Žádný přesný výsledek pro Lacina,, Lubor nebyl nalezen, zkusme místo něj použít Lacina Lubor ...
Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 15 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Aglomerace směsí pro krmení živočichů
Moravec, Jan ; Lacina,, Lubor (oponent) ; Svěrák, Tomáš (vedoucí práce)
Teoretická část práce je zaměřena na popis mechanických vlastností sypných krmných směsí komponovaných v kooperaci s Mendelovou univerzitou. Jedná se především o vlastnosti tokové, které jsou klíčové pro technologie zpracování těchto směsí. V prvé části je také obsažen obecný popis smykových přístrojů, detailněji je pak rozebrán Jenikeho smykový přístroj a Reometr FT4 od firmy Freeman Technology. Vzhledem ke komplexnosti a složitosti chování těchto látek bývají jejich vlastnosti určovány výhradně experimentální cestou, jíž se zabývá praktická část této práce. V praktické části lze najít popis výroby a analýzy vytvořených krmných směsí. Popsáno je měření vykonané na Jenikeho smykovém přístroji a na přístroji Rheometer FT4. Dále jsou rozebrána měření pevnosti a délky granulí a analýza sypkých krmných směsí na sítech. Analyzovanými materiály byly tedy krmné směsi pro krmení kuřat, které se vzájemně lišily obsahem moučných červů. Ze směsí byly následně vyrobeny granule, které byly poté také podrobeny měření.
Separace lipidů z buněčných tkání
Kotland, Vojtěch ; Lacina,, Lubor (oponent) ; Svěrák, Tomáš (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá separací lipidů z buněčných tkání. Práce je rozdělená na teoretickou a experimentální část. V teoretické části jsou shrnuty informace o lipidech, jejich vlastnostech a metodách používaných k jejich separaci z buněčných tkání. Porovnáním metod separace je zvolena jedna, která je poté aplikována v experimentální části. V závěru teoretické části je uvedeno několik vědeckých prací zabývajících se výzkumem v dané oblasti chemie. V experimentální části jsou popsány faktory ovlivňující zvolenou metodu separace lipidů z buněčných tkání. Měření byla volena tak, aby je bylo možné snadno reprodukovat. Pro každý faktor byly experimentálně zjištěny hodnoty, které zvyšovaly množství separovaného tuku. Faktory byly mezi sebou porovnány a jejich sumarizací bylo dosaženo optimalizace celé metody.
Processing of selected species of edible insects for food purposes
Masár, Martin ; Lacina,, Lubor (oponent) ; Svěrák, Tomáš (vedoucí práce)
This diploma thesis is focused on nutritional evaluation of selected insect powders from house crickets, yellow mealworms and lesser mealworms and of one insect-based food product, which was also developed as one of the aims of this work. In addition to basic nutritional analyzes, also ICP-OES for mineral composition and GC-FID for fatty acid composition were used. Also, the crude protein content, using CHNSO analyzer and content of EAA was determined. Using PCA analysis, samples of individual insect powders were successfully distinguished, which confirmed the diversity of individual insect species, and thanks to the projection into the plane of the principal components, it is possible to see in terms of which nutritional parameters they differ the most. Sensory analysis of the newly developed insect-based product with addition of lesser mealworm powder was also performed in comparison to competing products. The work also includes an extensive consumer survey on a sample of 2,019 participants, concerning the perception of entomophagy in the Czech Republic and Slovakia, which was conducted online.
Sušení organických materiálů
Fialová, Gabriela ; Lacina,, Lubor (oponent) ; Svěrák, Tomáš (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá obecnou charakteristikou sušících procesů, včetně druhů vlhkostí a vazeb v materiálu. Blíže popisuje vlastní průběh sušení a vybraná sušící zařízení. Součástí je také kapitola věnovaná proteinům, jejich změnám ve vzdušném prostředí se vzrůstající teplotou. Rozepsány jsou průběhy denaturací proteinů, a v neposlední řadě je zde pojednání o aktivitě vody a její závislosti na mikrobiálních reakcích v potravinách. Praktická část je zaměřena na experimentální měření sušících křivek drtě z larev potemníků, jejich sestrojení a následné vyhodnocení. Závěr je věnován měření aktivity vody vzorků drtě larev potemníků o různých vlhkostech.
Processing of selected species of edible insects for food purposes
Masár, Martin ; Lacina,, Lubor (oponent) ; Svěrák, Tomáš (vedoucí práce)
This diploma thesis is focused on nutritional evaluation of selected insect powders from house crickets, yellow mealworms and lesser mealworms and of one insect-based food product, which was also developed as one of the aims of this work. In addition to basic nutritional analyzes, also ICP-OES for mineral composition and GC-FID for fatty acid composition were used. Also, the crude protein content, using CHNSO analyzer and content of EAA was determined. Using PCA analysis, samples of individual insect powders were successfully distinguished, which confirmed the diversity of individual insect species, and thanks to the projection into the plane of the principal components, it is possible to see in terms of which nutritional parameters they differ the most. Sensory analysis of the newly developed insect-based product with addition of lesser mealworm powder was also performed in comparison to competing products. The work also includes an extensive consumer survey on a sample of 2,019 participants, concerning the perception of entomophagy in the Czech Republic and Slovakia, which was conducted online.
Aglomerace směsí pro krmení živočichů
Moravec, Jan ; Lacina,, Lubor (oponent) ; Svěrák, Tomáš (vedoucí práce)
Teoretická část práce je zaměřena na popis mechanických vlastností sypných krmných směsí komponovaných v kooperaci s Mendelovou univerzitou. Jedná se především o vlastnosti tokové, které jsou klíčové pro technologie zpracování těchto směsí. V prvé části je také obsažen obecný popis smykových přístrojů, detailněji je pak rozebrán Jenikeho smykový přístroj a Reometr FT4 od firmy Freeman Technology. Vzhledem ke komplexnosti a složitosti chování těchto látek bývají jejich vlastnosti určovány výhradně experimentální cestou, jíž se zabývá praktická část této práce. V praktické části lze najít popis výroby a analýzy vytvořených krmných směsí. Popsáno je měření vykonané na Jenikeho smykovém přístroji a na přístroji Rheometer FT4. Dále jsou rozebrána měření pevnosti a délky granulí a analýza sypkých krmných směsí na sítech. Analyzovanými materiály byly tedy krmné směsi pro krmení kuřat, které se vzájemně lišily obsahem moučných červů. Ze směsí byly následně vyrobeny granule, které byly poté také podrobeny měření.
Separace lipidů z buněčných tkání
Kotland, Vojtěch ; Lacina,, Lubor (oponent) ; Svěrák, Tomáš (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá separací lipidů z buněčných tkání. Práce je rozdělená na teoretickou a experimentální část. V teoretické části jsou shrnuty informace o lipidech, jejich vlastnostech a metodách používaných k jejich separaci z buněčných tkání. Porovnáním metod separace je zvolena jedna, která je poté aplikována v experimentální části. V závěru teoretické části je uvedeno několik vědeckých prací zabývajících se výzkumem v dané oblasti chemie. V experimentální části jsou popsány faktory ovlivňující zvolenou metodu separace lipidů z buněčných tkání. Měření byla volena tak, aby je bylo možné snadno reprodukovat. Pro každý faktor byly experimentálně zjištěny hodnoty, které zvyšovaly množství separovaného tuku. Faktory byly mezi sebou porovnány a jejich sumarizací bylo dosaženo optimalizace celé metody.
Sušení organických materiálů
Fialová, Gabriela ; Lacina,, Lubor (oponent) ; Svěrák, Tomáš (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá obecnou charakteristikou sušících procesů, včetně druhů vlhkostí a vazeb v materiálu. Blíže popisuje vlastní průběh sušení a vybraná sušící zařízení. Součástí je také kapitola věnovaná proteinům, jejich změnám ve vzdušném prostředí se vzrůstající teplotou. Rozepsány jsou průběhy denaturací proteinů, a v neposlední řadě je zde pojednání o aktivitě vody a její závislosti na mikrobiálních reakcích v potravinách. Praktická část je zaměřena na experimentální měření sušících křivek drtě z larev potemníků, jejich sestrojení a následné vyhodnocení. Závěr je věnován měření aktivity vody vzorků drtě larev potemníků o různých vlhkostech.
Tvorba národní pozice k vinařské reformě v rámci SZP: případ konceptu Multilevel governance? (příklad Francie)
Svačinová, Tereza ; Rovná, Lenka (vedoucí práce) ; Šlosarčík, Ivo (oponent) ; Lacina, Lubor (oponent)
Disertační práce "Tvorba národní pozice k vinařské reformě v rámci společné zemědělské politiky: případ konceptu Multilevel governance? (příklad Francie)" zkoumá použitelnost teoretického konceptu Multilevel governance (MLG) v prostředí Společné zemědělské politiky (SZP) Evropské unie. Jako konkrétní případ výzkumu v rámci SZP byla vybrána reforma Společné organizace trhu s vínem z roku 2008. Práce se detailněji zaměřuje na tvorbu národní pozice k této reformě v případě Francie. Cílem práce je objasnění chování aktérů zapojených do procesu vyjednávání vinařské reformy SZP a míra, do jaké odpovídá principům konceptu MLG. Podle hlavní hypotézy práce chování aktérů zapojených do procesu tvorby stanoviska členských zemí v rámci vybrané oblasti SZP odpovídá principům konceptu MLG. Dalším dílčím záměrem práce je identifikovat specifika daného státu, která by mohla mít vliv na aplikovatelnost některých aspektů konceptu MLG. Některé aspekty konceptu MLG nebyly na případu Francie dokázány z důvodu silného vlivu specifik daného státu, proto byl proveden ještě dodatečný exkurz do procesu vyjednávání této reformy v ČR. I v tomto případě byly potvrzeny pouze některé aspekty konceptu MLG. Práce došla k závěru, že koncept MLG je na případ vyjednávání vinařské reformy pouze částečně aplikovatelný, protože nedochází ke...
NEW TOOLS OF RESEARCH GOVERNANCE: Cases of research policy implementation in the Czech Republic, Sweden and the European Union
Young, Mitchell ; Rovná, Lenka (vedoucí práce) ; Šlosarčík, Ivo (oponent) ; Lacina, Lubor (oponent)
Výzkumná politika je považována za hnací motor znalostní ekonomiky a jako taková se stává předmětem stále intenzívnějšího zájmu tvůrců evropské legislativy. Evropská unie i jednotlivé členské státy začaly vytvářet a zavádět celou řadu nových nástrojů pro evaluaci a financování výzkumu. Zvláště charakteristické nástroje potom vyvinulo Švédsko a Česká republika. Tato disertační práce prostřednictvím čtyř případových studií zkoumá, proč jsou používány právě dané nástroje hodnocení a financování výzkumu a jaký mají na výzkum dopad. Práce využívá konceptuální rámec ideálních typů pro kategorizaci veřejné správy a jeho prostřednictvím dokazuje, že tyto nové nástroje výzkumných politik mohou být zařazeny mezi reformy typu New Public Management. Tato disertační práce vytváří teoretický model, který operacionalizuje nové institucionální teorie. Tento model také umožňuje odhalení toho, jaká ideologie stojí za nástroji výzkumné politiky a odkrývá způsob, jakým ovlivňuje chování jedinců v akademickém prostředí. Výsledky prokazují, že silný zkreslující vliv na postup výzkumu má mechanismus institucionální teorie racionální volby, který je zakořeněný v nástrojích New Public Management. Tento vliv je nicméně zmírněn historickými a normativními faktory, jež komplexní systém vysokoškolského výzkumu rovněž ovlivňují. Powered...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 15 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.