Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Studie proočkovanosti a vakcinační disciplíny u povinného očkování
MAXOVÁ, Marie
Tato práce slouží k zjištění proočkovanosti u povinného očkování dětí v prvních letech jejich života, dodržování doby dávky očkování podle očkovacího kalendáře a zjištění důvodů, pro které nebyly děti očkované. Dále také k zjištění z jakých důvodů dochází k pozdějšímu provedení očkování v prvních letech života dítěte a zda jsou děti, patřící do rizikové skupiny, očkované proti tuberkulóze. Použili jsme metodu kvantitativního výzkumu formou deskriptivní průřezové studie s technikou sběru a analýzy dat. Výzkumným souborem byly děti narozené v okrese České Budějovice v letech 2009, 2010 a 2011. V tomto termínu narozené děti byly vybrány proto, že při dodržení platného očkovacího kalendáře by měly být kompletně očkované proti záškrtu, tetanu, dávivémumu kašli, hemofilové invazivní infekci, žloutence typu B a dětské obrně (DTPHibHB). Skupina 831 dětí (427 chlapců a 404 dívek) byla vybrána technikou náhodného výběru registrujících praktických lékařů pro děti a dorost. Od vybraných lékařů jsme získali data o všech dětech narozených v uvedených letech. Zjistili jsme, že celková proočkovanost vakcínou Infanrix Hexa, teda čtyřmi dávkami, je 98,2% a vakcínou Priorix, teda dvěmi dávkami, 97,26%. Proočkovanost proti tuberkulóze v letech 2009 a 2010 je 90,05%. Až 88,1% novorozenců bylo v prvním týdnu života očkováno proti tuberkulóze, teda podle pokynů očkovacího kalendáře (vyhlášky). Před dovršením jednoho věku života bylo 98,9% dětí očkováno třemi dávkami vakcíny Infanrix Hexa proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, přenosné dětské obrně, invazivnímu onemocnění Haemophilus influenzae typu b a virové hepatitidě B. Do osmnáctého měsíce věku bylo čtvrtou dávkou očkováno 97,4% dětí sledovaného souboru. První dávku vakcíny Priorix bylo od patnáctého měsíce věku očkováno 68,6%. Druhou dávkou bylo s odstupem šesti až deseti měsíců očkováno 75,4% dětí. Dále bylo zjištěno, že v 40,5% prověřených záznamech nebyly dodrženy termíny některé z dávek očkování. Nejčastěji bylo oddálení očkování ze zdravotních důvodů dítěte. Opomenutí rodičů k očkování bylo zaznamenáno ve dvou případech oddálení očkování. V roce 2010 byla indikace očkování proti tuberkulóze zaznamenána u jednoho novorozence. V roce 2011 bylo očkování proti tuberkulóze doporučeno čtyřem dětem ze sledovaného souboru. Ve všech případech bylo v kalmetizačním středisku provedeno očkování proti tuberkulóze. Podle provedené studie a získaných výsledků se domnívám, že cíle mé diplomové práce byli splněny a stanovené hypotézy pomocí výzkumného šetření potvrzeny.
Znalosti pracovníků školního stravování v Českobudějovickém regionu v oblasti potravinového práva
MAXOVÁ, Marie
V současnosti žijeme v době, která umožňuje široký a dostatečný výběr kvalitních potravin pro výživu dětí i dospělých. Stravovací návyky vznikají již v raném dětství a jsou této nabídce potravin přizpůsobovány. Stravovací návyky ovlivňuje i řada faktorů, které jsou spojeny s výživou jednotlivců nebo určitých skupin lidí. Mezi takové faktory patří i školní stravování. Školnímu stravování je v poslední době věnována velká pozornost, objevují se negativní ohlasy, které vycházejí především ze strany médií. Některé děti si stěžují, že jim strava ve školní jídelně nechutná, že se stále opakuje stejný typ jídelníčku, že si nemohou vybrat z více pokrmů, že jídlo je studené, personál je k nim nevlídný, nepoužívá vhodné oblečení, a další připomínky. To vede některé rodiče k úvaze, zda je tento způsob stravování pro jejich děti vhodný a zda by nebylo lepší zvolit jiný způsob stravování dětí v průběhu školní docházky. Zapomíná se na to, že často pouze v rámci školního stravování dostává žák nutričně a energeticky vyváženou stravu a že celý systém školního stravování směřuje k získání odpovídajících návyků v rámci zdravého způsobu výživy. Školní stravování je doprovázeno celou řadou nařízení a předpisů. Cílem této bakalářské práce je zjistit, zda je personál školních jídelen s těmito předpisy a nařízeními obeznámen a zda jsou jejich znalosti dostačující k výkonu epidemiologicky závažné činnosti. Tuto bakalářskou práci můžeme rozdělit na dvě části. První část práce je zaměřena na teoretickou stránku dané problematiky. V teoretické části se hovoří o zavedení správné výrobní a hygienické praxe, problematice systému založeného na zásadách HACCP, legislativě, která se vztahuje ke školnímu stravování a provádění státního zdravotního dozoru. Druhá část této bakalářské práce je část výzkumná. Šetření probíhalo v náhodně vybraných školních jídelnách v Českobudějovickém regionu. Výzkum probíhal pomocí anonymních dotazníků, určených pracovníkům školního stravování, zaměřených na jejich znalosti z oblasti potravinového práva. Byla stanovena následující hypotéza: H1 Většina pracovníků školního stravování má dostačující znalosti v oblasti potravinového práva pro výkon činnosti epidemiologicky závažné. Cíl práce byl splněn a hypotéza byla pomocí výzkumného šetření potvrzena. Tato práce může sloužit jako informační materiál pro zájemce o školní stravování, při školení pracovníků v oblasti potravinového práva. Výstupy z této práce mohou sloužit k potřebám výuky.

Viz též: podobná jména autorů
2 MAXOVÁ, Magdalena
2 Maxová, Magdalena
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.