Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 13 záznamů.  předchozí11 - 13  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Studium regulace aktivity fosfoenolpyruvátkarboxylasy ve vyšších rostlinách
Škrletová, Denisa ; Ryšlavá, Helena (vedoucí práce) ; Müller, Karel (oponent)
Fosfoenolpyruvátkarboxylasa (EC 4.1.1.31; PEPC) je jedním z enzymů fixujících oxid uhličitý, který poskytuje oxaloacetát z fosfoenolpyruvátu a hydrogenuhličitanového aniontu v přítomnosti hořečnatých iontů. Aktivita PEPC je regulována na mnoha úrovních. Vedle pH a koncentrace aktivátorů a inhibitorů, je to i fosforylace. Fosforylace PEPC působí změnu kinetických parametrů, jakými jsou afinita enzymu k substrátu, maximální rychlost reakce, citlivost vůči inhibici či aktivaci. Vzhledem k tomu, že o regulaci PEPC v C3 rostlinách je informací stále málo a že se v různých rostlinných druzích liší, zabývala jsem se sledováním kinetických parametrů a možnostmi regulace PEPC izolované z C3 rostlinných zdrojů (technického konopí, merlíku chilského, hrachu setého, čočky jedlé). Zatímco aktivita PEPC z listů technického konopí byla alkalickou fosfatasou snižována, aktivita PEPC ze semen merlíku, hrachu a čočky alkalickou fosfatasou ovlivněna nebyla. Afinita PEPC ze semen merlíku, hrachu a čočky k substrátu PEP byla vyšší, než v případě PEPC z listů technického konopí. Pro PEPC z lisů technického konopí bylo dále zjištěno, že zdánlivá defosforylace působí snížení citlivost k aktivaci glukosa-6-fosfátem a naopak zvýšení citlivosti k inhibici L-malátem. Výsledky jsem porovnala s kinetickými parametry PEPC ze...
Příprava těstovin s různým podílem merlíkové mouky a jejich kvalitativní hodnocení
BIGASOVÁ, Věra
Merlík čilský (Chenopodium chinoa) patří mezi nutričně velice hodnotné plodiny s mnohostranným využitím. Cílem této práce bylo otestovat možnosti výroby těstovin s různým podílem merlíkové mouky a vyhodnotit jejich vybrané kvalitativní vlastnosti. Práce zahrnuje kvalitativní a senzorické hodnocení merlíkovo-semolinových těstovin obsahujících různý podíl merlíkové mouky (0-90 %) a těstovin s obsahem semoliny, 30% či 40% podílem merlíkové mouky a přídavkem vajec, či z 50 % zželatinizovaného merlíkového škrobu nebo sójové mouky. Součástí práce je také fotodokumentace výroby těstovin a výsledky. Pro výrobu merlíkovo-semolinových těstovin lze doporučit použití merlíkové mouky v zastoupení do 30 %. Přidání vajec či zželatinizování merlíkového škrobu posunuje možný podíl merlíku v těstovinách až na 40% zastoupení.
Význam a uplatnění merlíku čilského (Chenopodium quinoa Willd.) ve výživě člověka
BIGASOVÁ, Věra
Merlík čilský (Chenopodium chinoa) patří mezi nutričně velice hodnotné plodiny s mnohostranným využitím. Cílem této práce je formou literárního přehledu shrnout poznatky o složení semen merlíku čilského, zpracování, možnostech využití pro lidskou výživu, využití v dietách, vliv konzumace na zdraví, výrobcích na trhu a stavu pěstování a dostupnosti ve světě i v ČR. Merlík čilský neobsahuje lepek, proto je vhodný pro lidi trpící celiakální sprue. Dá se předpokládat, že počet lidí s touto diagnózou se v České republice prudce zvýší, z důvodu rozšířeného screeningu, který se bude provádět. I pro zdravé jedince je chinoa, jako funkční potravina s vysokým obsahem kvalitních bílkovin rozšířením a obohacením stravy s pozitivním vlivem na lidský organismus. Součástí práce je mimo jiné i popis a fotodokumentace pěstování merlíku čilského a výsledky dotazníkové ankety zaměřené zkušenosti jedinců trpících celiakií s touto plodinou.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 13 záznamů.   předchozí11 - 13  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.