|
Využití biologicky aktivních látek z rostlin pro prodloužení úchovy bezinkového sirupu
Grosmanová, Anna ; Klouček, Pavel (vedoucí práce) ; Fraňková, Adéla (oponent)
Cílem této práce bylo najít biologicky aktivní látky s antimikrobiální aktivitou
vhodné pro použití jako přírodních konzervantů u bylinných sirupů. Jelikož silice jsou
mezi přírodními látkami známé pro svou anitimikrobiální aktivitu, byly vybrány silice
tymiánu, voňatky citronové a hřebíčku. Testovány byly na bezinkovém sirupu.
Jedním z důvodů výběru tohoto tématu bylo i potenciální praktické využití v soukromé
malovýrobě a tedy inovace technologického postupu.
Do vyrobeného sirupu byla vmíchána emulgovaná silice. Po dobu 14 dnů byl sledován
vliv silice na počet mikroorganismů, jejichž počet byl stanovován kapkovou metodou.
Kultivace mikroorganismů byla prováděna při teplotě 22 °C, vzhledem k běžně
očekávaným skladovacím podmínkám pro tyto produkty, vždy po sedmi a následně
čtrnácti dnech. Následně byl vypočítán celkový počet narostlých kolonií a ten přepočítán
na logaritmus všech kolonie tvořících jednotek.
U hřebíčkové silice byl zjištěn signifikantní rozdíl mezi kontrolním vzorkem
a aplikací silice ve všech koncentracích a zároveň byla pro tuto silici zjištěna i statisticky
významná závislost na výši koncentrace. Stejně tak byl významný rozdíl mezi kontrolním
vzorkem a sirupem ošetřeným silicí prokázán u voňatky citronové a tymiánu, ovšem
u tymiánu se neprokázala závislost na výši koncentrace. Silice je v sirupech možné využít
jako přírodní konzervanty, protože vynikají nejen svojí anitimikrobiální schopností, ale
také jejich cenovou dostupností a snadnou technologií aplikace.
|