|
Analýza vybrané firmy
Pavlák, Jakub ; Pernica, Martin (oponent) ; Hanušová, Helena (vedoucí práce)
Bakalářská práce pojednává o obtížné situaci malého podniku v současně velmi agresivních tržních podmínkách. Obsahuje analýzu společnosti, konkrétně SLEPTE a SWOT analýzu. Výstupem analýz práce vydá doporučení pro vedení podniku.
|
|
Obsah toxických a esenciálních prvků v biopotravinách a jejich porovnání s běžnými potravinami
Kohoutková, Nina ; Diviš, Pavel (oponent) ; Vitoulová, Eva (vedoucí práce)
Cílem této práce bylo stanovit zastoupení toxických a esenciálních prvků přítomných ve vzorcích ořechů a semen z ekologického zemědělství a porovnat je s ořechy a semeny z konvenční zemědělské produkce. Tyto ořechy a semena lze (s výjimkou bio pinií, bio pekanových ořechů a bio pistácií) zakoupit na Českém trhu. Obsah prvků byl stanoven hmotnostní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem (ICP-MS) po předchozí mineralizaci vzorků v mikrovlnné peci. Tato práce shrnuje hlavní fyziologické účinky toxických a esenciálních prvků. Výsledky byly porovnány také s ostatními studiemi. Z celkových naměřených obsahů všech esenciálních prvků nevyplývá, že by bio ořechy a semena měla vyšší obsah těchto prvků, celkový obsah toxických prvků je však v bio ořechách a semenech nižší než v nebio. Pro přesnější výsledky by bylo zapotřebí změřit větší množství vzorků.
|
|
Ekologické zemědělství v podmínkách střední Evropy: případová studie Česko, Slovensko a Rakousko
Bulis, Ondřej
Bakalářská práce všeobecně popisuje ekologické zemědělství, objasňuje funkci certifikačních organizací a srovnává základní kritéria. Zaměřuje se na rozdíly v dotační politice v porovnávaných státech, kterými jsou Česko, Slovensko a Rakousko. Dále se snaží upozornit na možnosti a příležitosti v oblasti ekologického zemědělství. Uvádí také slabé a silné stránky tohoto odvětví. Na závěr navrhuje další možný rozvoj ekologického zemědělství.
|
|
Dopad udržitelné produkce potravin na chování spotřebitele
Yerengaliyeva, Guldana
Tato diplomová práce se zabývá vlivem udržitelné produkce potravin na chování spotřebitelů. K dosažení cíle práce byla provedena analýza ekologického zemědělství v EU a v ČR, analýza trhu s biopotravinami v ČR a posouzení ochoty platit vyšší cenu za biopotraviny. Bylo také provedeno dotazníkové šetření mezi spotřebiteli s cílem zjistit jejich názor na biopotraviny a nákupní chování vůči těmto produktům. Výsledkem diplomové práce bylo zjištění, které faktory ovlivňují nákupní chování spotřebitelů vůči biopotravinam a které faktory jsou bariérou nákupu biopotravin. Byla také formulována doporučení pro spotřebitele a výrobce zabývající se výrobou a prodejem biopotravin.
|
| |
| |
| |
| |
|
Stav a perspektivy ekologického pěstování léčivých, aromatických a kořeninových rostlin ve vybraném regionu
Trantírková, Helena
Cílem této práce je zhodnocení současného stavu a perspektiv ekologického pěstování léčivých, aromatických a kořeninových rostlin (LAKR) v Jihomoravském kraji. Práce poskytuje přehled klimatických a půdních podmínek v regionu s ohledem na pěstování LAKR, rovněž tak i přehled o aktuálně platné legislativě ekologického zemědělství, farmaceutického, potravinářského a kosmetického průmyslu. V práci jsou shrnuty možnosti národních a evropských (EU) dotačních podpor pro zemědělství. Pomocí dotazníkového průzkumu byly vyhodnoceny faktory a problémy související s produkcí léčivých, aromatických a kořeninových rostlin.
|
| |