Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv vybraných faktorů ovlivňujících fermentační proces a využití živin kukuřičné siláže v bachoru
Poštulka, Roman
Cílem práce bylo posouzení vlivu ošetření porostu kukuřice proti napadení zavíječem kukuřičným, vlivu použitého hybridu a silážního aditiva na kvalitu fermentačního procesu a dále na bachorovou degradovatelnost škrobu a neutrálně detergentní vlákniny (NDF). Pokus probíhal na 3 stanovištích. Pro stanovení bachorových degradovalností bylo použito metody in sacco. Byly nalezeny vysoce signifikantní rozdíly v obsahu jednotlivých kyselin i jejich sumy. Na prvním stanovišti obsahovaly siláže z ošetřených porostů více kvasných kyselin (9,89 g/kg sušiny) ve srovnání s kontrolní skupinou (7,72 g/kg sušiny). Na zbývajících stanovištích byla situace opačná. Nejnižší obsahy kvasných kyselin a hodnoty titrační kyselosti byly zjištěny u siláží ošetřených chemickým konzervantem. Chemicky ošetřené siláže vykazovaly nejvyšší hodnoty obsahu etanolu (3,47; 2,83; 4,38 g/kg sušiny). Na jednom stanoviští byl potvrzen vliv ošetření porostu na bachorovou degradovatelnost škrobu. U siláží z ošetřených porostů byly naměřeny nižší hodnoty BDŠ (45,97 resp. 48,02 %). Degradovatelnost NDF nebyla průkazně ovlivněna žádným ze sledovaných faktorů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.