Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Analýza historických dat o způsobu hospodaření a plodinové struktuře v zájmovém území Stropnice
SALLAIOVÁ, Věra
Zemědělská družstva jsou organizace zemědělských podniků. Ty vznikaly za účelem vytvoření co největších orných ploch na úkor ekologických problémů, jako je například zánik remízků a jiné přirozené ochrany a docházelo k výrazným úbytkům zvěře. V dnešní době je snaha o ekologické zemědělství, které je pro přírodu šetrnější. Tato práce byla zaměřena na porovnávání změn v plodinové struktuře ve čtyřech zemědělských družstvech v průběhu 10 let. Velikost ploch výsevů jednotlivých plodin se měnila v závislosti na jejich výnosech. Výsledným zjištěním je trend, kdy přibývá orné půdy na úkor pastvin a travních porostů.
Způsob hospodaření a složení plodinové struktury v historických souvislostech vývoje zájmového území Stropnice
SALLAIOVÁ, Věra
Historická analýza dat patří mezi nejzákladnější metody zkoumání minulosti v návaznosti na dnešní dobu a porovnávání jednotlivých výsledků a plánování budoucnosti. Způsoby hospodaření a složení plodinové struktury se vyvíjejí v závislosti na vývoji daného státu nebo země. Díky těmto poznatkům můžeme posuzovat, jestli měly změny ve způsobu obhospodařování vliv negativní nebo pozitivní a dle toho plánovat strategie pro další způsoby hospodaření. Tato práce byla zaměřena na studium změn týkajících se způsobu hospodaření v historických souvislostech (od 19. století po současnost) a změnách plodinové struktury. Velikost jednotlivých obhospodařovaných ploch se měnila v závislosti na změnách ve způsobu obhospodařování a na celkových výnosech. Během světových válek a po nich byl zaznamenán všeobecný pokles pěstování plodin. Během intenzifikace zemědělství a nástupu nových technologií se naopak zvýšil. Po kolektivizaci nastává pokles a v dnešní době výnosy opět stoupají. Zvyšování výnosů travních ploch a pastvin za několik posledních let tento výzkum neprokázal, naopak je patrný jejich pokles a nárůst ostatních plodin jako jsou například pšenice, kukuřice nebo brambory.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.