Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Perspektivy využití matolin révy vinné ve zpracovatelských technologiích
Koptová, Zuzana
Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit perspektivy využití a zpracování matolin révy vinné. Existuje celá řada možností pro využití tohoto produktu. Lze je využít například k výrobě grappy, krmiva pro hospodářská zvířata, kompostu, oleje apod. Praktická část je zaměřena na experimentální stanovení vybraných fyzikálních parametrů (vlhkosti matolin, objemové hmotnosti matolin, podílu třapin v hroznech, podílu semen a slupek v matolinách) u zvolených vzorků matolin. Uvedené parametry byly zkoumány u matolin odrůd Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Chardonnay, Frankovka, Cabernet Moravia a Dornfelder a to z ročníku 2014 a 2015, u kterých byl velmi rozdílný vývoj počasí. Zjištěné hodnoty byly vyobrazeny v grafech a byly zkonfrontovány s výsledky autorů literárních zdrojů. Ze zjištěných výsledků lze uvést například následující mezní hodnoty. Průměrná vlhkost matolin všech zkoumaných odrůd v roce 2014 činila 65 %, v roce 2015 pak 66 %. Vlhkost matolin červených odrůd byla nepatrně nižší než u bílých. Nejvyšší hodnotu objemové hmotnosti vykazovala v obou letech odrůda Dornfelder (693 kg.m-3 v roce 2014, 724 kg.m-3 v roce 2015). Podíl třapin u vybraných odrůd kolísal v roce 2014 od 3,9 % (Chardonnay) do 6,2 % (Cabernet Moravia). Průměrná hodnota podílu semen byla 27 % v roce 2014 a v roce 2015 pak 28,5 %. Průměrný podíl slupek činil 73 % v roce 2014 a 71,6 % v roce 2015.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.