Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Somatické buňky v mléce a jejich vliv na technologické vlastnosti mléka
Lovasová, Renáta
Tato práce je zaměřená na somatické buňky v mléce a jejich vliv na zpracování mlékárenských výrobků. Somatické buňky jsou ukazatelem zdraví mléčné žlázy. Práce popisuje původ, druhy somatických buněk a faktory ovlivňující jejich počet. Jsou zde vylíčeny způsoby diagnostiky počtu somatických buněk. Somatické buňky jsou základem při diagnostice některých onemocnění, především mastitidy a metabolických poruch. Mastitida je zánět mléčné žlázy a nejčastějším a nejvýznamnějším onemocněním mléčné žlázy. Somatické buňky jsou ukazatelem zdravotního stavu metabolických chorob, především u acidózy, alkalózy a ketózy. Tyto choroby způsobují zhoršení kvality mléka a změny v jeho složení. To způsobuje horší zpracovatelnost mléka na mlékárenské produkty.
Hodnocení kvality mléčných výrobků vyrobených z kozího mléka
Lovasová, Renáta
Tato diplomová práce se věnuje tématu: Hodnocení kvality mléčných výrobků vyrobených z kozího mléka. V literárním přehledu práce popisuje složení a vlastnosti kozího mléka. Dále jsou v této práci popsané základní údaje o kozích mléčných produktech, především sýrech. Praktická část diplomové práce se zabývá měřením pH, titrační kyselosti, obsahu bílkovin, tuku, soli, sušiny a tuku v sušině u jednotlivých vzorků kozích sýrů. Dále byly výsledky vzájemně porovnávaly v rámci jednotlivých skupin kozích sýrů a současně mezi skupinami. Naměřené hodnoty analýz byly také srovnávaly s údaji na obalech. Nejnižších naměřených hodnot téměř ve všech analýzách dosahovala skupina roztíratelných sýrů. Nejvyšší naměřené hodnoty ve většině provedených analýzách byly zjištěny u polotvrdých sýrů ať už těch, které byly vyrobené pouze z kozího mléka i těch, které byly směsí kozího, kravského i ovčího mléka. Při srovnávání výsledků s obalem nejvíce hodnot odpovídalo u sušiny a obsahu bílkovin. Nejméně odpovídajících výsledků bylo zjištěno u tuku v sušině a obsahu soli kozích sýrů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.