Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 63 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Senzorické hodnocení masa v průběhu zrání
Darkwahová, Nicola
Diplomová práce je zaměřena na senzorickém hodnocení hovězího masa v průběhu zrání. Byly porovnány výsekové části šál (Musculus adductores) a roštěnec (Musculus longissimus) po dobu 8 týdnů zrání. Pro pokus byly zvoleny jalovice plemena České strakaté. Nejprve byly sledovány rozdíly mezi vzorky zrajících v celku a plátcích. Po vyhodnocení a statistickém zpracování, byly následující vzorky uchovávány pouze v plátcích. U vzorků byly senzoricky hodnoceny rozdíly sledovaných deskriptorů v různých dobách zrání. Z hodnocení šálu vcelku a plátcích měli průkazně (p < 0,05) nejlepší výsledky ve dvou sledovaných znacích (křehkost, šťavnatost) vzorky uchované v celku. Z hodnocení roštěnce vcelku a plátích byly méně patrné rozdíly mezi zrání v plátích a vcelku. Vysoce průkazný rozdíl (p < 0,01) byl zaznamenán u intenzity chuti. Následně byly posuzovány vzorky šálu a roštěnce zrajících v plátcích. U většiny vzorků svaloviny nebyly zjištěny žádné statisticky průkazné (p > 0,05) senzorické změny způsobené délkou zrání. U vzorky roštěnce byl zaznamenán statisticky průkazný rozdíl (p < 0,05) mezi vzorky 4. a 8. týdne zrání v deskriptoru intenzity chuti.
Mikrobiologická kvalita masa v průběhu zrání
Hoferková, Adéla
Diplomová práce se zabývá problematikou zrání masa a mikrobiologií hovězího masa se zaměřením na významné druhy bakterií. V průběhu 8 týdnů zrání byla sledována mikrobiologická kvalita hovězího masa z hlediska anatomické části skotu (nízký roštěnec a vrchní šál z kýty). Dále byly porovnány rozdíly v mikrobiologické kvalitě na povrchu a ve vnitřní části jednotlivých vzorků bez ohledu na dobu zrání. Na povrchu a uvnitř roštěnce a kýty byl sledován celkový počet mikroorganismů, bakterie z čeledi Enterobacteriaceae a počet plísní a kvasinek. Ve vnitřní části vzorků byly navíc sledovány počty bakterií mléčného kvašení a počty psychrotrofních mikroorganismů. Počty sledovaných skupin mikroorganismů na povrchu a uvnitř roštěnce a kýty se nelišily (p > 0,05). Během 8 týdnů zrání došlo k nárůstu (p < 0,05) CPM na povrchu i uvnitř obou analyzovaných částí. Počáteční kontaminace enterobakteriemi byla nepatrná (2 log KTJ.g-1/cm-2), ke zvýšení docházelo až v průběhu skladování. Výrazný podíl na mikrobiomu vakuově baleného hovězího masa měly bakterie mléčného kvašení.
Formování trhu v rámci komoditní vertikály hovězího masa v České republice
Pokorná, Jana
Diplomová práce je zaměřená na posouzení vývoje a situace komoditní vertikály hovězího masa a identifikaci faktorů, které na ní působily na území České republiky v letech 2000 – 2017. Teoretická východiska se zabývají globalizací a jejím vlivem na zemědělství a komoditní vertikálu hovězího masa. Literární část se dále zaměřuje na typy agrárního trhu a jejich fungování, konkurenci a konkurenceschopnost dle Portera, Společnou zemědělskou politiku a v poslední části je vystižena problematika cenové transmise. V části praktické je pozornost věnována vývoji tržnímu prostředí komoditní vertikály hovězího masa, kde se zaměřuji na vývoj stavů skotu, produkci, spotřebu, nabídku a poptávku. Poté se zaměřuji na postavení ČR v rámci zahraničního obchodu, kde se věnuji hlavně exportu a importu hovězího masa i dynamickému vývoji na trhu s Tureckem Poslední částí vlastní práce je analýza cenové transmise hovězího masa předního a zadního bez kosti.
Hodnocení růstu a jatečné hodnoty skotu
Morávek, Marek
Tato bakalářská práce se zabývá růstem skotu, jeho jatečnou hodnotou a technologickými systémy využívanými ve výkrmu jatečných kategorií. Nejdříve je popsána charakteristika růstu, ontogeneze a s ní spojena stádia růstu, metody používané k hodnocení růstu a čím je růst ovlivněn. Poté je práce zaměřena na masnou užitkovost, kde jsou charakterizovány pojmy s ní spjaté, a to hlavně jatečná hodnota s výkrmností. Dále vlivy, které na užitkovost působí. V bakalářské práci jsou popsány jednotlivé jatečné kategorie a část je věnována technologickým systémům výkrmu jednotlivých kategorií. V bakalářské práci jsou vyhodnoceny porážky jatečného skotu v České republice a jejich masná užitkovost. Jsou vyhodnoceny i porážky okolních států a zjištěné informace jsou porovnány s Českou republikou.
Výkrm jatečného skotu
Žák, Martin
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku výkrmu jatečného skotu. Zmiňuje se o významu, současně chovaných užitkových typech a stavech skotu. V tuzemsku se stavy od roku 2011, kdy byly na historickém dně, pozvolně zvyšují. Ve světě jsou stále největšími chovateli skotu Indie, Brazílie, Čína a USA. Mezi jatečný skot řadíme všechny chované kategorie: telata, mladý skot, jalovice, voli, býky a krávy. Specializovaný výkrm je v tuzemsku nejtradičnější hlavně u býků a v současnosti i jalovic. Telata, mladý skot a voli jsou specializovaně vykrmováni spíše výjimečně. Tyto údaje potvrzují i počty porážek v tuzemsku. Zahraniční obchod je v České republice v posledních letech v kurzu, čísla vyvezených živých zvířat rostou. Všechny kontinenty světa mezi lety 1990 a 2013 navýšily produkci hovězího masa i stavy skotu, v Evropské unii tomu je právě naopak, stavy skotu i produkce hovězího masa klesly o 50 %. Technologie a techniky výkrmových chovů mají u nás tradici, nicméně je tento systém stále lehce opomíjen. Přednost v investicích a rekonstrukcích mají v současnosti hlavně produkční systému dojnic, odchovny mladého skotu apod. K vykrmovaným zvířatům by se mělo přistupovat stejně jako k vysokoprodukčním dojnicím. Jatečná zvířata máme možnost hodnotit podle celé řady kritérií, kam řadíme například přírůstky hmotnosti, jatečná výtěžnost, porážkové hmotnosti a řadu dalších. Současným žhavým tématem je kvalita masa, protože spotřeba hovězího masa není vysoká, jako byla v minulosti. Na kvalitu masa má vliv spousta faktorů, které nikdy nepůsobí izolovaně, ba naopak se vzájemně ovlivňují.
Technologické a kulinárne vlastnosti hovädzieho mäsa
Straková, Katarína
Tato bakalářská práce řeší problematiku na téma Technologické a kulinářské vlastnosti hovězího masa. Její součástí je popsat vlivy, které ovlivňují kvalitu masa ještě na živém zvířeti. Zabývá se vlivem plemene na výslednou jakost, jakož i věkem, kategorie těla, způsobem krmení a ustájení. Další součástí bylo ozřejmit použití jednotlivých výsekových částí hovězího těla a jejich následnou kulinářské úpravu. Zmíněná je také problematika tkání a bílkovin. V poslední části jsou probrány biochemické vztahy mezi masem před a po tepelné úpravy, a to postmortální procesy a procesy, které proběhli během vaření hovězího masa.
Zrání hovězího masa
Slezáková, Jana
Bakalářská práce se věnuje problematice Zrání hovězího masa. Úvodní kapitola se zabývá produkcí a spotřebou hovězího masa v souvislosti s masnými plemeny skotu. Dále je popsáno chemické složení masa a technologie zpracování hovězího masa spojené s jatečním opracováním a bouráním skotu. Hlavním tématem jsou biochemické procesy a zrání hovězího masa a s ním souvislosti s kulinárním užitím, mikrobiálním kažením, odchylkami zrání a bezpečností potravin. Závěrem jsou popsány legislativní předpisy a hygienické požadavky na podniky, které zpracovávají maso.
Tržní prostředí komoditní vertikály hovězího masa
Schönová, Terezie
SCHÖNOVÁ, T. Tržní prostředí komoditní vertikály hovězího masa. Brno, 2018. Diplomová práce. Diplomová práce se zabývá vyhodnocením aktuální situace a vývojem tržního prostředí komoditní vertikály hovězího masa v České republice. V teoretické části je popsán agrární sektor i s aplikovanými nástroji Společné zemědělské politiky. Dále je pak vymezena teorie agrobyznysu spolu s definováním komoditní vertikály hovězího masa. Následuje analýza tržního prostřední dané komodity v České republice včetně zkoumání cenového vývoje. Součástí je také zahraniční obchod v rámci Evropské unie a analýza tržního prostředí u živého skotu a hovězího masa u největších evropských obchodních partnerů.
Změny texturních vlastností hovězího masa v průběhu zrání
Hermanová, Nikola
Tato diplomová práce je zaměřena na texturní vlastnosti hovězího masa v průběhu zrání. Pro pokus byly použity vzorky hovězího masa z části horní šál a nízký roštěnec, které pocházely ze tří jalovic plemene České strakaté. V průběhu 4., 6., 7. a 8. týdne zrání byly analyzovány vzorky pomocí Warner-Bratzlerova testu, kompresního testu a penetračního testu. Výsledky Warner-Bratzlerova testu se pohybovaly v rozmezí 54,72 – 59,96 N a nebyl zjištěn statisticky průkazný rozdíl. U kompresního testu se hodnoty pohybovaly pro TPA1 v rozmezí 187,75 – 277,05 N a pro TPA2 v rozmezí 153,74 – 225,55 N a ve většině případů byl rozdíl statisticky vysoce průkazný. Hodnoty zjištěné penetračním testem pro hovězí šál se pohybovaly v rozmezí 5,58 – 6,18 N a nebyl zjištěn statisticky průkazný rozdíl a pro hovězí roštěnec v rozmezí 6,39 – 9,49 N a rozdíl nebyl ve většině případů statisticky průkazný.
Vliv doby zrání na senzorické vlastnosti hovězího masa
KOŘÁN, Matěj
V bakalářské práci se zabývám vlivem zrání na senzorické vlastnosti hovězího masa. Je zde popsáno hovězí maso a jeho vlastnosti, jeho technologické a organoleptické vlastnosti, a dále chemické a fyzikální složení masa. Další kapitola pojednává o kvalitě hovězího masa, tedy mimo jiné o vlivu doby a teploty zrání, postmortálních procesů a skladování na jeho kvalitu. Menší část je věnována proteolýze a abnormálním procesům postmortálních změn. Poslední kapitola shrnuje senzorické vlastnosti hovězího masa. Hovězí maso patří mezi nejdražší kulinářské suroviny, a proto se požadavky na jeho kvalitu stále zvyšují. Znalost správných postupů při manipulaci s masem je tedy nesmírně důležitá pro uspokojení potřeb spotřebitelů hovězího masa a pro zachování jeho popularity.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 63 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.