Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Výluhy z vermikompostů produkovaných za odlišných podmínek
Kahanec, Julius ; Hanč, Aleš (vedoucí práce) ; Pavel, Pavel (oponent)
Hlavním smyslem této práce bylo zjistit, zda má aerace a doba vyluhování vliv na vlastnosti výluhů produkovaných za odlišných podmínek. Výluhy pro náš pokus byly získány z pěti různých druhů vermikompostů (z koňského hnoje, digestátu, matoliny, jablečných výlisků a z kuchyňského odpadu). Vždy byl navážen1kg vermikopostu a pomocí speciálního extrakčního zařízení probíhalo vyluhování v 9 litrech vody. Pokus vždy probíhal 48 hodin a v předem stanovených intervalech byly odebírány kontrolní vzorky. Vždy po 1h, 6h, 12h, 24h a 48h. Výluhy byly připravovány ve dvou variantách. První varianta byla bez aerace za stálé teploty 30 °C a za stálého míchání 750 ot. Min. Druhá varianta byla s aerací za stálé teploty 30 °C a za stálého míchání 750 ot. Min. V této práci jsou hodnoceny výluhy z hlediska obsahů amonného (N-NH4+), nitrátového (N-NO3-), celkového dusíku, rozpuštěného organického uhlíku (DOC). Analytické přístroje umístěné na zařízení naměřily zbylé veličiny hodnocené v této práci - pH, měrná vodivost a obsah rozpuštěného kyslíku. Výluhy produkované s aerací dosahovaly obecně vyšších hodnot sledovaných vlastností než výluhy produkované bez aerace. Tento rozdíl ale byl jen 6 %. Nejvyšší nárůst hodnot byl ve výskytu amonného dusíku a to ve variantě s aerací. Další sledované vlastnosti byly vyšší jen o jednotky procent.. Vliv doby vyluhování na vlastnosti výluhů byl zřetelný. Nejvyšší nárůst hodnot byl v prvních 24 hodinách, kdy hodnoty stoupaly nejvýrazněji. Zbylých 24 hodin už takový význam nemělo. Čas měl jistě velký vliv na vlastnosti výluhů, ale posledních 24 hodin vyluhování vlastnosti již významně neměnilo, takže není nezbytně nutné vyluhovat 48 hodin.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.