Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 63 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Škodlivost plevelů polních plodin v provozních podmínkách
Slováková, Veronika
V diplomové práci byl v letech 2014 a 2016 hodnocen výskyt a škodlivost plevelů na pozemcích obhospodařovaných v ekologickém a konvenčním zemědělství. Monitorova-né pozemky jsou v užívání společností AGRODELTA, s. r.o. a JASNO, spol. s r.o. V ekologickém zemědělství byly hodnoceny plodiny: ozimá pšenice s podsevem vikve, ozimá pšenice a triticale s podsevem vikve, jarní oves s peluškou a jarní oves. V konvenčním zemědělství byly hodnoceny plodiny: ozimá řepka, ozimá pšenice, jarní pšenice s podsevem vojtěšky, kukuřice obsetá ozimým ječmenem, kukuřice a vojtěška. Na ekologicky obhospodařovaných pozemcích byl počet vyhodnocených plevelů 34, na konvenčně obhospodařovaných pozemcích byl vyhodnocen výskyt 24 plevelných rost-lin. Za nejvíce nebezpečné a škodlivé plevelné druhy na ekologicky obhospodařovaných pozemcích byly stanoveny: Tripleurospermum inodorum, Sinapis arvensis, Cirsium arvense a Taraxacum sect. Ruderalia. Za nejvíce nebezpečné a škodlivé plevelné druhy na konvenčně obhospodařovaných pozemcích byly stanoveny: Tripleurospermum inodorum, Cirsium arvense, Taraxacum sect. Ruderalia, Echinochloa crus-galli a Elytrigia repens.
Tradiční a moderní způsoby přípravy osiva polních plodin
Necid, Václav
Práce se zabývá tradičními a moderními způsoby přípravy osiva polních plodin. V úvodu práce je shrnuta problematika výroby osiva a související zákonné předpisy jak na úrovni České republiky, tak ve vybraných evropských státech. Agrotechnické odlišnosti jsou popisovány v rámci konvenčních a alternativních systémů výroby osiva. Jsou popsány tradiční a moderní způsoby ošetření osiva a na příkladech ze zemědělské praxe je demonstrována jejich použitelnost a efektivita. V závěru práce je popsán výzkumný úkol. Cílem úkolu bylo ověřit vliv speciální úpravy osiva – plazmování a dalších úprav osiva na klíčivost a účinnost namoření pšenice ozimé (Triticum aestivum L.). Experiment byl proveden v laboratoři Molekulární genetiky na Ústavu pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství, AF MENDELU. V rámci pokusu bylo využito osivo pšenice ozimé (odrůda Julie) ošetřené různými variantami moření. Jednalo se o kombinace fyzikální metody plazmování a přípravků Vitavax 2000, TERRA-SORB foliar a BlackJak. Největší energii klíčení obilek pšenice (98,75 %) vykazovala varianta K2 (Vitavax 2000 a TERRA-SORB foliar), naopak nejnižší (88,75 %) varianta P2 (nízkoteplotní plazma + Vitavax2000 + TERRA-SORB foliar + BlackJak). „Namoření“ osiva nízkoteplotní plazmou (LTP) nemělo, ve srovnání s variantami kde byl použit přípravek Vitavax 2000, na eliminaci výskytu patogenů vliv.
Technicko-ekonomické aspekty sestavy strojních linek pro zakládání porostu
Vala, Radim
Tato bakalářská práce se zabývá technologiemi a technikou pro zakládání porostu. První část práce je zaměřena na vlastnosti půdy a jejich možné ovlivnění. Ve druhé části jsou popsány technologie v zemědělství a jejich výhody a nevýhody. Třetí část práce popisuje používané stroje pro zpracování půdy a zakládání porostu a jejich použití. Čtvrtá část má za úkol zhodnotit některé technologie. V závěru je popsán možný vývoj těchto technologií.
Budoucnost biopotravin a regionálních produktů v České republice
Krobotová, Eliška
Bakalářská práce na téma „Budoucnost biopotravin a regionálních produktů v České republice“ se zabývala analýzou konvenčního a ekologického způsobu hospodaření v České republice a dále problematikou biopotravin, regionálních a farmářských produktů. V práci byly zmapovány zástupci jednotlivých podniků pro Olomoucký kraj. Na základě metody rešeršního šetření, srovnávací metody a dotazníkového šetření byly v praktické části podrobně popsány a presentovány konkrétní způsoby hospodaření vybraných podniků. Z výsledku vyplývá, že biopotraviny, regionální a farmářské produkty jsou pro spotřebitele čím dál více atraktivnější.
Udržitelnost biopotravin a regionálních produktů
Čecháková, Klára
Tato práce řeší udržitelnost biopotravin a regionálních produktů v České republice. Primárně je zaměřena na problematiku ekologického zemědělství. Popsána je jeho charakteristika, vývoj a současný stav v České republice. Dále je obecně charakterizováno konvenční a integrované zemědělství. Popis konvenčního zemědělství je z velké části zaměřen na jeho vliv na životní prostředí a lidské zdraví. Je zde popsáno území případové studie. Ve výsledcích jsou podrobně popsány dvě vybrané farmy, ekologická a konvenční. Oba druhy hospodaření jsou srovnány metodou komparativní a jsou vypsány nabízené biopotraviny a regionální produkty farem. Z výsledků vyplývá, že ekologické hospodaření je s ohledem na přírodu a zdraví člověka vhodnější. Mléčná produkce je znatelněji náročnější než masná. Při srovnání certifikace se ukázala větší výhoda při držbě certifikátu „Regionální potravina“.
Ekologické zemědělství - zhodnocení ekonomické úrovně podniků
Zastulka, Alina
Diplomová práce popisuje ekonomickou situaci ekologicky hospodařících podniků v České republice a vzájemně ji porovnává s podniky v konvenčním režimu hospodaření. První část práce obsahuje definici ekologického zemědělství, jeho historii a zásady, dále aktuální platnou legislativu. Vlastní práce poté popisuje stav ekologického zemědělství v ČR i v zahraničí. Práce se zejména zaměřuje na zhodnocení ekonomické situace, konkrétněji jsou proto popsány základní ekonomické charakteristiky vybraného souboru podniků jako celku u obou typů hospodaření. Pro dosažení záměru práce bylo využito dat ze Zemědělské účetní datové sítě ČR. Z výsledků vyplývá rozdílnost ekologického a konvenčního zemědělství, přičemž konvenční podniky vykazují v řadě provedených ukazatelů lepších výsledků. Výjimku tvoří dotace, které u ekologických podniků hrají významnou a nezastupitelnou roli v rámci jeho vývoje.
Vliv způsobu hospodaření na výši produkce hlavních polních plodin
Chaloupek, Tomáš
V diplomové práci na téma „Vliv způsobu hospodaření na výši produkce hlavních polních plodin“ je rozebrán vývoj zemědělských systémů. V další části je charakterizovaný ekologický způsob hospodaření – principy podle IFOAM, pravidla ekologické produkce pro rostlinnou a živočišnou produkci. Popsány jsou stěžejní body tohoto způsobu hospodaření, problematika vstupu do ekologického režimu, kontrolní a certifikační systém a značení bioprodukce. V další části jsou uvedeny aktuální podmínky hospodaření v rostlinné produkci v ČR, plochy osevů hlavních obilnin v ekologickém a konvenčním režimu s následným porovnáním výnosových trendů těchto systémů hospodaření. Praktická část je zaměřená na porovnání výnosů pšenice, ječmene, triticale a ovsa v různých režimech hospodaření. Data byla zajištěna od čtyř subjektů, z čehož dva z nich hospodaří v řepařské a dva v bramborářské výrobní oblasti. Výsledky sledování obecně ukazují na výrazný vliv agroekologických podmínek (řepařské a bramborářské výrobní oblasti) a i na vliv způsobů hospodaření (konvenční a ekologický) na výnosy ozimé pšenice i jarního ječmene. Tritikale a oves byly pěstovány v bramborářské výrobní oblasti v konvenčním a ekologickém způsobu hospodaření. Vyšší průměrné výnosy byly u obou plodin zaznamenán v konvenčním a nižší v ekologickém způsobu hospodaření. Rozdíly ve výnosech však nebyly statisticky průkazné. Ozimá řepka byla pěstována jen v konvenčním systému. Vyšší výnosy byly v průměru let dosaženy v řepařské výrobní oblasti (3,72 t/ha) a nižší v bramborářské oblasti (2,08 t/ha).
Příčiny nízkých výnosů obilovin v ekologickém systému pěstování
KOTAŠKA, Vladimír
Cílem diplomové práce bylo zjistit příčiny nízkých výnosů vybraných obilovin (oves, pšenice, žito a špalda) v ekologickém zemědělství na základě vyhodnocení informací o pěstitelských postupech, získaných pomocí dotazníkové metody. Postupně bylo vybráno 21 ekologicky hospodařících podniků kontrolovaných organizacemi Abcert AB a Biokont CZ, s.r.o. Na základě analýzy pěstitelských postupů byly určeny nejčastější chyby, které zemědělci dělají. Podniky s nižšími výnosy mají především nevhodnou strukturu pěstovaných plodin, vysoké zastoupení obilnin, nedodržují zásady střídání plodin. Zvláště v produkčně příznivých polohách hospodaří některé farmy bez živočišné výroby. Zastoupení leguminóz je u většiny podniků nízké, velmi málo jsou využívány meziplodiny. V případě zaorávky slámy není udržován poměr C:N hnojením statkovými hnojivy. Minerální hnojiva nejsou používána vůbec, vápnění zřídka. Přihnojování obilovin během vegetace se většinou neprovádí. Regulace plevelů v obilovinách je prováděna nedostatečně. Je poměrně časté používání farmářského osiva, což zvyšuje zaplevelení. Při porovnání výnosů obilovin mezi lepšími a horšími podniky je zřejmé, že dodržování zásad může zvýšit výnos zrna o 1,0 až o 1,9 t/ha.
Kvalita drůbežího masa ve vztahu ke způsobu produkce
KADLECOVÁ, Lucie
Tématem této práce je kvalita drůbežího masa ve vztahu ke způsobu produkce. V literárním přehledu je popsáno drůbeží maso, jeho spotřeba v České republice a jeho chemické složení. Jsou zde popsány i vybrané metody senzorické analýzy. V praktické části jsou charakterizovány druhy testovaných mas. Práce se dále zaměřuje na experimentální vyhodnocení chemického složení kuřecí prsní svaloviny z farmy Loužná pomocí metody NIR a porovnání změn ve složení v závislosti na stáří kuřat. Následují vybrané senzorické metody zaměřené na rozpoznání rozdílů kuřecích mas ze třech rozdílných produkcí. Dále byl zveřejněn dotazník, který měl za úkol zjistit preference občanů k výrobkům (kuřecí maso) z různých způsobů produkce.
Porovnání stavu travních porostů a víceletých pícnin v konvenčním a ekologickém systému hospodaření ve zvoleném zemědělském podniku
JANA, Václav
Diplomová práce je zaměřena na porovnání porostů víceletých pícnin a trvalých travních porostů v ekologickém a konvenčním zemědělství a systému jejich obhospodařování. První kapitoly jsou věnovány stručnému popisu obou typů zemědělství a jejich odlišnostem a specifikům. V další části jsou popsány ekologický, hospodářský a ekonomický systémy hospodaření ve zvolených podnicích. Na závěr jsou navržena shrnutí nejdůležitějších poznatků pro další využití či optimalizaci pěstování porostů víceletých pícnin a trvalých trávních porostů v konvenčním a ekologickém zemědělství na základě literárních údajů a vlastního sledování víceletých pícnin a TTP.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 63 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.