Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stanovení obsahu vitaminu C v plodech dřínu
Palová, Petra ; Vránová, Dana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením obsahu vitaminu C ve vybraných odrůdách dřínu obecného (Cornus mas L.). V teoretické části jsou uvedeny základní informace o rostlině Cornus mas L. a jsou zde charakterizovány vybrané odrůdy dřínu. V následujících kapitolách je zpracován přehled významných látek obsažených v plodech a popsány možnosti zpracování a využití plodů dřínu. V závěru teoretické části jsou uvedeny metody stanovení vitaminu C. Stěžejním výsledkem experimentální části práce je porovnání obsahu vitaminu C v jednotlivých odrůdách dřínu. Jako hlavní metoda byla použita kapalinová chromatografie na reverzní fázi. HPLC metoda stanovení vitaminu C v odrůdách dřínu byla doplněna ještě orientačním titračním stanovením. Dále byla zhodnocena celková antioxidační kapacita plodů, a to reakcí extraktů vybraných odrůd se stabilním radikálem DPPH. Nejvyšší obsah vitaminu C byl stanoven v odrůdě Fruchtal. Nejvyšší celková antioxidační kapacita byla zjištěna u odrůdy Vydubecký.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.