|
Využití FT NIR spektroskopie v mlékárenském průmyslu
Kozelková, Monika
Cílem doktorské práce bylo ověřit a zhodnotit možnosti použití NIR spektroskopie v mlékárenském průmyslu. Kvantitativný kalibrace byly vytvořeny pro stanovení koncentrace, anebo fyzikálních parametrů ovčího a kozího mléka, mražených krémů, Olomouckých tvarůžků, sušené sladké syrovátky, syřidel a vytvořených sýřenin. Referenčními metodami byly stanoveny základní složky, jako sušina, tuk, bílkoviny, laktosa, atd., ale i minoritní složky, jako např. mastné kyseliny, a také fyzikální vlastnosti jako pH, ° SH. Všechny vzorky byly proměřeny na spektrofotometru FT NIR Antaris. Pro tvorbu kalibrací byl použit algoritmus metody částečných nejmenších čtverců (PLS) a dále Diskriminační analýzy. Ve většině případů byly vyvinuty velmi dobré kalibrace, jejichž korelační koeficienty byly v rozmezí od 0,858 -- 0,999. Diskriminační analýzou jsme ověřovali schopnost FT NIR spektrofotometru přiřadit analyzovaná spektra do předem definovaných tříd a tím stanovit rozdíly mezi skupinami vzorků u Olomouckých tvarůžků, syřidel a sýřenin. Výsledky práce potvrzují vhodnost NIR spektroskopie pro využití v mlékárenském průmyslu jak při hodnocení kvantitativních, tak i kvalitativních parametrů vstupních surovin, meziproduktů, ale i finálních výrobků.
|