Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Přítomnost alergenních vonných látek v nečokoládových cukrovinkách
Plevová, Petra ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek v nečokoládových cukrovinkách a jejich vlivem na senzorické vlastnosti těchto cukrovinek. Teoretická část je zaměřena na 26 potenciálně alergenních látek a jejich stanovení metodou SPME-GC-FID, (mikroextrakcí tuhou fází, ve spojení s plynovou chromatografií s plamenově ionizačním detektorem) a senzorickou analýzu. Cílem experimentální části bylo pomocí metody SPME-GC-FID identifikovat a kvantifikovat aromaticky aktivní látky obsažené ve vybraných druzích nečokoládových cukrovinek běžně dostupných v obchodních sítích a zjistit vliv přítomnosti a množství těchto látek na senzorický profil vybraných cukrovinek.
Návrh a realizace nástroje pro zefektivnění výuky geografie a jeho zhodnocení
Plevová, Petra ; Fialová, Dana (vedoucí práce) ; Matějček, Tomáš (oponent)
Diplomová práce si klade za cíl na základě několika kritérií vytvořit nástroj pro zefektivnění výuky geografie na gymnáziu, následně jej ověřit v praxi a vyhodnotit jeho dopady na geografické znalosti studentů. Práce je koncepčně rozdělena do dvou hlavních částí. První z nich představuje zejména terénní výuku tak, jak je obecně známá a chápána, neboť navrhovaný nástroj vychází z některých jejích principů a je realizován mimo školní budovu. Nechybí ani analýza kurikulárních dokumentů českého vzdělávacího systému. Druhá, obsáhlejší část je zaměřena prakticky. Z velké části se jedná o koncept terénní exkurze a popis její následné realizace. Dále je detailně popsán nástroj, který byl použit pro zjišťování efektivity uskutečněné terénní výuky. Výsledky tohoto šetření a celkové zhodnocení navrhovaného nástroje jsou shrnuty v samotném závěru práce. Klíčová slova: nástroj - geografie - terénní výuka geografie - efektivita - testování
Návrh a realizace nástroje pro zefektivnění výuky geografie a jeho zhodnocení
Plevová, Petra ; Fialová, Dana (vedoucí práce) ; Matějček, Tomáš (oponent)
Diplomová práce si klade za cíl na základě několika kritérií vytvořit nástroj pro zefektivnění výuky geografie na gymnáziu, následně jej ověřit v praxi a vyhodnotit jeho dopady na geografické znalosti studentů. Práce je koncepčně rozdělena do dvou hlavních částí. První z nich představuje zejména terénní výuku tak, jak je obecně známá a chápána, neboť navrhovaný nástroj vychází z některých jejích principů a je realizován mimo školní budovu. Nechybí ani analýza kurikulárních dokumentů českého vzdělávacího systému. Druhá, obsáhlejší část je zaměřena prakticky. Z velké části se jedná o koncept terénní exkurze a popis její následné realizace. Dále je detailně popsán nástroj, který byl použit pro zjišťování efektivity uskutečněné terénní výuky. Výsledky tohoto šetření a celkové zhodnocení navrhovaného nástroje jsou shrnuty v samotném závěru práce. Klíčová slova: nástroj - geografie - terénní výuka geografie - efektivita - testování
Terénní výuka geografie a měření její efektivity
Plevová, Petra ; Fialová, Dana (vedoucí práce) ; Matějček, Tomáš (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na téma výuky geografie v terénu a měření efektivity této vyučovací metody. Vychází z obecně známé hypotézy, že terénní výuka je efektivnější než výuka ve školním prostředí. Práce je koncepčně rozdělena do dvou hlavních částí. První z nich prezentuje teoretické ukotvení daného tématu prostřednictvím rešerše odborných článků a knih. Nechybí ani analýza kurikulárních dokumentů českého vzdělávacího systému. Druhá, obsáhlejší část je zaměřena prakticky. Z velké části se jedná o koncept terénní exkurze a popis její následné realizace. Dále je detailně popsán nástroj, který byl použit pro zjišťování efektivity uskutečněné terénní výuky. Výsledky tohoto šetření jsou shrnuty v samotném závěru práce. Klíčová slova: geografie - terénní výuka geografie - efektivita - testování
Přítomnost alergenních vonných látek v nečokoládových cukrovinkách
Plevová, Petra ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek v nečokoládových cukrovinkách a jejich vlivem na senzorické vlastnosti těchto cukrovinek. Teoretická část je zaměřena na 26 potenciálně alergenních látek a jejich stanovení metodou SPME-GC-FID, (mikroextrakcí tuhou fází, ve spojení s plynovou chromatografií s plamenově ionizačním detektorem) a senzorickou analýzu. Cílem experimentální části bylo pomocí metody SPME-GC-FID identifikovat a kvantifikovat aromaticky aktivní látky obsažené ve vybraných druzích nečokoládových cukrovinek běžně dostupných v obchodních sítích a zjistit vliv přítomnosti a množství těchto látek na senzorický profil vybraných cukrovinek.
Monitoring alergenních vonných látek v potravinách
Plevová, Petra ; Sůkalová, Kateřina (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá identifikací a kvantifikováním aromatických potenciálně alergenních substancí, jejichž výskyt je v potravinách běžný, ale jejich množství není kontrolované legislativou. Tyto vonné látky mohou mít na lidský organismus řadu pozitivních i negativních účinků, a přestože nepatří mezi hlavní typy alergenů, v několika studiích bylo upozorněno na jejich potenciálně alergenní charakter. Jako modelové vzorky pro sledování obsahu zmíněných látek byly v této práci vybrány nečokoládové cukrovinky. V teoretické části je shrnuta technologie jejich výroby od surovin až po konečné zpracování. Dále se zabývá charakterizací 26 aromatických potenciálně alergenních látek a jejich výskytem v přírodě a potravinářských nebo kosmetických výrobcích. V experimentální části byly identifikovány a kvantifikovány potenciálně alergenní aromatické látky vyskytující se ve vzorcích želé cukrovinek metodou SPME–GC–FID.

Viz též: podobná jména autorů
3 Plevová, Pavlína
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.