Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stanovení koloidní stability u vybraných druhů piv
Petráň, David
Na rozdíl od většiny alkoholických nápojů je pivo považováno za podstatně ne-stabilní. Tato diplomová práce se zabývá faktory ovlivňujícími stabilitu piva, a to zejména fyzikálně-chemickými, tedy obsahem polyfenolů a potenciálem složek piva tvořit zákal. Celkem bylo zpracováno 28 vzorků z různě velkých pivovarů (Černá Hora, Poutník Pelhřimov, Pegas, Richard a minipivovaru Mendelovy univerzity). Celkový obsah polyfenolů byl stanoven spektrofotometricky Folin-Ciocalteuovo metodou při 750 nm a následně vyjádřen v obsahu kyseliny ferulové, která pro účely této práce slou-žila jako standard. Průměrný obsah polyfenolů byl u Černé Hory Sklepní 338,5 mg.l-1, světlého ležáku Poutník 370 mg.l-1, světlého ležáku Pegas 694,5 mg.l-1, světlého ležáku Richard 726,3 mg.l-1, pšeničného MU 562 mg.l-1 a Rauch MU 817 mg.l-1. Dále byl posouzen zákal piva určeného ke spotřebě a potenciál složek piva tvořit zákal současným EBC testem. Oba druhy zákalu byly měřeny turbidimetricky při 620 nm za použití Helmova BaSO4 standardu a na základě změřených hodnot srovnány s vytvořenou zákalovou řadou. Nakonec byly diskutovány výsledky a posouzena fyzi-kálně-chemická stabilita sledovaných piv.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.