Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 50 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Pokročilý nástroj pro monitorování Oracle Databáze
Mikulka, David ; Chmelař, Petr (oponent) ; Kolář, Dušan (vedoucí práce)
Tato diplomová práce popisuje možnosti monitorování Oracle Databáze 10g a 11g. Seznamuje s nástroji použitelnými pro monitorování a popisuje interní katalogy databáze, které uchovávají statistiky a informace o běžících databázových instancích, včetně jejich historie. Následně popisuje návrh aplikace pro monitorování Oracle databáze, popis její implementace a její zhodnocení a porovnání s ostatními podobnými aplikacemi.
Základní chemické vlastnosti plodů vybraných odrůd třešní
Chmil, Vojtěch ; Vítová, Eva (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na chemickou charakteristiku devíti vybraných odrůd třešní v devíti parametrech. Byla analyzována celková a rozpustná sušina s výsledky 13,07–16,58 % resp. 14,67–19,50 °Brix, obsah popela 0,31–0,39 %, titrační kyselost 5,44–9,61 g kyseliny jablečné v 1 kg čerstvých třešní a formolové číslo 14,45–23,73 ml 0,1 M NaOH ve 100 g třešní, dále obsah hrubé bílkoviny (HB) přepočtem z celkového obsahu dusíku stanoveného Kjeldahlovou metodou 0,41–0,68 % HB. Z instrumentálních metod byla použita molekulová absorpční UV/VIS spektrofotometrie ke stanovení celkového obsahu fenolických látek 0,30–0,89 g kyseliny Gallové v 1 kg třešní a antokyanů 128–848 mg kyanidin-3-glukosidu v 1 kg třešní. Obsah sacharidů byl stanoven vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií (HPLC) s ELSD detektorem. Obsah glukózy byl 45,45–59,49 g/kg a fruktózy 46,88–60,01 g/kg. Všechny výsledky jsou přehledně zpracovány pomocí tabulek a grafů a vyhodnoceny v diskuzi. V experimentální části je popsán princip a postup každého stanovení tak aby byl reprodukovatelný. V teoretické části je popsána botanická charakteristika třešně (Prunus avium L.), obsah účinných látek v jejích plodech a využití plodů v potravinářství. Teoretická část končí popisem instrumentace vysokoúčinné kapalinové chromatografie.
Optimalizace metody pro hodnocení špinivosti ETICS
Gabriel, Jindřich ; Žák,, Antonín (oponent) ; Žižková, Nikol (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou ulpívání znečištění na konečných povrchových úpravách systému ETICS. Teoretická část se zabývá různými faktory a procesy, které ovlivňují míru ulpění znečištění. Praktická část diplomové práce navazuje na diplomovou práci Ing. Jakuba Krejčíka. Byla navrhnuta optimalizace zkušební metody simulování umělého znečištění na testovaných vzorcích. Tyto vzorky byly následně laboratorně vyhodnoceny a také porovnány s omítkami, které byly vystavené reálnému znečištění z přirozeného prostředí.
Coal humic acids and their applications
Hedvigy, Marek ; Taraba,, Boleslav (oponent) ; Pekař, Miloslav (vedoucí práce)
The dark-colored humic acids are important parts of less coalified coals. Thanks to their properties, they are used in agriculture, veterinary medicine, industry and in modifications of the soil in the environment. In my work, I included the survey of producers of the coal humic acids and their application. An extraction of these humic acids and a determination of their content in the original raw material has been made on a domestic sample.
Analýza popelovin z krbové vložky
Drápela, Jakub ; Špiláček, Michal (oponent) ; Hrnčířová, Michaela (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce má za cíl seznámit čtenáře s velikostní analýzou popelovin z krbové vložky. Práci lze rozdělit na dvě části, přičemž první se věnuje popisu krbových vložek, palivům. Následným procesům při spalování v krbových vložkách a jednotlivým metodám používaných pro velikostní analýzu částic. Druhá část je již zaměřená na praktické měření jednotlivých vzorků popelů a následnému vyhodnocení.
Velikost částic tuhých popelovin
Lochman, Petr ; Špiláček, Michal (oponent) ; Hrnčířová, Michaela (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá možnými způsoby analýzy velikosti tuhých částic popelovin a jejich vlivem na prostředí. První polovina práce je věnována spalování, vzniku popela a palivům, které jsou běžně užívány pro výrobu energie. Druhá polovina práce je věnována praktické analýze tuhých částic různých vzorků popela a jejich následnému vyhodnocení.
Úprava multicyklonu za biomasovým kotlem
Vafek, Petr ; Špiláček, Michal (oponent) ; Pospíšil, Jiří (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá úpravami multicyklónu, které vedou ke zlepšení jeho odlučivosti tuhých částic. Práce začíná teoretickou části, kde jsou předvedeny vlastnosti a druhy odlučovačů tuhých znečišťujících látek se zaměřením na cyklónové odlučovače. V praktické části práce je nejdříve proveden výpočet odlučivosti a tlakové ztráty konkrétního multicyklónu. Následně je vysvětlen problém s odlučováním a jsou představeny a zhodnoceny úpravy, které mohou tento problém eliminovat. V poslední a hlavní části práce je vytvořen projekční návrh odsávání spalin z multicyklónu obsahující návrh potrubní trasy a výběr spalinového ventilátoru.
Vliv pilin na žárovzdornost lehčeného šamotu
Smékalová, Veronika ; Kotásek, Martin (oponent) ; Sokolář, Radomír (vedoucí práce)
Lehčené šamotové výrobky mají své místo mezi žárovzdornými materiály. Stále nejčastějším způsobem lehčení je pomocí vyhořívajících složek. Tato bakalářská práce se v teoretické části zabývá surovinami pro výrobu lehčeného šamotu, dále samotnou výrobou a také zkouškami, které se provádí na lehčených šamotových výrobcích. Nedílnou součástí je i zpracování zahraničních výsledků v této oblasti. Praktická část se zabývá zkoumáním vlivu smrkových a bukových pilin na určité vlastnosti lehčených žárovzdorných materiálů. Jde zejména o žárovzdornost, teplotu použitelnosti, součinitel tepelné vodivosti a objemovou hmotnost. To vše se zhodnotí v závislosti na chemickém složení popela, který vznikne vyhořením daného druhu pilin.
Stanovení základních analytických parametrů mleté papriky různého geografického původu
Cagáňová, Linda ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Cieľom tejto bakalárskej práce bolo stanoviť základné analytické parametre mletej papriky rôzneho geografického pôvodu ako ASTA farbivosť, pH, obsah vlhkosti a popola. Teoretická časť sa predovšetkým zameriava na charakteristiku papriky, jej rozdelenie, chemické zloženie a výrobu mletej papriky. Taktiež sa zaoberá aj problematikou korenia konkrétne jeho rozdelením, významom a uskladnením. V experimentálnej časti sú načrtnuté jednotlivé postupy stanovenia parametrov (ASTA, pH, vlhkosť, popol) desiatich druhov mletých paprík. Hodnoty ASTA farbivosti vzoriek sa pohybovali v rozmedzí 80 – 175 ASTA jednotiek. Analýzou pH bolo preukázané, že všetky vzorky paprikových extraktov vykazovali kyslý charakter s pH okolo 5. Obsah celkovej vlhkosti a popola prítomného vo vzorkách predstavoval 8 – 15 % a 5 – 7 % hm.
Vliv ligninu ve funkci plniva na pevnost lepených spojů materiálů na bázi dřeva
Klonová, Sára
Předmětem této odborné práce je analýza vlivu ligninu aplikovaného v různých poměrech do lepidlových směsí s obsahem termoreaktivních pryskyřic užívaných při lepení materiálů na bázi dřeva. Současně práce navazuje na obdobnou problematiku analyzovanou v bakalářské práci – Vliv přídavku ligninu do lepidlových směsí termoreaktivních lepidel – s cílem rozšířit výsledky o nové poznatky změnou lepeného materiálu. Praktická část práce sleduje pevnost lepených spojů lepidlových směsí s přídavkem ligninu v různém procentuálním zastoupení aplikovaných na vzorky z masivního jasanu a modřínu vystavených různým vlhkostním podmínkám. Lepené spoje budou namáhány v tlaku, ve smyku v tahu a v ohybu. Práce umožní praktické uplatnění výsledků analýzy ligninu ve funkci plniva lepidlových směsí užívaných při lepení materiálů na bázi dřeva vystavených výše uvedeným fyzikálním a mechanickým faktorům. (Klonová, 2021)

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 50 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.