Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv zdroje zinku na antioxidační status laboratorních potkanů
Konvalinová, Žaneta
Zinek je esenciálním prvkem, jež má v našem organismu řadu významných funkcí. Cílem práce bylo ověřit vliv dietních zinkových nanokomplexů jako alternativního zdroje zinku pro živočišný organismus. Jako experimentální model pro tento pokus byli použiti samci laboratorního potkana outbredního kmene Wistar albino. Potkani byli rozděleni do 3 skupin. V každé skupině bylo ustájeno 6 samců. První skupina (kontrola) (n = 6) potkanů sloužila jako kontrolní a nebyla jí dávka zinku navýšena. Druhé skupině (Zn-EDT) zvířat (n = 6) byly dávkovány zinkové nanočástice (v množství 200 mg/kg diety). Třetí skupině (Zn-NTA) potkanů (n = 6) byl dávkován zinek ve formě zinkových nanočástic (v množství 200 mg/kg diety). Potkani byli po 15 dnech trvání experimentu usmrceni. Od zvířat byly získány vzorky erytrocytů a jater, které byly ihned po odběru podrobeny patřičným analýzám. Byla analyzována antioxidační aktivita pomocí metod FR a DPPH, aktivita SOD, metallothionein a koncentrace zinku. Výsledky ukazují, že v erytrocytech došlo ke snížení antioxidační kapacity, jež bylo u Zn-NTA statisticky průkazné (P < 0,05). Koncentrace zinku v erytrocytech se neprůkazně zvýšila. V játrech došlo ke statisticky průkaznému zvýšení (P < 0,05) metallothioneinu.
Maso a maso nahrazující suroviny pro masnou výrobu
Konvalinová, Žaneta
Bakalářská práce se zabývá masem a jeho náhražkami v masných výrobcích. První a druhá kapitola práce se zabývá definicí masa a masných výrobků a jejich jakostí, kde je prioritní bezpečnost potravin. Třetí kapitola se věnuje náhražkám rostlinného a živočišného původu, které jsou využívány především z ekonomického hlediska. Z rostlinných náhražek dominují škrob, vláknina, sójové bílkoviny a bílkoviny obilovin. Z živočišných bílkovin jsou to bílkoviny mléčné, vaječné, krevní, kolagen a nepopulární strojně oddělené maso. Především drůbeží strojně oddělené maso, které se vyskytuje v mnohých drůbežích výrobcích. V posledních kapitolách jsou uvedeny výrobky, které mohou dle legislativy dané náhražky obsahovat (mělněné výrobky), či nikoliv (šunky nejvyšší jakosti a výběrové).

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.