Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Výživové zvyklosti a stravovací preference žáků základních škol
Urbišová, Amálie
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku školního stravování v České republice, řeší stravovací návyky a výživové preference žáků vyššího stupně základních škol. Praktická část práce přibližuje aktuální stav stravovacích návyků dětí staršího školního věku, jejich spokojenost se službami školních jídelen a jejich znalosti o správné výživě. Práce zkoumá, jak velký vliv má na děti v těchto oblastech program zdravého stravování Zdravá školní jídelna. Pro průzkum byla zvolena metoda dotazníkového šetření a pro jeho statistické zpracování a následné vyhodnocení byly použity odpovědi na otázky celkem od 158 respondentů. Sběr dat byl proveden v šesti základních školách (3 školy s programem Zdravá školní jídelna a 3 školy bez programu), převážně v Jihomoravském kraji. Práce porovnává výsledky odpovědí respondentů mezi těmito dvěma typy školních jídelen. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že stravovací návyky, spokojenost se službami školní jídelny a informovanost respondentů v oblasti správné výživy se u respondentů z různých typů školních jídelen neliší. Podle výsledků průzkumu je školní stravování následně po rodičích druhým nejvlivnějším prostředkem ve výchově dětí ke zdraví, zejména ke správnému stravování.
Modulace imunitního systému člověka výživou
Urbišová, Amálie
Tato bakalářská práce se zaměřuje na nutriceutika, složky funkčních potravin, které lze využívat při léčbě i jako prevence poruch imunitního systému. V úvodu se práce zabývá strukturou a důležitými funkcemi imunitního systému. Následuje stručná klasifikace poruch, které s imunitou organismu souvisí. Podrobněji je v této kapitole popsána potravinová alergie, jedna z poruch imunity, jejíž projevy jsou snadno výživou ovlivnitelné. Dále práce objasňuje vliv mikroflóry tlustého střeva na imunitní systém. Další kapitola se zabývá problematikou funkčních potravin, jejich vlastnostmi a využitím. Důležitá část práce se věnuje jednotlivým složkám funkčních potravin, které svým imunomodulačním účinkem přispívají k lepšímu stavu imunitního systému člověka. Tato kapitola zahrnuje stručnou charakteristiku nutriceutik, jejich působení na imunitu, výskyt v potravinách a denní doporučený příjem.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.