Název:
Vyhodnocení produkčních a reprodukčních ukazatelů u pastevně odchovaných jalovic
Překlad názvu:
The evaluation of productive and reproductive indicators by grazing reared heifers
Autoři:
PALČISKOVÁ, Barbara Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Na Školním zemědělském podniku bylo vybráno celkem 33 jalovic, z toho 13 jalovic pastevně odchovaných a 20 jalovic odchovaných stájovým způsobem. U těchto obou skupin byla sledována plodnost (věk při 1. otelení, inseminační interval, servis perioda) a mléčná užitkovost (množství mléka v kg, obsah tuku v %, množství tuku v kg, obsah bílkovin v % a množství bílkovin v kg). Věk při prvním otelení byl u pastevně odchovaných jalovic nižší, neboť při přirozené plemenitbě je vyšší % zabřeznutí, než je tomu u inseminací. Pozitivní vliv pastvy je pozorován pouze u inseminačního intervalu, který byl kratší u pastevně odchovaných jalovic. Ovšem dosažená hodnota servis periody byla příznivější u jalovic odchovaných stájovým odchovem. Produkce mléka (kg) byla zjištěna vyšší u dojnic odchovaných stájovým odchovem. Totéž platilo i u množství tuku (kg) a bílkovin (kg), což vyplývá z vyšší produkce mléka celkově. U procentuálního zastoupení tuků a bílkovin v mléce nebyl shledán téměř žádný rozdíl. Zjištěné výsledky pochází z malého souboru jalovic a pro objektivnější zhodnocení by bylo vhodné toto ověřit, aby bylo možné diskutovat o vlivu pastvy na produkční a reprodukční ukazatele.On the school farm were selected a total of 33 heifers, 13 heifers, pasture bred heifers and 20 team-bred manner. For these two groups was observed fertility (age at first calving, insemination interval, service period) and milk yield (kg of milk, fat content in%, the amount of fat in kg,% protein content and protein in kg). Age at first calving was bred heifers on pasture lower, because the naturally% higher pregnancy rate than that of insemination. The positive effect of grazing is observed only for insemination interval was shorter in the pasture bred heifers. However, the achieved value of service period was favorable for the stable breeding heifers bred. Milk production (kg) was found higher in cows bred the stable breeding. The same was true even in the amount of fat (kg) and protein (kg), as a result of higher milk production overall. The percentage of fat and protein in milk was found almost no difference. The results come from a small set of heifers and objective assessment would be appropriate to verify this in order to discuss the impact of grazing on production and reproductive performance.
Klíčová slova:
jalovice; mléčná užitkovost; pastevní odchov; plodnost; fertility; grazing breeding; heifer; milk yield Citace: PALČISKOVÁ, Barbara. Vyhodnocení produkčních a reprodukčních ukazatelů u pastevně odchovaných jalovic. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/18885