Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Srovnání železo redukčních vlastností flavonolů a flavanonů
Kyjovská, Veronika ; Mladěnka, Přemysl (vedoucí práce) ; Karlíčková, Jana (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Studentka: Veronika Kyjovská Školitel: PharmDr. Přemysl Mladěnka, Ph.D. Název diplomové práce: Srovnání železo-redukčních vlastností flavonolů a flavanonů Cílem této diplomové práce bylo srovnat železo-redukční vlastnosti flavonolů a flavanonů v různých koncentracích, v různých patofyziologických pH a v nepufrovaném prostředí. K tomuto cíli byla využita spektofotometrická metoda s indikátorem železnatých iontů, ferrozinem. Výsledky v pH 4,5 a v nepufrovaném prostředí byly téměř srovnatelné, zatímco v pH 5,5 flavonoidy neprokázaly téměř žádnou redukční aktivitu. Při pH 6,8 a 7,5 flavonoidy neredukovaly železité ionty vůbec. Zástupci s největší redukční aktivitou patří převážně do skupiny flavonolů (kvercetin, kaempferol, morin, myricetin). Pouze jeden zástupce flavanonů - taxifolin projevil stejnou redukční aktivitu jako jmenovaní zástupci flavonolů. Je to zřejmě způsobeno přítomností 3-hydroxyskupiny v C kruhu. Ostatní zástupci flavanonů tuto skupinu neobsahují a vykazují minimální redukční schopnosti. Sníženou redukční aktivitu má také zástupce flavonolů - rutin, který má tuto 3-hydroxyskupinu substituovanou cukerným zbytkem. Redukční vlastnosti flavonoidů mohou vést k potenciaci Fentonovy reakce,...
Srovnání železo redukčních vlastností flavonolů a flavanonů
Kyjovská, Veronika ; Mladěnka, Přemysl (vedoucí práce) ; Karlíčková, Jana (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Studentka: Veronika Kyjovská Školitel: PharmDr. Přemysl Mladěnka, Ph.D. Název diplomové práce: Srovnání železo-redukčních vlastností flavonolů a flavanonů Cílem této diplomové práce bylo srovnat železo-redukční vlastnosti flavonolů a flavanonů v různých koncentracích, v různých patofyziologických pH a v nepufrovaném prostředí. K tomuto cíli byla využita spektofotometrická metoda s indikátorem železnatých iontů, ferrozinem. Výsledky v pH 4,5 a v nepufrovaném prostředí byly téměř srovnatelné, zatímco v pH 5,5 flavonoidy neprokázaly téměř žádnou redukční aktivitu. Při pH 6,8 a 7,5 flavonoidy neredukovaly železité ionty vůbec. Zástupci s největší redukční aktivitou patří převážně do skupiny flavonolů (kvercetin, kaempferol, morin, myricetin). Pouze jeden zástupce flavanonů - taxifolin projevil stejnou redukční aktivitu jako jmenovaní zástupci flavonolů. Je to zřejmě způsobeno přítomností 3-hydroxyskupiny v C kruhu. Ostatní zástupci flavanonů tuto skupinu neobsahují a vykazují minimální redukční schopnosti. Sníženou redukční aktivitu má také zástupce flavonolů - rutin, který má tuto 3-hydroxyskupinu substituovanou cukerným zbytkem. Redukční vlastnosti flavonoidů mohou vést k potenciaci Fentonovy reakce,...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.