Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Biopřístupnost rtuti z ryb a rybích výrobků
Ventrubová, Iva
Práce je zaměřena na stanovení biopřístupných obsahů rtuti z ryb a rybích výrobků. V teoretické části práce je popisována rtuť, zdravotní rizika, limity rtuti v potravinách, popisy jednotlivých druhů ryb, spotřeba ryb, chemické složení rybí svaloviny a nutriční význam, metoda UBM a metody stanovení rtuti. V praktické části práce byly nejprve zjištěny celkové obsahy rtuti, poté byl proveden UBM test a nakonec analyzovány biopřístupné obsahy rtuti. Analyzované vzorky ryb a rybích výrobků byly zakoupeny v tržní síti ČR. Analýza rtuti byla provedena jednoúčelovým atomovým absorpčním spektrometrem AMA 254. Limit stanovený legislativou (Nařízení komise (ES) č. 1881/2006 ve znění pozdějších předpisů) překročilo celkem 11 vzorků. Nejnižší procento biopřístupnosti rtuti bylo zjištěno u vzorků marlína mraženého, nejvyšší procentuální množství biopřístupné rtuti bylo naměřeno u vzorku tuňáka velkookého uzeného.
Rtuť v uzených rybích výrobcích
Ventrubová, Iva
Práce se zabývá stanovením celkových obsahů rtuti v uzených rybích výrobcích pomocí atomové absorpční spektrometrie. Teoretická část práce se zabývá rtutí, popisem analyzovaných druhů ryb, legislativními nařízeními a metodami stanovení rtuti. V praktické části byly stanoveny koncentrace celkových obsahů rtuti ve vzorcích uzených rybích výrobků. Vzorky byly zakoupeny v obchodních řetězcích ČR. Cílem bylo změřit obsahy rtuti v běžně dostupných produktech. K analýze byl použit jednoúčelový atomový absorpční spektrometr AMA 254. Většina naměřených hodnot nepřekročila limity stanovené legislativou (Nařízení komise EU č. 420/2011), avšak u všech vzorků uzeného marlína a tuňáka (firma Losica) a u jednoho vzorku uzeného tuňáka (firma Varmuža) byl limit překročen.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.