Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zinek jako esenciální mikronutrient
Hádler, Tomáš
V první části práce jsou popsány obecné vlastnosti zinku, jeho výskyt v prostředí a historie. V následujících částech jsou popsány účinky tohoto prvku na zdraví člověka (konkrétně zdravotní rizika spojená s jeho deficiencí), jeho transport a celková úloha v metabolismu. Dále jsou zde popsány doporučené limity pro denní příjem zinku tzv. RDA. Podstatná část této bakalářské práce je věnována obsahu zinku v jednotlivých potravinách. Významná část je věnovány nedostatku zinku a příznakům deficience zinku v lidském organismu. Dále jsou zde popsány vybrané potraviny a jejich obsah zinku. Velice podstatnou část práce tvoří možnost fortifikace potravin zinkem, jakož i jeho suplementace. V neposlední řadě je zde zmíněn metabolismus zinku a schopnost využití tohoto prvku organismem člověka. V závěru práce jsou popsány některé analytické metody pro stanovení zinku ve vzorku.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.