Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Molekulární epidemiologie druhů Crithidia mellificae a Lotmaria passim v populaci včelstev
VOČADLOVÁ, Kateřina
Zvýšené ztráty chovaných včelstev v posledním desetiletí vzbudily značnou pozornost vědců i veřejnosti. Příčinou těchto ztrát je pravděpodobně řada biotických a abiotických faktorů, především však působení patogenů a parazitů. Jednohostitelská trypanosomatida v trávicím traktu včel Lotmaria passim a Crithidia mellificae, byla dosud poněkud opomíjena, avšak výsledky nedávných studií naznačují, že tyto druhy mají pravděpodobně podíl na úhynech včelstev. Do řádu Trypanosomatida patří také nebezpeční původci lidských onemocnění, jako je spavá nemoc, Chagasova choroba nebo leishmanióza. Mechanismus vlivu trypanosomatid na zdraví včelstev dosud není zcela znám. Cílem práce bylo ověřit incidenci trypanosomatid v populaci včelstev v Plzeňském a Jihočeském kraji. Na základě detekce specifických úseků DNA byla potvrzena přítomnost druhu L. passim, který byl detekován ve většině vzorků, celkem v 71 %. Oproti tomu druh C. mellificae nebyl nalezen v žádném z testovaných vzorků.
Tepelné ošetření mléka a jeho význam
VOČADLOVÁ, Kateřina
Cílem bakalářské práce bylo prostřednictvím dotazníkového šetření zhodnotit veřejné povědomí o tepelném ošetření, jeho významu a vlivu na kvalitu mléka, a zjistit náhled veřejnosti na problematiku konzumace syrového mléka. Tepelné ošetření mléka je dnes běžnou součástí zpracovatelského průmyslu. Ačkoliv má tepelné ošetření významný vliv na zajištění mikrobiální kvality, zdravotní nezávadnosti a udržení trvanlivosti mléka, jeho používání vyvolává ve společnosti stále některé nesouhlasné reakce, a to především v souvislosti s potenciálními výhodami, které jsou tepelným ošetřením ztráceny. Dotazníkové šetření probíhalo (11/2015 až 2/2016) ve skupině náhodně vybraných respondentů (n=265). Bylo zjištěno, že 22 % respondentů nakupuje syrové mléko a pouze 27 % z nich mléko před konzumací pasteruje. 68 % respondentů mléko pouze zchladí a konzumuje jej bez tepelné úpravy. Část respondentů (23 %) se domnívala, že pasterace negativně ovlivňuje kvalitu mléka a 21 % respondentů uvedlo, že konzumace syrového mléka nepředstavuje zdravotní riziko.

Viz též: podobná jména autorů
4 Vočadlová, Klára
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.