Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Eliminace výskytu vajec s poškozenou skořápkou u nosných hybridů na konci snášky
Horník, Radek
Zhoršující se kvalita skořápky v závislosti na věku nosnic způsobuje producentům konzumních vajec značné ekonomické ztráty. Cílem pokusu bylo zjistit, zda zkrmování vitamínu D3 ve formě 25-hydroxivitaminu D3 zlepší kvalitu skořápky po 46. týdnu věku hejna. Do sledování byly zahrnuty dvě haly s hejny nosnic Lohmann Brown-Classic, které byly ustájeny v obohacené klecové technologii. Obě haly byly krmeny stejnou krmnou směsí od jednoho dodavatele. Od 38. týdne věku byla v pravidelných dvoutýdenních intervalech odebírána vejce v počtu 60 ks z každé haly za každé sledování. U těchto vajec byla stanovena hmotnost vajec a pevnost, hmotnost a tloušťka skořápky. Od 46. týdne se na jedné hale začal v krmné směsi zkrmovat kromě vitamínu D3 jeho hydroxianalog 25-hydroxivitamin D3. Sledování uvedených parametrů probíhalo až do 67. týdne věku. Bylo zjištěno, že na hale, kde byl zkrmován 25-hydroxivitamin D3 byla lehčí vejce (P < 0,001), což bylo způsobeno tím, že na této hale byla průkazně lehčí vejce ještě před pokusným zásahem (P < 0,05). S hmotností vajec úzce souvisí hmotnost skořápky, která byla také průkazně nižší na pokusné hale (P < 0,05). V pevnosti a tloušťce skořápky nebyl mezi halami průkazný rozdíl. Na hmotnost vajec a skořápky i na tloušťku skořápky měl průkazný vliv věk hejna (P < 0,001). Nebyl zjištěn pozitivní vliv 25 hydroxivitaminu D3 na kvalitu skořápky.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.