|
Zdravotní aspekty konzumace ovoce a ovocných šťáv
Stašková, Nicole
Literární část bakalářské práce zahrnuje obecnou charakteristiku ovoce, jeho vlivy na naše zdraví a obsah zdraví prospěšných látek (vitaminy, antioxidanty, minerální látky). Praktická část této bakalářské práce se zabývá analýzou ovoce (jablko, hruška, ananas, pomeranč, citron, grapefruit) a ovocných šťáv (100% pomerančová šťáva z koncentrátu, 100% pomerančová šťáva lisovaná za studena, Multivitaminová ovocná šťáva, Bio šťáva z černého rybízu (nefiltrovaná), 100% ananasová šťáva lisovaná za studena, 100% šťáva z růžového grapefruitu, Bio hrušková šťáva, Bio jablečná šťáva z koncentrátu). U všech vzorků byl analyzován obsah kyseliny askorbové metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Výsledky byly vyhodnoceny a sestaveny do tabulky i grafů a byly porovnány se zahraničními autory.
|