Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Studie revitalizace Anšovského potoka v ř. km 6,8-7,9
Plevková, Miroslava
Diplomová práce shrnuje základní informace o řešeném úseku Anšovského potoka, od jeho přírodních poměrů, aktuálního stavu koryta a břehových porostů, ale i aktuální stav okolních pozemků, které území přímo ovlivňují. Projekt vznikl na podnět okrašlovacího spolku Šanov, díky nedávno uskutečněným pozemkovým úpravám v obci. Navrhované úpravy nabízejí možnost zvýšeného zadržení vody v krajině a rozšíření biodiverzity. V rámci pozemkových možností se neměnila osa toku, hlavními prvky je rozvolnění v minulosti zahloubených břehů a vytvoření průtočných a neprůtočných tůní. Studie představuje podklad pro budoucí projekty revitalizace Anšovského potoka.
Stanovení adaptačního potenciálu chřadnoucích smrkových porostů v oblasti Kysuc (Slovensko) vůči environmentální změně
Plevková, Miroslava
V posledních desetiletích se na území Kysúc projevuje výrazný úhyn smrkových kultur, zapříčiněné synergickým působením stresových faktoru. Cílem předkládané práce bylo pokusit se odhadnout adaptační potenciál chřadnoucích smrkových porostu vůči předpokládané enviromentální změně na tomto území. Na založených trvalých výzkumných plochách (TVP) (Veľký Polom, Klokočov, Zákopčie, Javorské) byly zjišťované charakteristiky porostu, přirozená obnova a napadení kořenovými hnilobami. Také byl sledován stav korun smrku ztepilého na TVP, jako jsou defoliace a transformace koruny. Podle zjištěných údajů byla stanovena Manionova spirála chřadnutí porostu pro oblast Kysúc. Výsledky naznačují, že proces chřadnutí bude na všech TVP pokračovat; podle odhadu adaptačního potenciálu by se měly tyto porosty do čtyřiceti let rozpadnout. Tyto porosty jsou však schopné se přirozeně obnovovat, především TVP Zákopčie, Javorské a Klokočov. Samy se však obnovují většinou smrkem, proto budou porosty nadále ohrožovány stresovými faktory umocněnými klimatickou změnou.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.