Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Hodnocení jakostních parametrů kozích jogurtů v závislosti na vstupní surovině
Němcová, Vendula
Cílem práce bylo hodnocení fyzikálně-chemických a mikrobiologických parametrů bio kozích jogurtů a mléka, které bylo použito k jejich výrobě. Výsledky byly vyhodnoceny v závislosti na ročním období a době skladování jogurtů. Odběry probíhaly v období jaro, léto, podzim a zima. Časový plán odběru vzorků v průběhu skladování byl volen dle doby použitelnosti dané výrobcem s možností prodloužení doby použitelnosti výrobku. Hodnocenými parametry byly obsah sušiny, tuku, bílkovin a laktózy, titrační a aktivní kyselost a mikrobiologická analýza (celkový počet mikroorganismů, bakterie mléčného kvašení, psychrotrofní mikroorganismy, koliformní bakterie, enterokoky a mikromycety). Kozí mléko a v závislosti na něm i jogurty podléhaly sezónním změnám složení s vyšším obsahem sušiny v zimním období a nižším v létě. Tyto rozdíly se projevily také v rozdílné titrační kyselosti a celkovém počtu mikroorganismů. V jogurtech nebyly přítomny koliformní bakterie. Byl zjištěn výskyt enterokoků, psychrotrofů a mikromycet (převážně kvasinek). V průběhu skladování jogurtů byly pozorovány stabilní hodnoty celkového počtu mikroorganismů a enterokoků, v počtech laktobacilů docházelo k občasným výkyvům bez zjevného trendu poklesu či nárůstu. K výraznému nárůstu došlo mezi 3. a 13. dnem skladování u psychrotrofních mikroorganismů a mikromycet. U kvasinek a plísní pak následoval další výrazný nárůst mezi 18. a 24. dnem skladování. Během skladování jogurtů byla pozorována jen mírná post-acidifikace.
Využití pšenic s barevným perikarpem a endospermem v potravinářství
Němcová, Vendula
Práce Využití pšenic s barevným perikarpem a endospermem v potravinářství se věnuje barevným odrůdám pšenice od anatomické stavby zrna, přes chemické složení po genetické vybavení a charakteristiku odrůd PS Karkulka a Škorpion. Velká pozornost je věnována přírodním barvivům a dalším antioxidačním látkám a jejich pozitivním vlivům na zdraví konzumentů. V poslední kapitole literárního přehledu jsou popsány možnosti využití těchto odrůd ve výrobě potravin především v pekárenství, sladařství a výrobě těstovin. Praktická část je věnována výrobě pečiva a těstovin s využitím otrub a celozrnné mouky z barevných pšenic.

Viz též: podobná jména autorů
26 NĚMCOVÁ, Veronika
5 NĚMCOVÁ, Věra
26 Němcová, Veronika
1 Němcová, Viktorie
5 Němcová, Vlasta
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.