Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Determination of Amygdalin content in trade stone fruits and its biological activity in cultured cancer cells
Janatová, Marie ; Jahodář, Luděk (vedoucí práce) ; Hronek, Miloslav (oponent)
Janatová, M.: Stanovení obsahu amygdalinu v tržních peckovinách a jeho biologická aktivita v buněčných kulturách karcinomu. Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra Farmaceutické botaniky a ekologie, Hradec Králové, 2015, 74 s. Peckovice podtřídy Amygdaleae čeledi Rosaceae jsou známy pro své antioxidační účinky, výživové látky a vitaminy. Jejich semena jsou ale hlavně spojována s obsahem kyanogenního glykosidu amygdalinu a jeho potenciálnímu inhibičnímu efektu na rakovinné buňky. Cílem této práce byla kvantitativní analýza obsahu amygdalinu v extraktech semen tržních peckovin (meruněk, mandlí, švestek, třešní, višní, broskví) a jednoho výživového doplňku B17 APRICARC®. Extrakce byla provedena metanolem v Soxhletově extraktoru a analyzována pomocí TLC a reverzní HPLC s UV detekcí o vlnové délce 214 - 215 nm. Nejvyšší koncentrace amygdalinu byla naměřena ve zralých semenech meruněk se střední hodnotou 79,59 mg/g semen. Nedetekovatelné množství se ukázalo u všech sladkých mandlí a meruněk přivezených z Pákistánu. Enzymatická hydrolýza a degradace amygdalinu β-gluko- sidázou byla provedena in vitro a analyzována reverzní vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií (rp-HPLC). Dále byly provedeny biologické testy účinku amygdalinu a enzymu β-glukosidázy z mandlí na...

Viz též: podobná jména autorů
4 Janatová, Marcela
3 Janatová, Markéta
1 Janatová, Martina
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.