Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Úloha výživy v prevenci osteoporózy: vápník, bílkoviny a střevní mikrobiota
Holánová, Karolína ; Zikán, Vít (vedoucí práce) ; Vágnerová, Tereza (oponent)
Úvod: Osteoporóza je definována jako systémové metabolické onemocnění skeletu, charakterizovaném sníženým množstvím kostní hmoty a zhoršením mikroarchitektury kostní tkáně s výsledným zvýšením lomivosti a následným výskytem zlomenin. U žen po menopauze může za zvýšení rizika vzniku osteoporózy nedostatek pohlavních hormonů - estrogenů. Cíl: Cílem diplomové práce bylo zhodnotit nutriční stav žen po menopauze s osteoporózou (S OP) a bez osteoporózy (BEZ OP) se zaměřením na vápník, bílkoviny a nutrienty ovlivňující střevní mikrobiotu (prebiotika a probiotika). Metody: Nutriční stav byl hodnocen na základě rozboru třídenních jídelníčků a dotazníkového šetření tykající se stravovacích preferencí. Množství jednotlivých živin v jídelníčcích respondentek bylo získáno pomocí webové stránky www.kaloricketabulky.cz. Denzity kostního minerálu byly měřeny pomocí dvouenergiová rentgenové absorpciometrie (DXA). Výsledky: Nutriční rozbor jídelníčků neukázal ve většině případů žádné statisticky významné rozdíly v příjmu živin. Jako statisticky významné se ukázaly pouze rozdíly v příjmu bílkovin a vlákniny mezi skupinou žen s OP a kontrolní skupinou žen bez OP, vyšší příjem vykazovala skupina bez OP. U obou skupiny byl zjištěn vyšší příjem energie, tuků a bílkovin oproti doporučeným hodnotám. Naopak nízký příjem u...
Výživa u chronických onemocnění zažívacího traktu
HOLÁNOVÁ, Karolína
V mé práci se zabývám výživou u osob trpící Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou a sleduji, jak tyto osoby dodržují pravidelnost a pestrost stravy. V teoretické části se věnuji charakteristice Crohnovy choroby i ulcerózní kolitidy, jejich příznakům, komplikacím a léčbě. Významnou součástí práce je také strava a dietní doporučení pro období remise a relapsu. V praktické části bylo provedeno kvalitativní šetření, které mělo dvě části. První část tvořily týdenní jídelníčky od každého respondenta a jejich propočty v programu Nutriservis Professional a následné zhodnocení. V každém jídelníčku se sledoval příjem základních živin, bílkovin, tuků, sacharidů, dále i celkový energetický příjem a množství přijaté vlákniny. Všichni respondenti byli edukováni, jak jídelníček zapisovat. Druhou část tvořily polostrukturované rozhovory. Rozhovor byl tvořen 20 otázkami týkající se stravování a příznaků, které doprovázejí tyto onemocnění. Respondenti byli do výzkumu vybíráni pomocí metody "sněhové koule". Celkový výzkumný soubor tvořilo 20 respondentů, avšak podmínky pro zařazení do výzkumného šetření splnilo respondentů šest. Z toho polovinu tvořily osoby, jak muži, tak ženy, s Crohnovou chorobou a polovinu s ulcerózní kolitidou. Výsledky propočtů jídelníčků jsem dále zpracovala do přehledných tabulek a porovnávala s optimálními hodnotami pro každého respondenta. Rozhovory byly zpracovány a roztříděny do jednotlivých kategorií.

Viz též: podobná jména autorů
1 HOLANOVÁ, Kateřina
5 HOLÁNOVÁ, Klára
5 Holanová, Klára
2 Holánová, Karolína
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.