Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Ukazatele užitkovosti a plodnosti pastevně odchovaných jalovic
PALČISKOVÁ, Barbara
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit parametry mléčné užitkovosti, plodnosti a zdraví u plemenic holštýnského skotu odchovaných pastevním způsobem. Sledování se uskutečnilo v letech 2011-2013. K práci byly vytvořeny dvě skupiny pastevně odchovaných plemenic v celkovém počtu 56 ks. V roce 2012 to bylo 27 plemenic a v roce 2013 29 plemenic. Kontrolní skupinu tvořily plemenice odchované stájovým způsobem v letech 2010-2011 celkem 20 plemenic holštýnského skotu. Vyhodnocení sledovaných parametrů bylo provedeno za 1. normovanou laktaci plemenic. Do sledování reprodukčních ukazatelů na 1. laktaci byl zahrnut věk při prvním otelení (dny), inseminační interval (dny) a servis perioda (dny). Z produkčních ukazatelů se jednalo o množství mléka (kg), obsahu tuku v mléce (%), množství tuku v mléce (kg), obsah bílkovin (%) a množství bílkovin (kg).
Vyhodnocení produkčních a reprodukčních ukazatelů u pastevně odchovaných jalovic
PALČISKOVÁ, Barbara
Na Školním zemědělském podniku bylo vybráno celkem 33 jalovic, z toho 13 jalovic pastevně odchovaných a 20 jalovic odchovaných stájovým způsobem. U těchto obou skupin byla sledována plodnost (věk při 1. otelení, inseminační interval, servis perioda) a mléčná užitkovost (množství mléka v kg, obsah tuku v %, množství tuku v kg, obsah bílkovin v % a množství bílkovin v kg). Věk při prvním otelení byl u pastevně odchovaných jalovic nižší, neboť při přirozené plemenitbě je vyšší % zabřeznutí, než je tomu u inseminací. Pozitivní vliv pastvy je pozorován pouze u inseminačního intervalu, který byl kratší u pastevně odchovaných jalovic. Ovšem dosažená hodnota servis periody byla příznivější u jalovic odchovaných stájovým odchovem. Produkce mléka (kg) byla zjištěna vyšší u dojnic odchovaných stájovým odchovem. Totéž platilo i u množství tuku (kg) a bílkovin (kg), což vyplývá z vyšší produkce mléka celkově. U procentuálního zastoupení tuků a bílkovin v mléce nebyl shledán téměř žádný rozdíl. Zjištěné výsledky pochází z malého souboru jalovic a pro objektivnější zhodnocení by bylo vhodné toto ověřit, aby bylo možné diskutovat o vlivu pastvy na produkční a reprodukční ukazatele.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.