpodobně označuje nepřímý vliv jednotlivých fenolických látek a jejich synergických akcí. Na druhé straně bylo zjištěno, že korelace antiradikálové aktivity moštu s obsahem katechinů je velice silná, což naznačuje, že role katechinů v antioxidační aktivitě moštu je velice důležitá.
Porovnání kvality hroznů z ekologické a integrované produkce ve vinohradnictví
Kovářová, Magdaléna
Tématem této práce jsou dva systémy produkce révy vinné, ekologická a integrovaná produkce. Oba sytémy jsou zaměřeny na šetrnost k životnímu prostředí a jeho udržitelnosti, avšak jsou mezi nimi rozdíly. Ekologická produkce má pravidla pěstování a ošetřování révy vinné výrazně přísnější, a to zejména z pohledu povolených přípravků na ochranu rostlin. Cílem práce bylo zjistit, jestli má některý ze systémů vliv na kvalitativní parametry hroznů a který. Porovnávání proběhlo na základě analytického měření vybraných parametrů kvality u pěti testovaných odrůd révy vinné. Testované vzorky pocházely z téhož stanoviště. Výsledky byly statisticky zhodnoceny metodou ANOVA. Hlavním zjištěním byl pozitivní vliv na hodnotu pH hroznů, jasně hovořící ve prospěch systému ekologické produkce. U ostatních parametrů kvality nebyl zjištěn tak jednoznačný a statisticky významný vliv způsobu ošetření.
Změny látkových složek během zrání hroznů révy vinné
Prát, Oto
V předložené práci jsou shrnuty výsledky hodnocení čtyř odrůd hroznů v období od zaměkávání až do fáze přezrávání. Vzorky byly odebírány třikrát za uvedené období a byly označeny jako nezralé, zralé a přezrálé. V předložené práci jsou obsahové látky rozděleny na netěkavé a těkavé sloučeniny. Jako hodnotící kriteria netěkavé sušiny posloužila rozpustná sušina, titrační kyseliny a pevnost bobule získané tlakovým zatěžováním. Z formulovaného indexu zralosti jako rozpustná sušina krát pevnost bobule děleno titrační kyselostí se získaly hodnoty od 11 do 18 v pořadí odrůd - Frankovka, Tramín červený, Chardonnay a Müller Thurgau. Těkavé aromatické sloučeniny byly stanoveny plynovou chromatografií s hmotnostní spektrometrií. Hodnoty koncentrace terpenů a laktonů jsou v nanogramech na kilogram.
Význam glutathiónu pre kvalitu hrozna a vína
Kacina, Michal
Glutathion má důležitou roli jako antioxidant při oxidaci muštů bílých odrůd. Do jisté míry omezuje hnědnutí muštů, má ochranný efekt na aromatické látky a zabraňuje netypickému stárnutí vína. Je překurzorem některých aromatických volatilných thiolů. Jeho obsah v hroznech je ovlyvněný odrůdou, ročníkem a zásobou živin v půde. Jeho obsah v muště ovlyvňuje vystavení kyslíku, aktivita tyrosinázy, délka předfermentační macerace a podmínky lisování. Jeho koncentrace během alkoholické fermentace kolísá. Glutathion má synergický efekt s oxidem siřičitým na stabilitu vína a umožňuje znížení jeho dávek. Cílené řízení hladiny glutathionu během vinifikace může zvýšit kvalitu výsledného vína a délku jeho skladovatelnosti.
Vplyv odlistenia viniča hroznorodého na reguláciu cukornatosti a kyselín v hrozne
Dolinajová, Barbora
Cílem mé bakalářské práce je porovnat teoretický a praktický pohled na význam odlistění révy a vliv jeho provedení a zvoleného termínu na kvalitativní parametry hroznů, zejména cukernatost a kyseliny. Bakalářská práce také poukazuje na význam odlistění v otázce prevence proti houbovým chorobám, negativním důsledkům slunečního záření, tak podporu optimálního mikroklimatu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 24 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.