Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Studium inhibice mikroorganismů ve vinařské technologii
Vavřiník, Aleš
Diplomová práce se zabývá studiem inhibice mikroorganismů, které jsou spojeny s vinařskou technologií. Důraz je kladen především na bakterie octového a mléčného kvašení. Jsou v ní rešeršním způsobem zpracovány data pojednávající o charakteristice, taxonomii a metabolismu obou zmíněných skupin bakterií. Jsou v ní taktéž podrobně popsáni nejdůležitější zástupci octových a mléčných bakterií. V experimentální části byly studovány inhibiční vlastnosti stříbrných částic, které byly vyrobeny tzv. zelenou syntézou. Antibakteriální vlastnosti se zkoumaly pomocí plotnové metody a pomocí studia růstových křivek na dvou zástupcích bakterií octového kvašení (Gluconobacter oxydans CCM 3618 a Acetobacter aceti CCM 3620T) a dvou zástupcích bakterií mléčného kvašení (Lactobacillus brevis CCM 1815 a Pediococcus damnosus CCM 2465). Experimenty prokázaly inhibiční schopnost stříbrných částic vůči všem testovaným bakteriím, přičemž větší citlivost byla zaznamenána u bakterií octového kvašení.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.