|
Vliv přídavku česnekového extraktu do krmné dávky drůbeže na senzorické vlastnosti masa
Janíčková, Tereza
V práci byl sledován vliv přídavků česnekového olejového extraktu do krmné dávky 72 brojlerovým kohoutkům Ross 308 na jejich živou hmotnost, podíl jatečně opracovaného těla kohoutků, výtěžnost prsní a stehenní svaloviny, obsah vybraných složek masa, kterými byla sušina, tuk a dusíkaté látky, a zejména na senzorické vlastnosti prsní a stehenní svaloviny. Kohoutci byli rozděleni do 3 skupin (1 kontrolní a 2 pokusné), kdy krmné směsi obsahovaly 0 g; 5 g a 10 g česnekového olejového extraktu na kilogram krmné směsi. Hlavním cílem bylo zjistit jatečnou výtěžnost prsní a stehenní svaloviny kohoutků a zejména senzorické ohodnocení jejich prsní a stehenní svaloviny z kontrolní a pokusných skupin. Přídavek česnekového olejového extraktu neměl pozitivní statisticky průkazný vliv (P > 0,05) na výtěžnost prsní a stehenní svaloviny kohoutků. V rámci senzorického ohodnocení prsní svaloviny byl statisticky průkazný pozitivní vliv prokázán pouze u přídavku 10 g česnekového olejového extraktu na kg směsi a to na její žvýkatelnost (P < 0,01) a šťavnatost (P < 0,05). V rámci ohodnocení stehenní svaloviny byl statisticky průkazný pozitivní vliv prokázán pouze u přídavku 10 g česnekového olejového extraktu na kg směsi a to na její šťavnatost (P < 0,01). Přídavky česnekového olejového extraktu neměly negativní dopad na hodnocené parametry kromě neprůkazně nižších hodnot (P > 0,05) v rámci dusíkatých látek u obou svalovin, sušiny u prsní svaloviny a procentické výtěžnosti stehenní svaloviny. Přídavek česnekového olejového extraktu nepůsobil negativně a ze senzorického ohodnocení prsní a stehenní svaloviny vyplývá, že dávka 10 g česnekového olejového extraktu na kilogram krmné směsi dosahovala lepších výsledků ve srovnání s nižším přídavkem tohoto extraktu.
|