Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Charakteristika a detekce bakterií Xanthomonas campestris a jejich využití v potravinářství
Olahová, Karolína
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou fytopatogenního bakteriálního druhu Xanthomonas campestris a jeho využitím. Tento druh lze rozdělit na velké množství patovarů, které způsobují vážná bakteriální onemocnění. Nejčastějším onemocněním je bakteriální listová skvrnitost. Zemědělskou produkci více ovlivňuje černá žilkovitost brukvovitých rostlin. Kvůli těmto onemocněním je důležité zabývat se detekcí a ochranou plodin vůči těmto patogenům. Vysoká úroveň molekulární detekce umožňuje rychlé a přesné určení nejen bakteriálního druhu, ale i jeho patovarů. Nejčastěji používanou metodou je PCR či metody založené na PCR. Bakterie Xanthomonas campestris má i pozitivní dopady, a to díky produkci exopolysacharidu xanthanu. Tato látka je díky svým vlastnostem hojně využívána v mnoha průmyslových odvětvích.

Viz též: podobná jména autorů
1 Olahová, Kateřina
1 Oláhová, Kristýna
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.