Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Riziko osteoporózy u postmenopauzálních žen, které prodělaly úspěšnou chirurgickou léčbu primární hyperparatyreózy: nutriční faktory
Vokounová, Kateřina ; Zikán, Vít (vedoucí práce) ; Michalská, Dana (oponent)
Úvod: Osteoporóza je chronické systémové metabolické onemocnění kostní tkáně, které se projevuje poklesem množství kostní hmoty a/nebo snížením její kvality a může vyústit ve frakturu. Zlomeniny jsou časté také u onemocnění primární hyperparatyreóza v důsledku zvýšené sekrece parathormonu. Chirurgická léčba ve většině případů pomůže zvýšit denzitu kostní tkáně, přesto je kladen důraz na redukci rizikových faktorů osteoporózy a zlomenin. Cíl: Cílem práce je zmapovat nutriční stav se změřením na příjem vápníku a bílkovin u postmenopauzálních žen, které prodělaly úspěšnou chirurgickou léčbu primární hyperparatyreózy (skupina PHPT) a u kontrolní skupiny postmenopauzálních žen, a zhodnotit souvislosti s osteoporózou a zlomeninami. Metody: Nutriční stav byl hodnocen na základě rozboru třídenních jídelníčků a dotazníků stravovacích zvyklostí. Příjmy energie, bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny, volných cukrů, vitaminu C, sodíku, vápníku a fosforu byly vypočítány pomocí programu Nutriservis PROFI (a dalších nutričních databázích). Míra saturace vitaminem D byla získána ze sérových koncentrací kalcidiolu. Parametry tělesného složení a denzity kostního minerálu byly měřeny pomocí dvouenergiové rentgenové absorpciometrie. Výsledky: Nutriční rozbor jídelníčků neukázal žádné staticky významné rozdíly v příjmu...
Zdravotní význam fytochemik v bobulovitých plodech zaměřený na redukční dietu
VOKOUNOVÁ, Kateřina
Bakalářská práce s názvem "Zdravotní význam fytochemik v bobulovitých plodech zaměřený na redukční dietu" pojednává o redukční dietě s obsahem fytochemikálií a jejich vlivu na lidské zdraví. V teoretické části této práce jsem se zaměřila na redukční dietu a bioaktivní látky, podrobněji jsem popsala fytochemikálie, přičemž v další části teoretické části jsem se zaměřila speciálně na borůvky. Cílem mé bakalářské práce bylo sestavit čtrnáctidenní redukční jídelníček s obsahem polyfenolů odpovídající dávce 120 ml přírodních borůvek denně. Dalším mým cílem bylo prozkoumat, jaké potravinové výrobky jsou plnohodnotným zdrojem polyfenolů. Pro zpracování výzkumné části jsem prozkoumala potravinové výrobky s obsahem borůvek, které byly vyrobeny na území Jihočeského kraje, a to konkrétně formou rozhovorů s vedoucími či zástupci jednotlivých firem. Od těchto zástupců jsem zjistila veškeré potřebné informace o jednotlivých potravinových výrobcích obsahujících borůvky. Množství polyfenolů bylo stanoveno metodou HPLC (High Performance Liquid Chromatography), která byla provedena pod vedením pana doc. MUDr. Petra Petra, Ph.D. U některých potravinových výrobků jsem množství polyfenolů dopočítala ze zjištěných hodnot získaných analýzou polyfenolů. Tyto výrobky jsem zařadila do redukčního jídelníčku s případnými úpravami pro splnění daných kritérií redukční diety. Jako další zdroj polyfenolů jsem zařadila přírodní borůvky v pokrmech v různých formách úpravy. Nejbohatším zdrojem polyfenolů byly přírodní borůvky mražené, případně nápoje s obsahem přírodních borůvek. Do redukční diety se nejvíce hodily borůvky přírodní chlazené či mražené, Bylinkový čaj borůvkový, případně mléčné výrobky s obsahem borůvek.

Viz též: podobná jména autorů
2 VOKOUNOVÁ, Kateřina
1 Vokounová, Klára
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.