Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Srovnání profilu mastných kyselin vybraných typů sýrů
Pop, Zdeněk ; Diviš, Pavel (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením vázaných a volných mastných kyselin ve vybraných typech sýrů, které jsou/nejsou nositeli „Chráněného označení Evropské unie“ a jejich vzájemným porovnáním. Teoretická část je zaměřená na mléčný tuk, stručný přehled sýrů, chráněná označení Evropské unie, lipidy, mastné kyseliny a možnosti jejich stanovení. V experimentální části byl stanoven profil volných a vázaných mastných kyselin ve 12 vybraných vzorcích sýrů s bílou plísní na povrchu. Bylo ověřeno deklarované množství tuku. Sýry byly porovnány dle obsahu vázaných a volných mastných kyselin a srovnán profil mastných kyselin dle použitého typu mléka. Nakonec byly výsledky statisticky vyhodnoceny metodou PCA. Pro extrakci lipidů ze vzorků sýrů byla použita metoda podle ČSN EN ISO 1735. Pro esterifikaci mastných kyselin byla použita metoda využívající jako katalyzátor methanolický roztok bortrifluoridu. Ke stanovení methylesterů byla použita plynová chromatografie s plamenově ionizačním detektorem.
Použití tenkovrstvé chromatografie pro frakcionaci lipidů v sýrové matrici
Pop, Zdeněk ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá použitím tenkovrstvé chromatografie pro frakcionaci lipidů v sýrové matrici. V teoretické části je charakterizován mléčný tuk, lipidy, mastné kyseliny, možnosti stanovení lipidických látek, tenkovrstvá chromatografie a plynová chromatografie. V experimentální části byly optimalizovány podmínky pro frakcionaci lipidů při použití tenkovrstvé chromatografie, vyhodnoceny vybrané validační parametry, ověřeny frakce lipidů získané z extrakce pevnou fází a stanoveno množství mastných kyselin v daných lipidických frakcích ve vzorku taveného sýra. Pro extrakci lipidů ze vzorků sýra byla použita metoda podle ČSN EN ISO 1735. Frakcionace lipidů probíhala na komerčně dostupných destičkách pro tenkovrstvou chromatografii. Pro esterifikaci mastných kyselin byla použita metoda podle ČSN EN ISO 5509 s použitím metanolického roztoku bortrifluoridu jako katalyzátoru. Vzniklé methylestery mastných kyselin byly stanoveny pomocí plynové chromatografie s FID detekcí.
Srovnání profilu mastných kyselin vybraných typů sýrů
Pop, Zdeněk ; Diviš, Pavel (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením vázaných a volných mastných kyselin ve vybraných typech sýrů, které jsou/nejsou nositeli „Chráněného označení Evropské unie“ a jejich vzájemným porovnáním. Teoretická část je zaměřená na mléčný tuk, stručný přehled sýrů, chráněná označení Evropské unie, lipidy, mastné kyseliny a možnosti jejich stanovení. V experimentální části byl stanoven profil volných a vázaných mastných kyselin ve 12 vybraných vzorcích sýrů s bílou plísní na povrchu. Bylo ověřeno deklarované množství tuku. Sýry byly porovnány dle obsahu vázaných a volných mastných kyselin a srovnán profil mastných kyselin dle použitého typu mléka. Nakonec byly výsledky statisticky vyhodnoceny metodou PCA. Pro extrakci lipidů ze vzorků sýrů byla použita metoda podle ČSN EN ISO 1735. Pro esterifikaci mastných kyselin byla použita metoda využívající jako katalyzátor methanolický roztok bortrifluoridu. Ke stanovení methylesterů byla použita plynová chromatografie s plamenově ionizačním detektorem.
Použití tenkovrstvé chromatografie pro frakcionaci lipidů v sýrové matrici
Pop, Zdeněk ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá použitím tenkovrstvé chromatografie pro frakcionaci lipidů v sýrové matrici. V teoretické části je charakterizován mléčný tuk, lipidy, mastné kyseliny, možnosti stanovení lipidických látek, tenkovrstvá chromatografie a plynová chromatografie. V experimentální části byly optimalizovány podmínky pro frakcionaci lipidů při použití tenkovrstvé chromatografie, vyhodnoceny vybrané validační parametry, ověřeny frakce lipidů získané z extrakce pevnou fází a stanoveno množství mastných kyselin v daných lipidických frakcích ve vzorku taveného sýra. Pro extrakci lipidů ze vzorků sýra byla použita metoda podle ČSN EN ISO 1735. Frakcionace lipidů probíhala na komerčně dostupných destičkách pro tenkovrstvou chromatografii. Pro esterifikaci mastných kyselin byla použita metoda podle ČSN EN ISO 5509 s použitím metanolického roztoku bortrifluoridu jako katalyzátoru. Vzniklé methylestery mastných kyselin byly stanoveny pomocí plynové chromatografie s FID detekcí.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.