Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Nové diety pro pacienty na dialýze
Kubíková, Kristýna ; Matějková, Miroslava (vedoucí práce) ; Zakiyanov, Oskar (oponent)
Tématem této bakalářské práce jsou nové diety pro dialyzované pacienty. Cílem práce bylo vytvořit nový systém jídelníčků, který by splňoval požadavky diety v dialyzačním období a zároveň usnadnil práci nutričním terapeutům. Původní systém vycházel z běžné racionální diety č. 3 a pro každého pacienta se zadával individuálně jako výběrová strava, aby se předešlo zařazení nevhodných pokrmů do jídelníčku. Tento systém byl časově náročný a nutriční hodnoty nesplňovaly požadavky dialyzační diety. V teoretické části se práce zabývá anatomií a fyziologií ledvin. Z onemocnění ledvin je zde kladen největší důraz na chronickou renální insuficienci (CHRI). Stěžejním bodem je léčba dialýzou a popis dietoterapie v tomto stádiu ledvinného selhání. V praktické části se práce zaměřuje na metodologii sestavování nových jídelníčku a ve výsledcích porovnává zlepšení nutričních hodnot oproti původní racionální dietě č. 3. Také se zabývá metodologií sestavování dotazníků. Hlavním výzkumným cílem dotazníku bylo zjistit spokojenost pacientů s novou dialyzační dietou. Dílčím cílem bylo zjistit nutriční bilanci jednotlivých pokrmů a ochotu pokračovat v tomto způsobu stravování i po ukončení hospitalizace. Na závěr bych chtěla uvést, že teoretická příprava nového druhu diety se podařila uvést do praxe. Dne 18. března roku...
Zásady výživy u pacientů v chronickém dialyzačním programu
MATĚJKOVÁ, Miroslava
Výživa hraje významnou roli v léčbě a zastavení progrese renálního onemocnění. Určujícím faktorem morbidity a mortality dialyzovaných pacientů je malnutrice, tedy podvýživa. U pacientů s renálním onemocněním často dochází ke sníženému příjmu potravy, a to vlivem nechutenství, deprese, ale také následkem chronického zánětu či nedostatečných antioxidačních mechanismů. Nevyhovující nutriční stav těchto pacientů musí být včas odhalen a řešen. Je třeba dbát na dostatečný příjem energie, bílkovin a vápníku a omezení příjmu draslíku, sodíku a fosfátu a také tekutin. Vhodná může být suplementace vitaminů a stopových prvků. Stav výživy by měl být pravidelně kontrolován. Výzkumná část práce dokládá závislost laboratorních hodnot na stavu výživy a také pozitivní vliv edukace na schopnost pacientů dodržovat zásady stravování.
Ovlivnění stavu diabetu mellitu II. typu výživou a adekvátní pohybovou aktivitou.
MATĚJKOVÁ, Miroslava
Cílem této práce je dokumentovat působení správné výživy na stav diabetu mellitu II. V teoretické části jsou popsány jednotlivé typy diabetu a jejich léčba. Následuje výklad o správné výživě a jejím působení na člověka s tímto onemocněním. Dále se teoretická část zabývá tím, jak může diabetikům pomoct pohybová aktivita. Rovněž jsou zmíněny psychologické aspekty onemocnění. Výzkumná část je založena na kazuistice pacientky s diabetem 2. typu. Autorka práce jí doporučila dietní jídelníček a navrhla plán pro pohybové aktivity. Práce obsahuje kompletní charakteristiku pacientky - rodinou, osobní, sociální a nutriční anamnézu, farmakologii, a dokumentuje průběh spolupráce s touto diabetičkou. Na závěr jsou zařazeny jídelní i pohybové plány, které autorka pro pacientku připravila.

Viz též: podobná jména autorů
8 MATĚJKOVÁ, Magdaléna
1 MATĚJKOVÁ, Marcela
8 MATĚJKOVÁ, Markéta
13 MATĚJKOVÁ, Martina
17 MATĚJKOVÁ, Michaela
8 Matejková, Magdaléna
9 Matejková, Monika
2 Matějková, M.
8 Matějková, Magdalena
4 Matějková, Marie
8 Matějková, Markéta
13 Matějková, Martina
17 Matějková, Michaela
1 Matějková, Miloslava
3 Matějková, Mirka
9 Matějková, Monika
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.