|
Stability of Vitamins in Intralipid Emulsions and Degradation of Ascorbic Acid
Khýnová, Lucie ; Solich, Petr (vedoucí práce) ; Nováková, Lucie (oponent)
Podvýživa je stav, ve kterém nedostatek energie, proteinů a ostatních živin má znatelně nepříznivý dopad na tkáně, jejich funkci a složení1 . Parenterální výživa je alternativní metoda poskytování nutriční podpory pro pacienty prostřednictvím žilního systému3 . Směsi parenterální výživy se skládají z tuků, sacharidů, proteinů, vitamínů, stopových prvků, elektrolytů a tekutin. Vitamíny jsou považovány za nejméně stabilní složky v parenterálních směsích, a tudíž by měly být přidány bezprostředně před aplikací infuze. Cílem mé práce bylo získat informace o stabilitě vitamínů ve směsi Intralipid® v závislosti na různých skladovacích podmínkách a na době skladování. Vitamíny rozpustné ve vodě a v tucích byly testovány ve směsi Intralipid® emulze (Fresenius Kabi) se substancí Solvitio® N obsahující vitamíny rozpustné ve vodě a s emulzí obsahující vitamíny rozpustné v tucích-Vitlipid® N. Celkem bylo připraveno šest 50ml injekčních stříkaček. Každá z nich byla naplněna 47 ml Intralipidové směsi a uzavřena. Testování chemické a fyzikální stability bylo provedeno v čase nula, po 7, 14 a 29 dnech skladování v lednici následované 24 a 48 hodinovým skladováním těchto směsí při okolní teplotě. Provedené fyzikální testy zahrnovaly měření hodnot pH, osmolality, mikroskopii, a měření velikosti částic laserovou...
|
|
Stabilita vitamínů ve směsích pro parenterální výživu
Khýnová, Lucie ; Solich, Petr (vedoucí práce) ; Nováková, Lucie (oponent)
Parenterální výživa je alternativní metoda poskytování nutriční podpory pro pacienty prostřednictvím žilního systému. Pacienti vybraní pro parenterální výživu jsou podvyživení nebo mají potenciál k podvyživenosti. Směsi parenterální výživy se skládají z tuků, sacharidů, proteinů, vitamínů, stopových prvků, elektrolytů a tekutin. Vitamíny jsou považovány za nejméně stabilní složky v parenterálních směsích, a tudíž by měly být přidány bezprostředně před aplikací infuze. Cílem mé práce bylo získat informace o stabilitě vitamínů ve směsích s parenterální výživou v závislosti na různých skladovacích podmínkách a na době skladování. Vitamíny rozpustné ve vodě a v tucích byly testovány ve směsi Kabiven® Bag (Fresenius Kabi) s Vitlipid® N emulzí obsahující vitamíny rozpustné v tucích a s roztokem obsahujícím vitamíny rozpustné ve vodě - Solvitio® N. Celkem bylo připraveno šest směsí, tři s přídavkem stopových prvků obsažených v Additrace® koncentrátu a tři bez přídavku stopových prvků. Testování fyzikální a chemické stability bylo provedeno v čase přípravy směsí, po 7, 14 a 29 dnech skladování v lednici následované 24 a 48 hodinovým skladováním těchto směsí při okolní teplotě. Směsi byly chráněny před světlem po celou dobu skladování. Provedené fyzikální testy zahrnovaly měření hodnot pH, osmolarity,...
|
|
Stability of Vitamins in Intralipid Emulsions and Degradation of Ascorbic Acid
Khýnová, Lucie ; Nováková, Lucie (oponent) ; Solich, Petr (vedoucí práce)
Podvýživa je stav, ve kterém nedostatek energie, proteinů a ostatních živin má znatelně nepříznivý dopad na tkáně, jejich funkci a složení1 . Parenterální výživa je alternativní metoda poskytování nutriční podpory pro pacienty prostřednictvím žilního systému3 . Směsi parenterální výživy se skládají z tuků, sacharidů, proteinů, vitamínů, stopových prvků, elektrolytů a tekutin. Vitamíny jsou považovány za nejméně stabilní složky v parenterálních směsích, a tudíž by měly být přidány bezprostředně před aplikací infuze. Cílem mé práce bylo získat informace o stabilitě vitamínů ve směsi Intralipid® v závislosti na různých skladovacích podmínkách a na době skladování. Vitamíny rozpustné ve vodě a v tucích byly testovány ve směsi Intralipid® emulze (Fresenius Kabi) se substancí Solvitio® N obsahující vitamíny rozpustné ve vodě a s emulzí obsahující vitamíny rozpustné v tucích-Vitlipid® N. Celkem bylo připraveno šest 50ml injekčních stříkaček. Každá z nich byla naplněna 47 ml Intralipidové směsi a uzavřena. Testování chemické a fyzikální stability bylo provedeno v čase nula, po 7, 14 a 29 dnech skladování v lednici následované 24 a 48 hodinovým skladováním těchto směsí při okolní teplotě. Provedené fyzikální testy zahrnovaly měření hodnot pH, osmolality, mikroskopii, a měření velikosti částic laserovou...
|
|
Stabilita vitamínů ve směsích pro parenterální výživu
Khýnová, Lucie ; Solich, Petr (vedoucí práce) ; Nováková, Lucie (oponent)
Parenterální výživa je alternativní metoda poskytování nutriční podpory pro pacienty prostřednictvím žilního systému. Pacienti vybraní pro parenterální výživu jsou podvyživení nebo mají potenciál k podvyživenosti. Směsi parenterální výživy se skládají z tuků, sacharidů, proteinů, vitamínů, stopových prvků, elektrolytů a tekutin. Vitamíny jsou považovány za nejméně stabilní složky v parenterálních směsích, a tudíž by měly být přidány bezprostředně před aplikací infuze. Cílem mé práce bylo získat informace o stabilitě vitamínů ve směsích s parenterální výživou v závislosti na různých skladovacích podmínkách a na době skladování. Vitamíny rozpustné ve vodě a v tucích byly testovány ve směsi Kabiven® Bag (Fresenius Kabi) s Vitlipid® N emulzí obsahující vitamíny rozpustné v tucích a s roztokem obsahujícím vitamíny rozpustné ve vodě - Solvitio® N. Celkem bylo připraveno šest směsí, tři s přídavkem stopových prvků obsažených v Additrace® koncentrátu a tři bez přídavku stopových prvků. Testování fyzikální a chemické stability bylo provedeno v čase přípravy směsí, po 7, 14 a 29 dnech skladování v lednici následované 24 a 48 hodinovým skladováním těchto směsí při okolní teplotě. Směsi byly chráněny před světlem po celou dobu skladování. Provedené fyzikální testy zahrnovaly měření hodnot pH, osmolarity,...
|