Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Posouzení výživového stavu v komplexní diagnostice a managementu geriatrické křehkosti
Klbíková, Tereza ; Topinková, Eva (vedoucí práce) ; Meisnerová, Eva (oponent)
Cíle práce: Cílem této neintervenční observační studie bylo zjistit prevalenci křehkosti v souboru 200 geriatrických pacientů a její korelaci a závislost ve vztahu k nutričnímu stavu. Též zhodnotit vzájemné korelace mezi jednotlivými položkami testových baterií MNA - SF a SPPB a určit, zda má hmotnostní úbytek vztah ke zhoršeným výsledkům v hodnocení geriatrické křehkosti. Dále zhodnotit, zda kognitivní funkce ovlivňují nutriční stav a zároveň zda nutriční stav ovlivňuje soběstačnost probandů zkoumaného souboru. Metody: Jako data k této diplomové práci byly využity výsledky standardně vy-užívaných testů v rámci komplexního geriatrického hodnocení (Comprehensive Geriatric, Assessment, CGA) Geriatrické kliniky VFN a 1. LF UK, které zahrnují posouzení soběstačnosti (ADL) a fyzické zdatnosti (SPPB), poznávacích a kognitivních funkcí (MMSE) a posouzení stavu výživy (MNA - SF). U pacientů byla též zjišťována tělesná hmotnost, výška a BMI. Výsledky: Do studie bylo zařazeno celkem 200 pacientů, z nichž 46 (23 %) bylo mužů a 154 žen (77 %). Geriatrická křehkost byla diagnostikována u 59,5 % pacientů, 29,5 % pacientů bylo klasifikováno jako "pre-frailty" (v riziku rozvoje křehkosti) a 19 % mělo dobrou fyzickou zdatnost. Podvyživených pacientů v tomto souboru bylo 15,5 %, v riziku podvýživy 37,5 % a v dobrém...
Zásady dietní léčby při diabetickém onemocnění ledvin
Klbíková, Tereza ; Flekač, Milan (vedoucí práce) ; Zakiyanov, Oskar (oponent)
Bakalářská práce pojednává o dietních opatřeních při diabetickém onemocnění ledvin. V teoretické práci se zabývá obecně pojmem diabetes mellitus 2. typu, jeho definicí, klasifikací, epidemiologií, léčbou a komplikacemi. Dále rozebírá samostatně pojem diabetické onemocnění ledvin jako velmi závažnou komplikaci diabetes mellitus 2. typu a rozebírá zásady dietní léčby při tomto onemocnění. Konkrétně pojednává o dietoterapii u predialyzovaných, hemodialyzovaných a transplantovaných pacientů. Předmětem praktické části bakalářské práce je aplikace teoretických poznatků v klinické praxi. Cílem je sestavení jídelního plánu a tabulky záměn k němu přiřazeném pro pacienty predialyzované a transplantované. Dále zhodnocení jejich příjmu stravy, rozbor zdravotního stavu pacienta a laboratorní hodnoty u vybraných pacientů. Práce se zabývá možností realizace výživových doporučení v klinické praxi, jejich úskalími a možnostmi, jak jim čelit. Klíčová slova: diabetes mellitus 2. typu, diabetické onemocnění ledvin, dietoterapie, příjem stravy, jídelní plán

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.