|
Čirok cukrový jako krmný komponent v kompletní krmné směsi pro vykrmované králíky
Lajerová, Martina ; Plachý, Vladimír (vedoucí práce) ; Jaromír, Jaromír (oponent)
Literární část diplomové práce se zabývá výživou králíků, jejich trávicí soustavou, trávením živin, cekotrofií, nutričními požadavky a přehledem vhodných krmiv. Druhá část rešerše popisuje čirok obecný, jeho charakteristiku, obsažené nutriční látky a jeho využití jako krmného komponentu v kompletních krmných směsích.
Praktická část diplomové práce hodnotí vhodnost sušených rostlin čiroku cukrového jako krmného komponentu s nízkým obsahem škrobu pro králíky. Cílem práce bylo zjištění nutriční hodnoty čiroku cukrového jako krmného komponentu ve výživě brojlerových králíků.
Usušená a rozemletá zelená hmota čiroku cukrového byla zařazena ve dvou hladinách (10 % a 18 %) do pokusných kompletních krmných směsí pro vykrmované brojlerové králíky Hyla.
Kompletní krmné směsi byly sestaveny na základě nutričních požadavků králíků v období výkrmu. Do experimentu bylo zařazeno 27 zvířat, která byla zvážena a po dobu pokusu monitorována. V průběhu pokusu byly sledovány parametry výkrmnosti (přírůstek, konverze krmiva). Na základě analýz krmiv a výkalů byla určena bilanční stravitelnost vybraných živin. Bilanční stravitelnost byla spočítána jako rozdíl obsahu živin v krmivu a v tuhých výkalech, vyjádřena koeficientem stravitelnosti (v %).
Nejlepších hodnot bilanční stravitelnosti dosahovala kontrolní směs K, ovšem zvířata prospívala a dobře rostla i při zkrmování pokusných směsí C+10 a C+18 se zastoupením sušené zelené hmoty čiroku. Na základě bilančního pokusu nebylo možné vyvrátit hypotézu, že čirok cukrový je vhodným komponentem do kompletních krmných směsí pro vykrmované králíky.
|