Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Rizikové faktory osteoporózy a zlomenin u osob starších 65 let
Malimánková, Jana ; Zikán, Vít (vedoucí práce) ; Šimková, Simona (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá rizikovými faktory osteoporózy a zlomenin u osob starších 65 let. Teoretická část se zabývá definicí osteoporózy, fyziologií kostí, hormonální regulace, determinantami onemocnění, klinickými projevy, diagnostikou, prevencí onemocnění a stářím. Nezbytnou součástí teoretické práce jsou kapitoly o pohybové aktivitě a výživě. Cílem diplomové práce bylo zhodnotit výskyt osteoporózy a rizikových faktorů zlomenin se zaměřením na nutriční rizikové faktory. Výzkumu se účastnilo 86 respondentů, kterým byl předložen dotazník rizikových faktorů a pomocí nástroje FRAX byla zjištěna rizikovost vzniku zlomenin. Na základě tohoto šetření byli pacienti rozděleni do 2 skupin: s vysokým rizikem a nízkým rizikem zlomeniny. 3denní jídelníček vyplnilo 10 pacientů z každé skupiny. 30 respondentům z celkového počtu bylo navíc poskytnuto denzitometrické vyšetření, které bylo zhodnoceno z hlediska pravděpodobnosti vzniku zlomenin. Výsledky diplomové práce ukazují, že 45 % respondentů má vyšší riziko vzniku zlomenin. U této skupiny byl zjištěn statisticky vyšší věk a nižší BMI. Z výzkumu dále vyplynulo, že pacienti s vyšším rizikem zlomenin statisticky významně přijímají méně energie, bílkovin, tuků, sacharidů, jednoduchých cukrů i vápníku oproti skupině s nižším rizikem zlomenin. U většiny...
Nabídka a skladba jídel pro děti v předškolních zařízeních
MALIMÁNKOVÁ, Jana
Ve své bakalářské práci se zaměřuji na výživu dětí v předškolních zařízeních. Děti zde dostávají přesnídávku, oběd a svačinu, což vychází na 60 % jejich denního příjmu. Pro zdravý vývoj dětí je velice důležité, aby strava dosahovala výživových norem pro předškolní dítě. Z tohoto důvodu byl zřízen spotřební koš, který je stanovený vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování. Pro pomoc při vytváření jídelníčku vydalo Ministerstvo zdravotnictví Nutriční doporučení, kde je stanovena četnost pokrmů. Předložená bakalářská práce se skládá celkem ze tří cílů. Prvním cílem je zhodnotit, zda spotřební koš vybraných předškolních zařízení splňuje požadavky, které jsou stanoveny vyhláškou. V druhém cíli jsem se zaměřila na to, jak předškolní zařízení splňují Nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví. A třetím cílem zjišťuji, zda náhodně vybrané čtyřdenní jídelníčky odpovídají potřebám dítěte dané věkové skupiny z hlediska energetického a zastoupení jednotlivých živin. Ke zpracování praktické části jsem za prvé využila jídelníčky na 4 týdny, ve kterých jsem sledovala, zda školní jídelna v předškolním zařízení splňuje či nesplňuje doporučenou četnost jídel. Za druhé jsem obdržela výsledné spotřební koše vybraných školních jídelen, vyhodnotila je a následně zjistila, jak splňují nebo nesplňují spotřební koš. Za třetí jsem získala receptury a informace o druzích potravin ke čtyřem náhodně vybraným dnům z daného měsíce. Získaná data jsem propočítala v programu Nutriservis a zjistila, jestli jídelníčky odpovídají potřebám předškolního dítěte z hlediska energetického a zastoupení jednotlivých živin. Dle výsledku výzkumu se ukázalo, že spotřební koš nebyl u dvou jídelen v předškolním zařízení splněn. Dále bylo zjištěno, jak školní jídelny dodržují Nutriční doporučení a ve kterých kritériích mají ještě mezery. Co se týče splnění potřeb předškolních dětí z jídel přijímaných v předškolním zařízení, bylo odhaleno, že příjem je vyšší, někdy dokonce přesahoval celkový denní příjem. Je ale nutné si uvědomit, že se nepočítá s přesným množstvím jídla na talíři dítěte a neodečítá se množství zbytků jídla.

Viz též: podobná jména autorů
2 MALIMÁNKOVÁ, Jana
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.