Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Mobilní domácí parenterální výživa
Votavová, Markéta ; Meisnerová, Eva (vedoucí práce) ; Čapková, Radka (oponent)
K aplikaci domácí parenterální výživy (DPV) se může používat statická nebo mobilní infuzní pumpa. Statická pumpa (SP) musí být připevněna k infuznímu stojanu, proto si pacienti aplikují infuze v nočním režimu, aby byla zachována jejich kvalita života a mobilita přes den. Podávání výživy v noci však může způsobovat komplikace. Naopak mobilní pumpa (MP) nemusí být připevněna k infuznímu stojanu a infuze tak mohou být podávány v denním režimu během vykonávání aktivit, protože MP lze vložit do speciálního batohu. Cílem této diplomové práce je vyhodnotit podávání DPV v denním režimu u pacientů s MP a dále vyhodnotit a porovnat výsledky kvality života a výsledky jaterních testů u pacientů s MP a se SP. Pacienti na DPV s MP a se SP vyplňovali dotazník HPN-QOL v nutriční ambulanci na IV. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze během ambulantních kontrol. Pacienti s MP navíc vyplňovali dotazník zaměřený na podávání DPV v denním režimu. Výsledky jaterních testů (celkový bilirubin, ALT, AST, GGT, ALP, cholinesteráza a albumin) byly získány ze zdravotnické dokumentace pacientů. Do výzkumu bylo zahrnuto celkem 14 respondentů s MP a 14 respondentů se SP. Bylo zjištěno, že aplikace DPV v denním režimu je při využívání MP zcela individuální, ale u poloviny respondentů denní režim převažoval....
Výživa pacientů s ileostomií
VOTAVOVÁ, Markéta
Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat stav výživy u pacientů s ileostomií a jejich stravovací preference a omezení. Výzkumný soubor se skládal z 11 dospělých respondentů, z nichž 9 respondentů mělo ileostomii, 1 žena měla kolostomii a 1 žena měla jejunostomii. Výzkum byl zpracován kvalitativně formou řízeného rozhovoru, záznamu týdenního jídelníčku a antropometrického měření (BMI, obvod paže a obvod pasu). Pro rozhovor bylo připraveno 48 otázek zaměřených na osobní údaje, stravovací zvyklosti a konzumaci jednotlivých druhů nápojů a potravin. Zaznamenané odpovědi byly doslovně přepsány a poté vyhodnoceny individuálně u každého respondenta. Pro respondenty byly vypracovány formuláře pro záznam jídelníčku, které byly po vyplnění zpracovány v programu Nutriservis. Zjištěné průměrné výživové hodnoty byly porovnány s doporučenou denní potřebou energie a živin. Většina respondentů měla v jídelníčku nedostatek energie i živin. Hodnoty BMI ukázaly, že většina respondentů má nadváhu nebo obezitu prvního stupně a hodnoty obvodu pasu ukazovaly u většiny respondentů vysoké riziko kardiovaskulárního onemocnění. Podle hodnot obvodu paže nebylo zjištěno riziko malnutrice u žádného respondenta. Z odpovědí vyplynulo, že stravování u ileostomie je zcela individuální a neexistuje striktní dietní režim. Velký vliv na stravování měly osobní chuťové preference, doba od operace a příčina ileostomie. Výsledky tohoto výzkumu by mohly sloužit pracovníkům ve zdravotnických zařízeních k informování pacientů s ileostomií, ale především by mohly být výsledky využity samotnými pacienty, kteří by se tak mohli lépe zorientovat ve stravování a tím předejít možnému vzniku zdravotních komplikací.

Viz též: podobná jména autorů
5 VOTAVOVÁ, Markéta
2 VOTAVOVÁ, Monika
2 Votavová, Marie
2 Votavová, Martina
1 Votavová, Michaela
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.