Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Hodnocení systému mezinárodní dělby práce pomocí analýzy sítí
Skyva, Jan ; Novotný, Josef (vedoucí práce) ; Čadil, Vladislav (oponent)
Cílem této práce je analyzovat a zhodnotit systém mezinárodní dělby práce a jeho vývojové tendence pomocí analýzy sítí. Systém jednotlivých států je hodnocen strukturou podobností na základě jejich odvětvové specializace. V první části hypotéza předpokládá existenci stabilních shluků států. Výsledek našel některé shluky států, ale systém mezinárodní dělby je více složitý pro snadné dělení států do shluků. Druhá část se tázala, zda dochází v podobnosti odvětvové specializace exportní báze zemí ke sbližování či naopak k divergenci. Výsledky říkají, že na jednu stranu dochází k postupné konvergenci u vyspělých států, ale z globálního hlediska dochází spíše k polarizaci vzájemně si podobných a vzájemně si nepodobných států. Klíčová slova: Mezinárodní dělba práce, Síťová analýza, Odvětvová specializace
Hodnocení systému mezinárodní dělby práce pomocí analýzy sítí
Skyva, Jan ; Novotný, Josef (vedoucí práce) ; Čadil, Vladislav (oponent)
Cílem této práce je analyzovat a zhodnotit systém mezinárodní dělby práce a jeho vývojové tendence pomocí analýzy sítí. Systém jednotlivých států je hodnocen strukturou podobností na základě jejich odvětvové specializace. V první části hypotéza předpokládá existenci stabilních shluků států. Výsledek našel některé shluky států, ale systém mezinárodní dělby je více složitý pro snadné dělení států do shluků. Druhá část se tázala, zda dochází v podobnosti odvětvové specializace exportní báze zemí ke sbližování či naopak k divergenci. Výsledky říkají, že na jednu stranu dochází k postupné konvergenci u vyspělých států, ale z globálního hlediska dochází spíše k polarizaci vzájemně si podobných a vzájemně si nepodobných států. Klíčová slova: Mezinárodní dělba práce, Síťová analýza, Odvětvová specializace

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.