Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vývoj trhu s potravinami v České republice
Marchak, Roksolana ; Smutka, Luboš (vedoucí práce) ; Leopold, Leopold (oponent)
Cílem práce bylo analyzovat vývoj produkce a spotřeby potravinářských produktů na trhu České republiky, stanovit míru soběstačnosti a provést faktorovou analýzu vybraných rostlinných a živočišných komoditních agregátů v období let 2002 až 2015. Konkrétně vybraných živočišných výrobků: mléka, masa: vepřového, hovězího, drůbežího, vajec a rostlinných: ovoce a zeleniny. Obecně jsou popsány trendy a tendence ovlivňující vývoj na českém potravinářském trhu. K dosažení cíle byla použita korelační analýza a bodová elasticita, případně popisné statistiky: medián, průměr, minimum, maximum a směrodatná odchylka. Výsledkem práce je dokončená analýza a definování výsledků a příčin daného vývoje produkce: pokles produkce u komoditních agregací masa vepřového, drůbežího, následně vajec slepičích, zeleniny a ovoce, kolísavý trend vývoje produkce byl u masa hovězího, a naopak jediný rostoucí trend produkce byl u mléka. Následně byl definován výsledek dokončené analýzy spotřeby uvedených produktů a to: mírně klesající trend u spotřeby vepřového masa, slepičích vajec, výrazně klesající trend u spotřeby hovězího, naopak rostoucí trend u spotřeby mléka a mléčných výrobků, drůbežího masa, zeleniny a ovoce. Výsledkem bylo také zjištění míry soběstačnosti vybraných výrobků, kde se nejvyšší míra projevila u masa hovězího a u mléka, u všech ostatních agregacích byla spotřeba vyšší než produkce. Jako poslední: definování závislosti vývoje objemu spotřeby výrobků na těchto faktorech: hrubý peněžní příjem obyvatelstva, počet obyvatel ČR a vývoj spotřebitelských cen produktů, následné změření síly těchto závislostí. Závislost se projevila u hovězího a vepřového masa na velikosti peněžního příjmu, stejně tak u tohoto druhu masa na vývoji spotřebitelských cen.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.